Detektivske usluge Security Services

Izvori informacija tokom vođenja istrage

U situaciji kada istražitelji u toku istrage pokušavaju utvrditi ko je odgovoran za neki incident ili krivično djelo, naglasak je na utvrđivanju identiteta te osobe. Kada je za istragu najvažnije pitanje gdje, naglasak se stavlja na utvrđivanje mjesta zločina

Piše: Semir Kapetanović
E-mail: redakcija@asadria.com

Postoji jasna distinkcija između pitanja ko, koje se fokusira na osobe, u odnosu na gdje, kod kojeg je akcenat na lokaciji. Tu za istragu može biti važno više pitanja, od toga gdje se počinitelj nalazi, gdje su dokazi ili gdje je sakriven potencijalni plijen. Isto tako, za istražitelja je važno jasno definirati koji su to izvori informacija koji mu mogu pomoći tokom vođenja istrage.

Finansijske institucije i agencije za nekretnine

Tokom vođenja istrage istražitelji će često morati raditi s bogatim izvorima podataka iz nevladinih izvora, a koji se tiču fizičkih i pravnih lica, lične imovine i nekretnina. Neki od ličnih podataka nisu direktno dostupni, dok je za druge potrebno pribaviti odgovarajuću dokumentaciju nakon pokretanja krivičnog postupka. Banke i kreditne institucije su također važni izvori informacija. Računi daju uvid u finansijsko stanje, datume i vrstu uplata, kao i iznose. Tu su i informacije o novcu koji se podiže, kao i broju napisanih čekova unutar određenog perioda. Banke imaju evidenciju o svim krupnim transakcijama i dragocjenostima pohranjenim u sefove. Isto tako, kreditne informacije istražitelju mogu poslužiti kao izvor podataka o radnom odnosu osumnjičenika, njegovom primarnom izvoru prihoda, imovini i iznosima za koje je navedeno lice zaduženo. Brojni poslovni subjekti imaju i svoje kreditne agencije. Ove institucije mogu ponuditi podatke o svojim klijentima, poput bračnog statusa, imena bračnog druga, broja izdržavanih osoba, bivših i sadašnjih adresa stanovanja i kreditnog rejtinga. Ako se sumnja da je počinjeno krivično djelo povezano s nekretninama, prava adresa za istražitelja su agencije za nekretnine koje mu mogu ponuditi informacije o cijeni iznajmljene ili prodate nekretnine, iznosu transakcija, hipotekama i vlasničkim odnosima.

Osiguravajuća društva i uslužne kompanije

Osiguravajuća društva istražitelju mogu ponuditi informacije o posljednjoj korištenoj adresi, datumu kupovine ili prodaje imovine i iznosu prateće transakcije. Telekomunikacijske kompanije također mogu pružiti pomoć u vidu pretplate i iznosu mjesečnih računa za mobilnu i fiksnu telefoniju. Isto važi i za kompanije koje navedenom licu šalju račune za kablovsku televiziju, električnu energiju, plin i vodu, od kojih je, osim adrese korisnika, moguće dobiti i informacije o korištenju tih usluga u prošlosti. U određenim okolnostima korisno je stupiti u kontakt i sa kompanijama koje nude usluge transporta, posebno u slučaju kada se sumnja na krađu i skrivanje ukradenih predmeta. Slično se može primijeniti i u slučaju udruženja taksi-prijevoznika koji mogu ponuditi informacije o destinaciji putnika i potencijalnim prevoženim predmetima. Rent-a-car agencije su također važne jer omogućavaju uvid u informacije s vozačke dozvole osumnjičenog lica, adresu osobe koja iznajmljuje vozilo, podatke o ovlaštenim licima za korištenje vozila i pređenoj kilometraži. Tu se često mogu naći i različiti brojevi telefona, adrese, opis vozila, podaci o korištenoj kreditnoj kartici prilikom plaćanja i slično.

Sektori zdravstva, obrazovanja i medija

Među destinacijama zanimljivim za istražitelja koji vodi određeni slučaj su i institucije iz oblasti zdravstva, poput bolnica i apoteka. Apoteke istražitelju mogu pružiti uvid u recepte na osnovu kojih se mogu saznati podaci o ljekaru kojeg je osumnjičenik posjećivao, od čega je bolovao i koju vrstu lijekova je koristio, ali i adresa korisnika osiguranja. Slično tome, bolnice posjeduju zdravstvene kartone pacijenata, s podacima o oboljenjima i pratećim tretmanima, kao i zdravstvenom osiguranju. Kao i njihovi zdravstveni pandani, i obrazovne institucije mogu biti izvor važnih informacija za istražitelja, počevši od datuma i mjesta rođenja, do imena i zanimanja njegovih roditelja, radnog mjesta i sl. Institucije visokog obrazovanja poput univerziteta i fakulteta istražitelju mogu ponuditi i informacije o vannastavnim aktivnostima osumnjičenika, njegovim akademskim postignućima, interesima i finansijskom statusu. I mediji mogu biti od koristi i to na način da ponude informacije o svojim pretplatnicima i subjektima koji se reklamiraju u njima, kao i uvid u arhivu članaka u kojim se osumnjičenik potencijalno pojavljivao.

Državne službe

Državne službe na svakom nivou posjeduju veliku količinu informacija koje istražitelj može iskoristiti. Iako za većinu njih postoje ograničenja u pogledu propisa o sigurnosti, do određenih podataka se može doći relativno lahko. Među institucijama koje mogu biti od koristi istražitelju je, npr., poreska uprava, koja posjeduje imena i adrese poreskih obveznika u odnosu na porez na imovinu. Tu su također i informacije u vidu opisa pravnog statusa imovine, iznosa poreza plaćenih na nju, kao i blagovremenosti njihovog plaćanja. Općinske službe za građevinske poslove posjeduju podatke o lokaciji objekata u vlasništvu osumnjičenika, kao i prateće planove i dokumentaciju za njihovu gradnju. Lokalne matične službe također nude uvid u oporuke i matične knjigu vjenčanih, rođenih i umrlih, registar likvidiranih poslovnih subjekata i dr. Ostale javne institucije koje nude uvid u korisne podatke su službe za socijalnu pomoć, koje mogu posjedovati informacije o radnom vijeku osumnjičenika, njegovom stanju socijalne potrebe, zdravstvenom stanju i potencijalnim problemima sa zakonom. Isto važi i za izborne komisije, od kojih je moguće dobiti podatke o porijeklu osumnjičenika, npr. da li je rođen u nekoj stranoj zemlji ili ga neka posebna psihofizička potreba onemogućava da učestvuje u glasačkom procesu. Svi navedeni izvori informacija danas su još lakše dostupni, jer svoje podatke često nude u elektronskoj formi. To omogućava paralelno pretraživanje informacija na više službenih izvora. Ipak, istražiteljima se preporučuje direktno stupanje u kontakt s ovim institucijama kako bi se sam proces istrage predstavio kao ozbiljan proces koji vodi kompetentno lice.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *