Intervjui

Intervju: Dawid Sold, generalni direktor, G4S Srbija

Delimo znanje. Donosimo inovacije. Uvek prvi izbor klijenata.

Razgovarao: Damir Muharemović
E-mail: redakcija@asadria.com

a&s Adria: Gospodine Sold, u kojem smjeru ste razvijali vašu karijeru, kada ste počeli raditi za G4S i koju poziciju trenutno obnašate?
Sold: Veliki dio moje profesionalne karijere radio sam za dansku transportnu i logističku kompaniju Maersk. Tokom 16 godina obnašao sam više funkcija u Evropi i Jugoistočnoj Aziji. Većina mog profesionalnog iskustva odnosila se na poslovnu transformaciju i nove poduhvate. S današnjim brzo promjenjivim okruženjima, poslovna transformacija je nekako postala svakodnevica, a ne poseban trenutak tokom životnog ciklusa preduzeća. S obzirom na to, moja ekspertiza je pronaći pravu ravnotežu između očekivanja kupaca, zaposlenika i dioničara i učiniti je održivom za sve. Jedna od poslovnih linija G4S-a u Srbiji je transport gotovine idragocjenosti i to mi je bila poveznica između Maerska i G4S-a. Kada sam prije četiri godine preuzeo ovu ulogu u G4S-u, započeli smo veliku transformaciju poslovanja u Srbiji fokusiranu na dovođenje tehnologije u sam centar. Drugi važan element naše strategije je usmjerenost na korisnika – želimo biti prvi izbor naših klijenata. Naprimjer, ove godine planiramo uvesti jedinstvenu IT platformu koja poboljšava korisničko iskustvo za transportne operacije. Nadamo se da će to našim klijentima pomoći da unaprijede svoje poslovanje. G4S u Srbiji se često percipira kroz zaštitarske usluge, ali mi smo i transportno preduzeće. a Posljednja, ali ne i najmanje važna stavka našeg poslovanja je integracija niskonaponskih sistema, u okviru koje naš visokokvalifikovani tim inžinjera i tehničara projektuje i izvodi složene projekte u Srbiji.
a&s Adria: Nakon mjeseci pregovaranja Allied Universal je kupio G4S za 5,1 milijardu američkih dolara. Ova je akvizicija proizvela sedmog najvećeg poslodavca na svijetu i globalno vodeću kompaniju za integrisanu sigurnost, pružajući gotovo neprevaziđenu širinu mogućnosti za kupce. Kako je došlo do ove odluke, je li integracija završena i hoće li G4S zadržati svoj brend i proces odlučivanja?
Sold: Kombinujemo naše resurse i stručnost kako bismo stvorili vodeću svjetsku bezbednosnu kompaniju s prihodima od približno 18 milijardi dolara, operacijama u oko 85 zemalja i radnom snagom od najmanje 800.000 ljudi. Prvo smo započeli s integracijom operacija dviju kompanija u Sjevernoj Americi s ciljem dovršetka procesa do kraja trećeg i početka četvrtog kvartala 2021. godine, nakon čega će brend koji će se koristiti na tom području biti Allied Universal. U ostatku svijeta nastavit ćemo raditi pod brendom G4S, ali ćemo provoditi istraživanja kako bismo utvrdili strategiju vezanu za razvoj brenda u 2022. godini.

a&s Adria: “Kombinacija vještina, iskustva i talenata u naše dvije kompanije stvara jedinstveno poslovanje koje će biti bez premca u svakoj važnoj dimenziji, uključujući veličinu, pokrivenost, prilike za zaposlenike, inovacije i iskustvo korisnika te, naravno, izvedbu. Radujem se što ću raditi zajedno s timom Allied Universala na pružanju značajnih prednosti za koje znam da zajedničkim radom možemo postići”, rekao je Ashley Almanza, izvršni direktor G4S-a. Možete li komentarisati ove pogodnosti za svoje klijente širom svijeta, uključujući područje za koje ste zaduženi? Šta kupci mogu očekivati od ujedinjene kompanije u budućnosti?
Sold: Jedinstvo dvije kompanije stvorit će vodeću svjetsku sigurnosnu kompaniju s jakom međunarodnom platformom i širokim portfolijem poslovnih klijenata. Bit ćemo u idealnoj poziciji da rješavamo rastuće bezbednosne potrebe kupaca, budemo partneri i rastemo s našim klijentima na nacionalnom i međunarodnom nivou, kao i da opslužujemo postojeću bazu korisnika G4S-a širom svijeta. Ono što je karakteristično za našu kompaniju jeste to da postoji ogroman broj eksperata u raznim sferama poslovanja i da se znanje i iskustvo u kompaniji širi i razmenjuje. Stoga smo u prilici da u Srbiji ponudimo sva moguća bezbednosna rešenja koja se koriste u najsavremnijim zemljama sveta, što nas dovodi u poziciju lidera na ovom tržištu i u samom regionu.

a&s Adria: A šta je s G4S-ovim poslovanjem u Srbiji? Da li biste kazali da je G4S najveća zaštitarska agencija u toj zemlji? Otkada ste stupili na poziciju generalnog direktora, koliko je poslovanje vašeg kolektiva napredovalo?
Sold: Veliki broj naših kolega, zaštitara, moćna je okosnica za integrisane sigurnosne sisteme i rješenja za upravljanje gotovinom, koja su ključna za našu jaku poziciju na tržištu. Sigurnost klijenti smatraju troškom, ali im mi u G4S-u uvijek pokušavamo pružiti dodatnu vrijednost. Kako bi se promijenila ova perspektiva, vrlo je važno sagledati sigurnost kao bitnu komponentu za napredak poslovanja. Često je greška posmatrati tehničke sisteme zaštite odvojeno – tokom tendera ili procesa projektovanja – od fizičke sigurnosti, jer je to jedan međusobno povezan sistem. Pravilnim dizajnom rješenja ne samo da snižavamo dugoročne ukupne troškove vlasništva već i omogućavamo višestruke usluge s dodanom vrijednošću koje našim kupcima pružaju novčanu dobit. Kako? To može biti analiza obrazaca ponašanja kupaca u maloprodaji, veći prihod od korištenja pametnih sistema parkiranja, manji broj povreda u industrijskim pogonima ili čak snažno upravljanje sigurnosnim procesima povezanim s COVID-om. Sve se to razvija oko pametnih sigurnosnih sistema, koji predstavljaju kombinaciju tehnologije i zaštitara. G4S ima jedinstvenu ponudu u Srbiji, jer je istovremeno i integrator elektronskih sigurnosnih sistema, ali i njihov krajnji korisnik. Što se tiče veličine našeg poslovanja u Srbiji, definitivno više razmatramo kvalitet i složenost naše ponude i nadamo se da ćemo biti prvi izbor naših kupaca kada razmišljaju o sigurnosti.

a&s Adria: Pređimo na vaše usluge. Šta možete ponuditi vašim kupcima zainteresovanim za usluge fizičke i tehničke sigurnosti?
Sold: Naše je poslovanje podijeljeno na tri osnovne usluge: Bezbednosna rješenja (Secure Solutions), Gotovinska rješenja (Cas Solutions) i Usluge savjetovanja o riziku. Naša misija je koristiti globalno znanje i stručnost G4S-a za zajedničko kreiranje vodećih rješenja u industriji. Globalna G4S akademija igra ključnu ulogu u praćenju najnovijih industrijskih trendova, rješenja, koncepata i odgovora na rastuće prijetnje. Nastala je s jasnom vizijom kombinovanja bliskosti s klijentom i izvrsnosti u radu. U osnovi našeg upravljanja sigurnošću su sistemi zasnovani na sposobnosti adekvatne procjene rizika, pravilnog projektovanja, instaliranja, integracije i održavanja u općem konceptu sigurnosti određenog objekta ili imovine klijenta. To je slavni 3R model – resursi, rizici i odluke (resolutions), pravi “man-tech” koncept, sinergija čovjeka i tehnologije. G4S ima stručnost i znanje (know-how)za predlaganje i implementaciju koncepta 360-stepene integrisane sigurnosti, pridržavajući se strogih procedura uz osiguranje profesionalne odgovornosti za sve što radimo.

a&s Adria: Je li pandemija utjecala na vaše poslovanje? Koje ste mjere preduzeli kako biste osigurali kontinuitet vaših usluga? Smatrate li da se tržište polako oporavlja?
Sold: Nažalost, da, korona nas je jako pogodila. Mnoge su naše kolege bile zaražene i, nažalost, nekoliko njih smo izgubili. Ovo je vrlo tragično i traumatično iskustvo i pokazuje koliko je posljednjih 18 mjeseci bilo razorno. Iskoristio bih ovu priliku da se zahvalim svim profesionalcima u ovoj industriji. Službenici privatnog obezbeđenja često se potcjenjuju kada je u pitanju važnost njihove uloge u modernim društvima. Pandemija je pokazala da su oni dio esencijalne grupe radnika koja igra vrlo važnu ulogu u pružanju osnovne zaštite i činjenju naših javnih prostora sigurnim. Mislim da bismo mi kao društva trebali odati veće priznanje ovoj grupi profesionalaca. Ovdje bih želio zahvaliti svim kolegama iz G4S-a, ali i svom sigurnosnom osoblju.

Što se tiče prevencije širenja zaraze, u G4S-u smo primijenili mjere koje je propisala Vlada Srbije i Svjetska zdravstvena organizacija, i to koristeći našu internu tehnologiju, poput kamera koje broje ljude i omogućavaju održavanje socijalne distance ili različitih tehnologija za mjerenje tjelesne temperature povezanih s automatiziranom kontrolom pristupa. Također smo uveli rad na daljinu za zaposlenike u centrali, distribuciju lične zaštitne opreme, ali i psihološku pomoć onima koji su bili teško pogođeni posljedicama pandemije.

Poslovno, korona je imala različite utjecaje. Neke industrije bilježe znatan rast potražnje, naprimjer isporuka hrane, neke nisu bile pogođene, ali vidimo da su mnoge industrije i poslovi naših kupaca pogođeni na negativan način, poput restorana, hotela, šoping-centara i maloprodaje. To povećava troškove i nažalost dovodi do rasta sive ekonomije. Oporavak tržišta različit je od industrije do industrije, stoga je teško donijeti neki generalni zaključak, ali smatramo da će bliska budućnost biti izazovan period. Opet će država odigrati ključnu ulogu u vremenu nakon pandemije osiguravajući da siva ekonomija ne preuzme primat. Ovo je posebno važno u sektorima poput privatne sigurnosti zbog potencijalnih izloženosti i posljedica po sigurnost i zdravlje ljudi i zaštitu imovine.

a&s Adria: Zašto se G4S nikada nije proširio na ostale zemlje regije, poput Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije? Mislite li da bi se to moglo promijeniti? Šta bi bilo potrebno za takav jedan korak?
Sold: Željeli bismo se dalje širiti i imamo namjeru da rastemo, ali takve odluke moraju imati stratešku i finansijsku opravdanost. Ne bismo ušli na tržište samo radi sve veće prisutnosti. G4S već neko vrijeme radi u manjem obimu u Sloveniji i Crnoj Gori. Sada zaključujemo integraciju Allied Universala i G4S-a, što je historijski najveća transakcija takvog tipa u našoj industriji, a nakon što to okončamo, znat ćemo više o budućoj strategiji našeg novog sjedišta.

a&s Adria: Sve je aktuelniji trend smanjenja broja zaštitara i njihove svojevrsne zamjene sigurnosnim sistemima. Važi li to i za regiju Zapadnog Balkana, koja poslovna oblast je najviše pogođena i imate li strategiju za nošenje s ovim neizbježnim trendom? Možete li objasniti koncept “man-tech” koji implementirate?
Sold: Ovo je vrlo dobro i važno pitanje za prostor Srbije. Dva su ključna faktora koji će transformirati sigurnosnu industriju Srbije u bliskoj budućnosti i približiti je rješenjima i konceptima prisutnim u Zapadnoj Evropi. To je rast plata i migracija ljudi. Ako pogledamo samo promjene na planu minimalne plate, u Srbiji je od 2017. godine ona porasla za 55% posto. Iako je polazna tačka bila relativno niska u odnosu na druge zemlje, dinamika rasta je izrazito snažna. Vladina strategija “Srbija 2025” jeste da se rast primanja nastavi do 900 eura kao prosječne plate u Srbiji u 2025. godini. Ovo povećanje će natjerati privredu i privatni sektor da osiguraju predvidivost troškova. U tradicionalnom zaštitarskom modelu omjer plata i naplaćenog (procent zarade prema korisniku usluge zaštite) veći je od 90%. Historijski gledano, na Balkanu su troškovi tehnologije bili veći od plata za sigurnosno osoblje, no to se sada mijenja.

Man-tech koncept je kombinacija više historijski nezavisnih karika lanca u jednom sistemu. Naprimjer, naš najnoviji proizvod koji nudimo na tržištu Srbije pod nazivom Digital Guard sastoji se od kamera s funkcijom vještačke inteligencije, razglasa, centra za praćenje alarma i mobilnih timova za odgovor na alarme. On omogućava daljinsko prepoznavanje rizika, udaljenu interakciju s izvorom prijetnje i, u krajnjem slučaju, slanje mobilnih timova koji mogu pružiti podršku klijentu na licu mjesta. Svi ovi elementi zamjenjuju tradicionalni zaštitarski posao ne samo uz niže troškove već sa dugoročno predvidljivijim troškovima zaštite, budući da je omjer plata i naplaćenog manji od 50%. Sve se odvija bez pada kvaliteta usluge i u mnogim slučajevima, zapravo, nudi veći kvalitet.

Sličan koncept primjenjujemo i na naše transportne operacije, jer se, po pravilu, novac koji prevozimo sve vrijeme nalazi pod elektro-hemijskom zaštitom. Osim toga, naša stalna ulaganja u vozni park dovela su do toga da su ta vozila usklađena s najvišim svjetskim sigurnosnim standardima, čime se smanjuje obim radne snage potrebne za njihovo korištenje. U ovom poslu ne ostavljamo prostora za greške.

a&s Adria: Kada je riječ o sigurnosnim sistemima, s kojim proizvođačima/dobavljačima radite?
Sold: Budući da je G4S globalna kompanija, imamo globalne ugovore s najvećim i najpoznatijim proizvođačima sigurnosne opreme. To nam daje slobodan pristup konkurentnim proizvodima, ali i najnovijoj dostupnoj tehnologiji. Našu ponudu proizvoda i dobavljača uvijek određuju naši korisnici, jer u našem portfoliju imamo brendove i rješenja koji su jeftiniji, ali i vrhunske proizvođače i tehnologiju. G4S prodaje proizvode individualnim klijentima, poput alarm monitoringa za domaćinstva, ali i proizvode za složene infrastrukturne objekte i zato moramo biti fleksibilni.

a&s Adria: Vidite li širu primjenu naprednih tehnologija u Srbiji, poput videa i kontrole pristupa u oblaku (VSaaS i ACaaS), vještačke inteligencije, IoT uređaja, analitike ponašanja korisnika itd.?
Sold: Naravno da vidim. Prvo, važno je napomenuti da se naši interni G4S sistemi/operacije odvijaju u oblaku, što znači da mi sami koristimo ono što promovišemo. Međutim, uz priliv novih korisnika, prepoznali smo i potrebe postojećih partnera i ponudili im usluge u oblaku u oblastima kao što su daljinsko čuvanje, alarm monitoring ili transport dragocjenosti. Ove tehnologije održavaju kontinuitet kvaliteta i stabilnosti pružanja usluga. Vještačka inteligencija je dio našeg Digital Guard rješenja koje sam ranije spomenuo. Korisnici prepoznaju i vrijednost i potrebu za velikim podacima, i oni bi mogli postati samostalni proizvod. Sigurnosna industrija je prirodna baza za poslovnu analitiku i nadamo se da ćemo je moći zajedno s klijentima iskoristiti u bliskoj budućnosti.

a&s Adria: Lista G4S-ovih referenci je, bez sumnje, široka. Između ostalih objekata koje štitite, koje biste posebno istaknuli kao važne i složene u posljednjih nekoliko godina?
Sold: Kako sve više naših “tradicionalnih” usluga pretvaramo u potpuno integrisana sigurnosna rješenja zasnovana na pristupu procjene rizika, prepoznati smo kao pouzdan konsultant i pružalac usluga za nekoliko velikih projekata: od pružanja složenih sigurnosnih sistema do nacionalnih kritičnih infrastrukturnih projekata (novi autoput s nekoliko cestovnih tunela u kojima smo isporučili sve od detekcije požara i plina, SOS interfona, videonadzora itd.; obnova pruge, gdje isporučujemo sve, od detekcije požara, razglasa i videonadzora do informacijskih sistema za putnike i dr.), zatim osiguravanja izvođenja projekta gradnje vjetroparka primjenom našeg “man-tech” rješenja (kombinacija radne snage s tehnologijom) i prvim korištenjem naprednih IoT sistema zasnovanih na LoRaWAN mreži te, na kraju, ali ne i najmanje važno, isporuke jednog od globalno najvećih projekata pametnog parkiranja u najvećem tržnom centru u ovom dijelu Europe.

a&s Adria: Nedostatak zaštitara i smanjenje cijena usluga jedan je od najvećih izazova za zaštitarske kompanije u Jadranskoj regiji. Koji je vaš odgovor na ovaj izazov, koje ste korake preduzeli da zadržite vašu radnu snagu?
Sold: Moram prvo istaknuti koliko je važno ne gledati na službenike sigurnosti kao na portire, već kao licencirane i obučene stručnjake koji stoje na samom početku bilo kojeg sigurnosnog sistema, tik uz modernu tehnologiju. Od svršenika sigurnosnih studija do veterana policije/vojske, naš tim čini 3.500 ljudi koji su u centru naših operacija. S ponosom možemo reći da je više od trećine zaposlenih u kompaniji jako dugo (deset godina i više). Održavaju odlične odnose s klijentima, prepoznajući sve rizike i na vrijeme reagujući kako bi ih spriječili. Plata je uvijek na vrijeme, a osiguranje im se plaća bez izuzetka. Kao što su mnogi od njih izjavili, to nije bio slučaj s drugim poslodavcima na tržištu. Tokom prošlogodišnjeg vanrednog stanja pokazivali smo jednaku brigu za sve, organizovali prijevoz kolegama na posao i s posla, organizovali testove i slali zdravstvene pakete svima koji su bili bolesni. Najvažnije od svega je da su svi zadržali posao. Trudimo se da njihov rad promovišemo internim i eksternim kanalima komunikacije. Naš cilj je također osnažiti žene u sigurnosnoj industriji i stalno povećavamo njihov broj u našoj kompaniji. Ukratko, borba (da pronađete nove zaposlenike) je stvarna, ali dosljednost u ispunjavanju vaših ugovornih obaveza ono je što i zaposlenike i klijente drži na vašoj strani.

a&s Adria: Platinasti ste sponzor Adria Security Summita, najveće konferencije i sajma u regiji, koji će se ove godine održati u Beogradu. Smatrate li Summit dobrom prilikom da se konačno sretnete sa svim tržišnim igračima nakon godine i po pandemije i mnoštva otkazanih događaja?
Sold: Odlična prilika, u najmanju ruku. Pripremili smo pravu “poslasticu” za sigurnosne stručnjake i donosioce odluka. Dva popratna seminara, od kojih se jedan fokusira na integrisane sigurnosne sisteme, a drugi na upravljanje gotovinom, bit će dokaz liderstva G4S-a na tržištu sigurnosti. Ne samo da ćemo dovesti vrhunske svjetske stručnjake već će i lokalni stručnjaci i kupci govoriti o našim rješenjima koja su doprinijela nesmetanom poslovanju njihovih firmi. Određene teme, poput zaštite pri obradi gotovine ili kupovine jeftin(ij)e opreme prilikom dizajniranja sigurnosnih sistema, do sada nisu razmatrane na odgovarajući način. Krajnje je vrijeme da se to uradi i sretni smo što možemo podijeliti svoje znanje s ostalim učesnicima, jer su G4S Akademija i naša poslovna filozofija upravo takve: dijeljenje naše globalne stručnosti kako bismo zajedno došli do najboljih rješenja. Veliko hvala organizatorima Summita što su omogućili ovaj događaj uprkos okolnostima. Siguran sam da će biti uspješan.

a&s Adria: Na kraju, kratkoročni planovi G4S-a u Srbiji?
Sold: Naš cilj je da uvek budemo prvi izbor kupca kada potražuje sigurnosne usluge u Srbiji. Potpuno smo fokusirani na kvalitet svakodnevnih usluga, ali i na budućnost, jer ulažemo u tehnološka rješenja kako bismo u Srbiju uveli standarde sigurnosti svjetske klase uvodeći novi set proizvoda, poput Digital Guarda. Srbija i Zapadni Balkan su veoma važno tržište za G4S i nadamo se da možemo doprinijeti ekonomskoj održivosti čineći okolinu sigurnom, ali i doprinijeti komercijalnom uspjehu naših kupaca.

 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *