Intervjui

Intervju: Bojan Petrović, menadžer za unapređenje poslovanja u SEA regiji, Bosch Security Systems

Naše partnere konstantno obaveštavamo o tehničkim inovacijama sistema kako bi mogli da ih efikasno primene u praksi. Kroz sistem obuka i treninga u referentnim centrima u Holandiji i Nemačkoj, kao i putem brojnih online treninga i seminara, naši partneri stiču potrebno znanje za planiranje, ugradnju i održavanje Bosch sistema. Aktivno pružamo podršku partnerima u svim fazama izrade projektnih rešenja i u komunikaciji s krajnjim korisnicima

Razgovarao: Semir Kapetanović

E-mail: redakcija@www.asadria.com

a&s Adria: Gosp. Petrović, godinama ste na čelu odjela kompanije Bosch Security Systems zaduženog za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju. Recite nam nešto o sebi, kada ste počeli raditi za Bosch, za koje poslove ste zaduženi? 

Petrović: U Bosch Security Systemsu sam prvo počeo kao Business Development Manager za navedene teritorije još 2008. godine, a nakon dvije godine obavljanja te funkcije postajem Sales Manager za SEA iste teritorije. Vremenom dobijam sve veće odgovornosti na regionalnom nivou, što je 2015. godine rezultovalo prelaskom na poziciju Business Development Managera za SEA region, koji obuhvata 15 zemalja u jugoistočnoj Evropi. Za poziciju prodajnog menadžera dobili smo i pojačanje u novom kolegi, gospodinu Urošu Kostandinoviću, koji ima višegodišnje iskustvo u industriji sigurnosnih sistema. On se našem timu pridružio u 2015. godini.

a&s Adria: Vaše mišljenje o poziciji Boscha u Jadranskoj regiji? U kojim sektorima zadržavate jaku poziciju, a u kojima ne? Imate li neke posebne planove razvoja na ovom području?

Petrović: Bosch Security Systems, kao i Bosch generalno, beleži stabilan rast u regionu sa svojim rešenjima za veliki broj profesionalnih primena, te je na prvom mestu u projektnom poslovanju kao proizvođač opreme za srednji i visoki segment tržišta. U regionu postoje zemlje s velikim izazovima za poslovanje, ali i svetli primeri gde više godina zaredom imamo dvocifreni rast i odlične projekte u najavi. Primera radi, u zemljama koje sam lično pokrivao zaključno sa 2015. zabeležili smo prosečnu godišnju stopu rasta od 17,5% od 2010. do 2015. godine, gde je svaka godina pojedinačno imala dvocifren rast. Ovo je ostvareno kroz pojačane aktivnosti u skoro svim vertikalnim tržištima – od hotela i poslovnih zgrada, preko transportne infrastrukture i komercijalnih objekata, do državnih institucija i kritične infrastrukture. Takođe, Bosch kao kompanija sve više ulaže u zemlje u regionu i imamo jake indicije da će se taj pozitivan trend nastaviti.

a&s Adria: Koji su najveći izazovi za Bosch na regionalnom tlu i kako se vaša kompanija nosi s njima? Ko su vam glavni konkurenti i u čemu se ogleda vaša prednost?

Petrović: Najveći izazovi su uvek vezani za nestabilnost pojedinih tržišta i nepredvidivost vremena realizacije za značajan broj projekata. Naš pristup je direktna prisutnost na što većem broju tržišta i jedan smo od retkih proizvođača opreme sa svojim kancelarijama u Beogradu, Zagrebu, Budimpešti, Bukureštu, Sofiji i Atini, putem kojih ostvarujemo neposredan kontakt i saradnju sa svim relevantnim elementima tržišta. Tržiše sigurnosnih sistema je veoma fragmentisano, konkurencija je velika, ali mi smo uspešni onoliko koliko znanja i energije ulažemo u komuniciranje naših tehnologija i rešenja ka tržištu, kao i u podršku pre, tokom i posle projekta.

a&s Adria: Od videonadzora, kontrole pristupa, protivprovale, vatrodojave do razglasnih sistema, upravljanja objektima, softvera i cloud usluga – Bosch vjerovatno ima najširu paletu proizvoda iz domena sigurnosti. Predstavite nam vaš proizvodni portfolio i njegovu primjenu?

Petrović: Da, Bosch je već duže vreme prepoznat po veoma širokom portfoliju, koji se konstantno osvežava i dopunjuje inovacijama u tehnologijama i proizvodima. Bosch je i u tom smislu pravi lider na svetskom tržištu! I pored svih sistema i tehnologija koje ste već naveli, od kojih svaki ima široko pokrivanje, dinamika razvoja Bosch rešenja se nastavlja.

a&s Adria: Prema vašem mišljenju, koji su najvažniji tehnološki noviteti koje ste predstavili u ovoj i prošloj godini?

Petrović: U poslednje vreme ponovo se radujemo pravim probojima kao što su Video Fire Detection, zatim novi digitalni evakuacioni sistem Paviro, servisi za zaštićen udaljeni pristup protivpožarnim alarmnim sistemima, inteligentna videoanaliza šeste generacije, a kruna su naši najnoviji softveri za integraciju sigurnosnih sistema, kao i integracija sa specijalizovanim proizvođačima kroz Integration Partner Program.

a&s Adria: Nedavno ste predstavili 4.2 verziju Bosch Building Integration System (BIS) softvera. Koje su najznačajnije značajke nove verzije? Da li BIS odslikava Boschevu predanost ka integraciji svojih proizvoda? Na koji način unapređuje cyber sigurnost?

Petrović: Bosch Building Integration System (BIS) u svojoj četvrtoj generaciji predstavlja modernu platformu za integraciju sigurnosnih sistema sa bitnim novitetima kao što su dublja integracija Praesideo digitalnog PA EVAC sistema sa podrškom za OMNEO interfejs bazirana na iskustvima s velikih projekata, zatim nova aplikacija za operatere za upravljanje zonama i objavama, dodat treći sloj (MAC kontroler) za povećanu robusnost kontrole pristupa, nove mogućnosti integracije sa drugim sistemima putem Integration Partner Program platforme, i povećana fleksibilnost u licenciranju osnovnih i SMA paketa. BIS ima više hiljada aktivnih instalacija u svetu sa preko 10.000.000 integrisanih tačaka. S novom verzijom sigurnost podataka je podignuta na viši nivo kroz dodatno ojačavanje platforme metodama enkripcije kao što je OSDPv2, podrškom za IPsec standard za enkripciju i integritet podataka, te bezbedniju server/klijent komunikaciju i ugrađene mehanizme zaštite lozinki od malwarea.

a&s Adria: Koje korake kompanija Bosch inače preduzima na polju sigurnosti podataka? S 15.000 zaposlenih softverskih developera i čak jednom na svake dvije nove pozicije otvorenom iz IT oblasti, Bosch je zasigurno snažno predan inkorporiranju IT tehnologija u svoje postojeće tehnologije. Šta, zapravo, možemo sve očekivati od ove armije IT stručnjaka u budućnosti?

Petrović: Koncept sigurnosti podataka je centralna tema u razvoju svih Bosch rešenja, o čemu svedoče i konkretni podaci koje navodite. Svi znamo da živimo u dobu u kojem informacije imaju najveću vrednost – ali uprkos njihovoj veličini, količini, propusnom opsegu potrebnom za njihov transfer, memorijskom prostoru neophodnom za njihovo skladištenje, ni u jednom trenutku ne smemo da zaboravimo da su ipak ključni elementi posedovanja i razmene informacija njihova poverljivost, integritet i dostupnost. Bosch razvija svoja rešenja s najvećom pažnjom i predano radi na najvišim standardima zaštite podataka. Kao primer bih naveo da su same Bosch kamere za video-nadzor obezbeđene s minimum četiri sloja zaštite: jedinstvenom lozinkom, automatskim isključivanjem svih nesigurnih portova, onemogućavanjem izvršenja svih softvera osim originalnih Bosch firmware fajlova, i jedinstvenim ugrađenim Trusted Platform Modulom (TPM), koji omogućava bezbedno pohranjivanje svih sertifikata i ključeva neophodnih za autentifikaciju i enkripciju. Ako samo uzmete u obzir broj kompromitovanih sistema video-nadzora baziranih na nekim drugim rešenjima na globalnom nivou u poslednjih nekoliko godina, postaje jasno da je Boschev pristup ne samo poželjan, već – obavezan.

a&s Adria: Prema riječima Boschevog CIO-a Elmara Pritscha, vaša kompanija ima jasnu strategiju kreiranja rješenja za umreženi život. Umrežavanje zapravo zahvata sve Boscheve sektore: mobilnost, pametne domove, energetiku, industriju itd. Na koji način će se to reflektovati na poslovanje u oblasti sigurnosti?

Petrović: Naveo bih nekoliko činjenica koje su vama sigurno poznate, ali pitanje je koliko su poznate širem sloju vaših čitalaca – Bosch je najveći svetski proizvođač MEMS senzora, s količinom proizvodnje od preko milijarde jedinica godišnje. Zatim, Bosch senzori se nalaze u više od 50% pametnih mobilnih telefona u svetu, kao i u velikom broju vozila u kojima je njihov zadatak da učine vožnju bezbednijom i udobnijom. U poslednjih pet godina Bosch je investirao 21 milijardu evra u istraživanje i razvoj, i danas, osim čuvenih tehnologija kao što je ESP, ponosno koračamo ka povezanom svetu, u kojem iz milijardi malih elemenata ostvarujemo viši nivo kvaliteta života kroz pametne kuće, pametno upravljanje energijom, inteligentna rešenja za transport, brigu o starima i mnoge druge primene koje dolaze. Ove tehnologije svakako prodiru i u oblast sigurnosti. Za sada bih samo najavio da najnovije Bosch kamere koje dolaze na tržište u 2016. godini u sebi sadrže dodatne inteligentne senzore, a naredni slojevi koji dolaze su „augmented reality“ i „situational awareness“ platforma… Za sve informacije na ove i brojne druge teme naš tim je na raspolaganju svim vašim čitaocima tokom Adria Security Summita, ali i putem naše internetske prezentacije i kancelarija u regionu.

a&s Adria: Na sajmu IFSEC u Londonu imali smo priliku da se upoznamo sa Boschevim uslugama nadzora putem clouda za nadzorne centre. O čemu je riječ?

Petrović: „Software-as-a-Service“ pristup je u punom zamahu u Boschu. Osim Boschevih IoT Cloud i Connected Cloud Services platformi iz domena automobilske tehnike, Bosch Security Systems je pokrenuo sopstvenu platformu koja cilja na prvom mestu pravna i fizička lica kojima je potrebna određena sigurnosna funkcionalnost (najčešće video-nadzor i protivprovala) za objekat od značaja, ali bez ozbiljnijih ulaganja u infrastrukturu. Korisnik je u mogućnosti da putem mesečnog najma dobije sigurnosnu funkcionalnost počevši od osnovnih obaveštenja na svom mobilnom uređaju, preko video-verifikacije i praćenja događaja direktno ili putem virtuelnog asistenta, sve do intervencije na objektu 24/7. Specijalne primene uključuju i udaljene lokacije s kritičnom infrastrukturom, gde ne postoji stalna posada, kao i inteligentnu video-analizu na samoj kameri i/ili centralizovanu analitiku. Ova usluga se bazira na Bosch Security Cloudu s najvišim standardima sigurnosti podataka, u kooperaciji s akreditovanim monitoring-centrima.

a&s Adria: U fokusu Vaše kompanije bilo je i novo AVIOTEC protivpožarno rješenje. Šta je AVIOTEC donio novo na tržištu zaštite od požara?

Petrović: AVIOTEC IP starlight 8000 je novo rešenje za pouzdanu i ranu detekciju požara u okruženjima tipa hangara, skladišta, hala i drugih većih prostorija, u kojima se tradicionalnim detektorima požara ne ostvaruje dovoljno brza niti dovoljno tačna detekcija. Ovo rešenje koristi jedinstveni, naučno testirani fizički model za detekciju putem posebno razvijenih algoritama za video-analizu, koji predviđa obrasce razvoja požara radi smanjivanja lažnih alarma i ubrzanja vremena reakcije –  krajnjim ciljem zaustavljanja požara pre nego što dođe do njegovog širenja.

U klasičnim sistemima detekcije požara za visoke prostorije, dim mora da dopre do detektora instaliranog na većoj visini. Zbog toga vreme detekcije zavisi od visine plafona i od sloja zagrejanog vazduha ispod plafona koji se stvara u određenim vremenskim uslovima. AVIOTEC tehnologija detektuje plamen i dim na samom izvoru, i radi sa superiornim inteligentnim algoritmima kojima se slike analiziraju i obrađuju. Visok kvalitet Bosch kamera, koje su deo ovog sistema, omogućava pouzdanu detekciju plamena i dima u periodu od nekoliko sekundi do nekoliko desetina sekundi, čak i u kompleksnim uslovima u kojima do detekcije klasičnim sistemima dolazi tek posle više minuta.

Dok detektori dima ostaju vitalna komponenta u skoro svim primenama, određena okruženja mogu da budu značajno bolje zaštićena. Izuzetno je bitna sposobnost razlikovanja požara i dima od ostalih dešavanja koja uzrokuju lažne alarme, po čemu je ovo Bosch rešenje vodeće u industriji. AVIOTEC tehnologija je komplementarna kako s protivpožarnim alarmnim sistemima tako i sa sistemima video-nadzora, i predstavlja značajnu dopunu u specifičnim primenama.

a&s Adria: Na koji način gradite odnos s vašim partnerima i kako bi, zapravo, potencijalni klijent mogao postati vaš partner?

Petrović: Kvalitetan odnos s partnerima je ključ našeg uspešnog poslovanja. Naše partnere konstantno obaveštavamo o tehničkim inovacijama sistema kako bi mogli da ih efikasno primene u praksi. Kroz sistem obuka i treninga u referentnim centrima u Holandiji i Nemačkoj, kao i putem brojnih online treninga i seminara, naši partneri stiču potrebno znanje za planiranje, ugradnju i održavanje Bosch sistema. Aktivno vršimo podršku partnerima u svim fazama izrade projektnih rešenja i u komunikaciji s krajnjim korisnicima. Naša servisna mreža omogućava brojne napredne usluge, kao što je dostava uređaja pre zamene ugrađenog kako bi krajnji korisnik imao maksimalnu funkcionalnost sistema i u toj situaciji. Potencijalni klijent može postati Boschev partner sertifikacijom kroz neophodne obuke i usavršavanja, aktivnim radom na izgradnji novih poslovnih prilika u kojima je moguće primeniti Boscheva sigurnosna rešenja i ostvarivanjem odgovarajućih komercijalnih uslova.

a&s Adria: U septembru Beograd će biti domaćin najveće regionalne konferencije i izložbe Adria Security Summit. Bosch će svoje mjesto uzeti kao Premium sponzor. Da li je Summit za Vas kao voditelja Boschevog odjela važna prilika za promociju i sklapanje novih poslovnih partnerstava i zašto?

Petrović: Ovakva konferencija je potrebna regionu već neko vreme, i uveren sam da predstavlja pravu platformu za prezentovanje noviteta, razmenu iskustava i otvorenu diskusiju o izazovima tržišta i načinu da se poslovno okruženje poboljša. Iz toga, kao i uvek kada imamo priliku da direktno komuniciramo s profesionalcima i firmama iz ove oblasti, očekujemo i brojne nove kontakte i interesantne teme za dalji razvoj. Za mene je od posebnog interesa svaka tema koja u sebi nosi mogućnost profesionalizacije ove industrije i, specijalno, unapređenje ciklusa upravljanja projektima.

a&s Adria: Vaše mišljenje o regionalnom tržištu sigurnosti, njegovim nedostacima, prednostima, mogućim kretanjima, preporukama…

Petrović: Tržište u regionu je trenutno vrlo dinamično i prisutne su orijentacije ka rešenjima svih segmenata, s tim što je primetno raslojavanje i pomeranje iz srednjeg u niži segment, često uz kompromise koji umanjuju funkcionalnost za krajnjeg korisnika. Sa druge strane, posvećeni rad na edukaciji tržišta, kao i izrada tehničkih rešenja koja na efikasan i pouzdan način rešavaju zahteve korisnika, daju odlične rezultate. Vidimo prostor za dalji razvoj tržišta, a za to je ključno povećanje kvaliteta u celom ciklusu upravljanja projektima, od investitora i konsultanata, preko projektanata i izvođača do integratora sistema.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *