Intervjui

Intervju: Igor Kulašić, voditelj divizije Tehnička oprema objekata za Jadransku regiju, Siemens

Zgrade postaju kompleksnije za upravljanje. U njima se nalazi sve više različitih sistema, pa je uvezivanje i interakcija među njima sve bitnija. Ipak, još imamo situacije gdje tek nakon nesreće dolazi do spoznaje koliko je bitno imati, npr., kvalitetnu protivpožarnu zaštitu. A prije toga nastojimo sa sistemima zaštite proći što jeftinije

Razgovarao: Damir Muharemović

E-mail: redakcija@www.asadria.com

a&s Adria: Poštovani g. Kulašiću, regionalni ste voditelj jedne Siemensove divizije. Možete li nam se predstaviti i kazati za koji sektor ste zaduženi i koje zemlje vaš ured pokriva?

Kulašić: Moja pozicija je voditelj divizije Tehnička oprema objekata (Head of Building Technologies) za Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Crnu Goru.

a&s Adria: Kako danas posluje Siemensov odjel Building Technologies? Možete li nam predstaviti najznačajnije statističke podatke? Ostvarujete li rast i na kojim tržištima, koji segment posluje najuspješnije?

Kulašić: Postojeća organizacija divizije u regiji osnovana je u 2013. Tadašnja reorganizacija uključivala je zatvaranje projektnog poslovanja i održavanje divizije Building Technologies u pojedinačnim državama regije te uspostavljanje centra za provođenje produktnog poslovanja. Odluka manadžmenta je da se taj centar otvori u Sloveniji. No, naša je želja bila da sačuvamo lokalnu prisutnost, pa i danas imamo zaposlenu osobu za podršku prodaji u BiH. Mogu reći da smo u navedenom periodu ostvarili oko 15% prosječnog rasta poslovanja. Danas pokrivamo sve prodajne kanale (sistemski integratori, proizvođači, instalateri i veleprodaja) i cijeli portfolio divizije (automatizacija objekata, KVGH oprema, protivpožarni sistemi, sigurnosni sistemi, mjeriteljstvo…).

a&s Adria: Među pododjelima Building Technologies divizije jesu i oni vezani za sigurnost i zaštitu? Koja rješenja i proizvode danas Siemens posjeduje u tom segmentu?

Kulašić: Protivpožarna zaštita – detekcija i gašenje, protivprovala, videonadzor, kontrola pristupa, evakuacijsko ozvučenje, itd. Tu su, naravno, i Siveillance softverske platforme SitelQ Wide Area, SitelQ Analytics i VMS kao inovativne platforme za specifične zahtjeve klijenata. One omogućavaju sofisticirana rješenja kreirana za potrebe i zahtjeve kritične infrastrukture (npr. zračne luke, energetski sektor itd.).

a&s Adria: Siemens tradicionalno, već 160 godina, razvija rješenja za protivpožarnu zaštitu. Koliko su važne inovacije u tom segmentu i šta Siemens danas nudi na tom polju?

Kulašić: U tom segmentu nudimo proizvode i sisteme za cjelovita rješenja: od detekcije požara, alarmiranja, evakuacijskog ozvučenja s funkcijom fazne evakuacije do automatskog gašenja i sistema za upravljanje rizikom. Na području protivpožarne zaštite Siemens ima više od 450 zaposlenih samo u istraživanju i razvoju. To nam omogućava kontinuirani razvoj i inovacije. Danas su najvažnije inovacije na području protivpožarne zaštite inteligentni detektori s ugrađenom ASA tehnologijom, koji brzo i pouzdano mogu detektirati požare bez pojave lažnih alarma. Tu je također i Siemensov patent u automatskom gašenju – Sinorix Silent Technology, koji se koristi za podatkovne centre, serverske prostorije i druge slične objekte.

a&s Adria: Ispričajte nam priču o BIM-u i koliko će takav pristup olakšati instalaciju i održavanje sigurnosnih sistema?

Kulašić: Digitalizacija će, po našem mišljenju, značajno promijeniti građevinarstvo. S tzv. digitalnim blizancem svi detalji će biti definirani već u fazi projektiranja. Digitalizacija će također zahtijevati visok stupanj surađivanja različitih subjekata od samog početka idejnog projektiranja zgrada. Na taj način neće biti današnjih problema kod gradnje poput kolizija, nejasnoća, pogrešnih količina materijala, neusklađenosti izvođenja radova, kašnjenja, prebacivanja budžeta, a također će biti jasniji i načini dinamike finansijskih tokova te upravljanja i održavanja zgrade. BIM je jedan dio te digitalizacije. Već danas se pokazuje da se troškovi gradnje s upotrebom BIM tehnologije smanjuje za oko 10%. Mi u portfoliju naše divizije već danas nudimo više od 2.500 proizvoda u BIM formatu.

a&s Adria: Siemens je u junu 2015. godine odlučio prodati svoj Security Product portfolio kompaniji Vanderbilt. Koje efekte je ta prodaja imala na vaše poslovanje, koliko ste se uspjeli fokusirati na ostale tehnologije i je li taj potez u suštini bio ispravan za Siemens?

Kulašić: Siemens surađuje s mnogim proizvođačima globalno. Odluka o proizvodnji unutar ili van koncerna obično se temelji na analizi, strateškom fokusu, konkurentnosti i perspektivi. Nije prvi put da je dio proizvodnje „outsourcan“. Danas je Vanderbilt naš strateški dobavljač i tehnološki partner, koji proizvodi rješenja za nas i veoma dobro surađujemo. Ovakvim potezima omogućavamo bolji fokus na tzv. core business proizvode.

a&s Adria: Jedna od vaših softverskih platformi za upravljanje objektima jeste Desigo CC, kojim se može upravljati kako jednostavnim tako i mnogo složenijim sistemima cijelog objekta. Recite nam nešto više o ovom rješenju?

Kulašić: Desigo CC je potpuno integrirana platforma koja povezuje sve tehničke sisteme u zgradama i predstavlja prekretnicu u razvoju tehničke opreme objekata. S takvim sistemom moguća je potpuna interakcija, povezivanje, analitika i prilagođavanje potrebama svih ugrađenih sistema u zgradama. Ukratko, dobijemo pametne zgrade kojima je moguće upravljati neovisno o lokaciji, funkciji ili potrebama pojedinačnog korisnika. Možda vam nije poznato da gradnja zgrade predstavlja tek 20% ukupnih troškova u životnom dobu objekta, dok na korištenje otpada 80%. Stoga je jasno da je učinkovito upravljanje mnogo bitnije nego inicijalna investicija u toku gradnje. Analize pokazuju da se trošak korištenja zgrade s uvođenjem integralne platforme može smanjiti i za 20%, a da o jednostavnosti i sigurnosti takvog rješenja uopće ne govorimo. Osim toga, Desigo CC podržava operaterovo, ali i korisnikovo upravljanje objektom, što također značajno poboljšava sigurnost, udobnost i efikasnost, a sistem kontrole se može prilagoditi na određene specifične zahtjeve i koristiti također samo za određen raspon navedenog integralnog rješenja.

a&s Adria: Jedan od trendova jeste prelazak na pametne IoT sisteme u zgradama. Siemens je na tom polju načinio i nekoliko akvizicija u posljednje vrijeme. 

Kulašić: Mi već danas imamo nekoliko proizvoda koji su IoT-u, a uz to imamo i komunikacijske elemente koji se uvezuju na regulatore i preko njih na digitalne platforme (npr. u oblak ili na server). Raspolažemo sa sistemima koji mogu povezati takve elemente, čime je omogućeno njihovo upravljanje, nadzor i održavanje. Te sisteme i dalje razvijamo te širimo njihove mogućnosti.

a&s Adria: Jedan od tih izazova svakako je i rastuća zabrinutost zbog krađe podataka. Siemens i osam partnerskih kompanija potpisali su zajedničku Povelju o povjerenju s ciljem uspostavljanja pravila i standarda u cyber sigurnosti i dalje digitalizacije. Povelja je naišla na pozitivan odjek u vladinom sektoru. O čemu je, zapravo, riječ? 

Kulašić: Za Siemens je cyber sigurnost bitan faktor još od početka razvoja povezanih uređaja i sistema u IT svijetu. S razvojem digitalizacije taj je aspekt postao još bitniji i mislim da je Siemens u pravo vrijeme shvatio važnost toga. Zato danas imamo adekvatne odgovore na ovakve izazove. Svaki sistem, i to ne samo sigurnosni, ima ugrađena rješenja za maksimalno smanjivanje rizika kada je IT sigurnost u pitanju.

a&s Adria: Poznato je da firme koje žele postati vaš partner moraju proći proces certifikacije, čime osiguravate kvalitet i pouzdanost. Šta je potrebno da firma dobije taj certifikat?

Kulašić: Pošto u regiji ne raspolažemo s vlastitim timovima inžinjera, surađujemo s partnerima koji naše sisteme instaliraju, puštaju u rad i održavaju. Osnovni zahtjev za firmu koja želi postati naš partner je da raspolaže stručnim kadrom i kapacitetima te jasnom vizijom strateške i dugoročne suradnje. Nama je veoma bitno da su partneri dobro podučeni, da imaju znanje i iskustvo, da sistemi kvalitetno rade i da se o njima brinu tokom cijelog radnog vijeka. Svaki partner svoju osposobljenost može iskazati certifikatom, koji vrijede jednu godinu. Recertificiranje je moguće samo ako partner održava nivo znanja i osposobljenost. Certifikat navodi i tačno za koje je sisteme partner osposobljen, jer nisu svi za sve.

a&s Adria: Vaše mišljenje o današnjoj industriji sigurnosti i građevinskom sektoru, odnosno njihovom prožimanju. Koji su najvažniji trendovi i šta možemo očekivati u godinama koje su pred nama? 

Kulašić: Trendovi pokazuju da sigurnost nije nešto što dolazi samo po sebi. Opća situacija glede tog pitanja sve je složenija. I zgrade također postaju kompleksnije za upravljanje. U njima se nalazi sve više različitih sistema, pa je uvezivanje i interakcija među njima sve bitnija. Mijenja se i pravni okvir i regulativa na tom području kao u slučaju GDPR-a. Unatoč tome, još imamo situacije gdje tek poslije nesreće dolazi do spoznavanja koliko je stvarno bitno imati, npr., kvalitetnu protivpožarnu zaštitu. A prije toga nastojimo uglavnom sa sistemima zaštite proći što jeftinije. Sigurnosnih sistema u budućnosti će biti samo više, bit će kvalitetniji i interoperabilniji te povezani s ostalim sistemima u zgradama.

a&s Adria: Pozicija Siemensa u Jadranskoj regiji, naročito kada govorimo o tržištu sigurnosti? Na koji način namjeravate povećati vlastiti udio?

Kulašić: Tržište sigurnosti u Jadranskoj regiji je prilično specifično. Često je najbitnija cijena proizvoda, čak i po cijenu funkcionalnosti sistema. No, u posljednje vrijeme primjećujemo da se dio tržišta ipak mijenja te da se sve više traže rješenja s fokusom na kvalitetu i funkcionalnost proizvoda. Mi želimo biti dio toga tržišta i želimo s našim uspješnim Solution partnerima raditi na povećanju udjela u regiji.

a&s Adria: Šta možemo očekivati od Siemensa u skorijoj budućnosti? U kojem smjeru će se razvijati vaš proizvodni portfolio i razvoj novih tehnologija?

Kulašić: Planiramo i dalje širiti naš proizvodni portfolio, kao i do sada, s posebnim akcentom na novitete. Najveće promjene će se desiti u smjeru digitalizacije, odnosno u smjeru tzv. pametnih zgrada, koje će se dalje uvezivati s ostalom infrastrukturom (npr. smart grids, smart mobility…).

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *