Intervjui

Intervju: Fernando Ducay Real, direktor, ZKTeco Europe

Softver za prepoznavanje lica efikasnije otkriva prijetnje u odnosu na standardni videonadzor i sigurnosno osoblje. On može pratiti raspoloženje prisutnih i uspoređivati detektovana lica s bazama podataka počinilaca krivičnih djela.

Razgovarao: Damir Muharemović

E-mail: redakcija@www.asadria.com

a&s Adria: Možete li se predstaviti našim čitaocima i reći nam kada ste počeli raditi za ZKTeco, koje funkcije obavljate i koje su vaše obrazovne i profesionalne kvalifikacije? 

Real: Trenutno obavljam funkciju direktora kompanije ZKTeco Europe, koja ima predstavništva u Madridu, Dublinu, Hamburgu, a odnedavno i Bologni. U ovoj kompaniji radim od 2004. godine kao glavni distributer za Španiju. Tokom 2010. godine, zajedno s predstavnicima sjedišta ZKTeca u Kini, odlučili smo se da osnujemo ZKTeco Europe kako bismo promovisali, unaprijedili i razvili naše proizvode i rješenja za evropsko tržište. Inače, po završetku fakulteta na Univerzitetu Pontificia Salamanca započeo sam profesionalnu karijeru kao programer. Dizajnirao sam svoj prvi sistem kontrole pristupa za kompaniju Arthur Andersen i poslovni ERP softver za vertikalna tržišta. Tokom 1999. godine odlučio sam se na osnivanje vlastite firme, koja je na kraju imala više od 8.000 instalacija u Španiji, Portugalu i zemljama Južne Amerike. To je trajalo do 2010. godine, nakon čega sam se fokusirao na profesionalnu karijeru u ZKTecu.

a&s Adria: Više od 30 godina ZKTeco posluje na tržištu kontrole pristupa, na kojem se etablirao kao renomirani globalni proizvođač. Koji su vaši najveći uspjesi, kakvo je danas stanje u vašoj kompaniji, koliko ljudi zapošljavate itd.?

Real: Sa sigurnošću mogu reći da je prekretnica bila naša tehnologija prepoznavanja otisaka prstiju zajedno s hardverom, algoritmom i softverom za evidenciju radnog vremena i rješenjem za kontrolu pristupa. Brzo smo osvojili značajan tržišni udio, posebno u Kini. Na drugom mjestu su biometrijski sistemi poput onih za prepoznavanje lica, koji su nam pomogli da  postanemo globalni lider u ovoj oblasti. Integrisani proizvodi i rješenja bili su jedan od ključnih faktora našeg uspjeha. Danas, zahvaljujući našoj značajnoj globalnoj ekspanziji u posljednjih 10 godina, ZKTeco manje zavisi od azijskog tržišta i ostvaruje rast i u drugim regijama kao što su SAD, Evropa, Bliski Istok, Afrika i Južna Amerika. Također, brzo osnivamo i nove sigurnosne odjele unutar kompanije, kao što su oni za CCTV, integrisane sisteme drugih proizvođača, sisteme za kontrolu glavnog ulaza i pametne brave, u kojima radi više od 3.000 zaposlenih širom svijeta i koji ostvaruju visoku godišnju stopu rasta.

a&s Adria: Koje su najvažnije tehnologije koje nudi ZKTeco? Možete li nam ukratko predstaviti svoj portfolio proizvoda?

Real: ZKTeco je vodeća proizvodna kompanija za multibiometrijske i RFID tehnologije, u koje spadaju sistemi prepoznavanja otisaka prstiju, dlanova, lica i vena, kao i RFID moduli koji se koriste za naša rješenja i platforme za podatke. Svi proizvodi su zastupljeni u našem tradicionalnom segmentu poslovanja sa sistemima kontrole pristupa i evidencije radnog vremena. Isto važi i za novu generaciju rješenja baziranih na internetskim serverima sa svim podacima dostupnim u realnom vremenu. Kao jedan od vodećih proizvođača sistema kontrole pristupa nudimo asortiman proizvoda koji varira od kontrole pristupa za jedna vrata i samostalne kontrole pristupa preko interneta do integrisanih sistema koji mogu upravljati hiljadama vrata i osobama širom svijeta. Najnovije proizvodne linije obuhvataju fizičku kontrolu pješaka i vozila, uključujući sisteme za prepoznavanje registarskih tablica i kontrolu kao što su uređaji za rendgensko skeniranje i pregled automobila, detektori metala i pametne brave.

a&s Adria: Koncept vještačke inteligencije postao je veoma popularan u posljednjih nekoliko godina, a u međuvremenu je i duboko učenje izazvalo veliku pažnju. Algoritam se razvio od dva ili tri početna sloja do više hiljada slojeva danas. Prepoznavanje lica je jedan od prvih algoritama koji primjenjuje duboko učenje. Koji problem je duboko učenje riješilo za algoritme za prepoznavanje lica u odnosu na tradicionalne metode?

Real: Promjena držanja i potpuna i djelimična okluzija smatrali su se ključnim problemima detekcije lica. Rezultati su pokazali da su performanse našeg algoritma dosta bolje i da nude veću robusnost kod djelimične okluzije i promjene držanja. S druge strane, naša tehnologija je zasnovana na infracrvenom i prirodnom svjetlu i poboljšava performanse u svim našim sistemima.

a&s Adria: Najnoviji algoritam za prepoznavanje otiska prsta koji nudi ZKTeco je ZKFinger 10.0. Šta ga razlikuje od drugih verzija? 

Real: Naš najnoviji modul za otiske prstiju SilkID je registrovao i certificirao FBI kao provjeren proizvod koji je usklađen s njihovim specifikacijama kvaliteta slike (IQS) za identifikaciju nove generacije (NGI). Senzor uključuje funkciju za prepoznavanje lažnih otisaka prstiju, koja u tehničkom smislu znači da sada možemo govoriti o jako visokom nivou sigurnosti. Postoje tri tipa lažnih otisaka prstiju: izmijenjeni otisci prstiju, otisci prstiju neživih subjekata i sintetički otisci prstiju. U prve dvije kategorije otisak prsta ne posjeduje fiziološke karakteristike, kao što su temperatura, pulsna oksimetrija ili EKG signal i naš algoritam može otkriti ove promjene u obrascima otiska.

a&s Adria: ZKTeco je na tržište izbacio ZKFace 5.0, koji je 2010. godine implementirao infracrveno aktivno osvjetljenje. Danas imate ZKFace 7.0, kao i novu generaciju T&A terminala za prepoznavanje lica u okviru VF300 serije. Koje su najvažnije karakteristike ZKFace 7.0 i njegove ključne prednosti za krajnje korisnike?

Real: Širom svijeta se prepoznavanje lica pokazalo kao dokazan i koristan alat za otkrivanje prijetnji kao i ciljno reklamiranje. Nije riječ samo o najbržoj biometrijskoj tehnologiji u autentifikaciji nego i najmanje intruzivnoj metodi bez kašnjenja koja se može primjenjivati a da praćeni subjekt uopće nije svjestan toga. Ova tehnologija je najpopularnija kod krajnjih korisnika koji su dobro upoznati s tzv. selfiejima i slikama na društvenim medijima, tako da se pitanje privatnosti ne povezuje s ovom tehnologijom u većoj mjeri.

a&s Adria: Najavili ste rad na novom i revolucionarnom algoritmu za prepoznavanje lica?

Real: Prepoznavanje lica se ne koristi samo kao dio elektronske opreme nego i kao upravljački softver. Prepoznavanje lica omogućit će prodavcima da bolje upoznaju svoje klijente i čim uđete u prodavnicu, osoblje će već znati šta ste kupili prošli put zahvaljujući snimcima kamera i našoj tehnologiji. Softver za prepoznavanje lica nudi mogućnost efikasnijeg otkrivanja prijetnji u odnosu na isključivo oslanjanje na standardni videonadzor i sigurnosno osoblje. On može pratiti raspoloženje prisutnih na događajima, kao i uspoređivati detektovana lica s bazama podataka počinilaca krivičnih djela i tražiti znake potencijalne opasnosti tokom trajanja vaših događaja. Algoritam za prepoznavanje lica nove generacije ponudit će kvalitetniju prilagodljivost. On može verifikovati lica u različitim svjetlosnim ambijentima. Ovaj najnoviji algoritam je najbrži i najprecizniji koji ćemo ponuditi, moći će se koristiti u oba sistema i mislimo da će postati poznat u oblasti identifikacije lica zbog svoje vrhunske kompatibilnosti.

a&s Adria: ZKTeco istražuje tehnologiju identifikacije šarenice oka za pružanje različitih sigurnosnih rješenja za kupce, kao i algoritama za prepoznavanje vena. Recite nam više o ovoj tehnologiji iz perspektive vaše kompanije i koji su kapaciteti predložaka? 

Real: Tehnologija prepoznavanja šarenice oka bliža je svakodnevnoj, široj upotrebi nego što se smatra. Naprimjer, mnogi bankomati trenutno koriste prepoznavanje šarenice oka umjesto debitnih kartica. Kapacitet ZKTeco senzora je više od 1.000.

Prepoznavanje vena se generalno koristi u objektima visokog rizika gdje prostor nije problem. Već smo s velikim uspjehom predstavili prvu generaciju uređaja za prepoznavanje vena i onih na prstima koji ispunjavaju najviše moguće sigurnosne standarde. Bankarski sektor je vertikala koja postavlja trendove u platnim sistemima. Ali, kao i svi biometrijski sistemi, napredak u mobilnoj tehnologiji i inovacijama u dizajnu i proizvodnji doprinose širenju područja primjene vaskularnog modaliteta.

a&s Adria: Recimo nam nešto o Green Labelu, ideji koju ste pokrenuli 2016. godine? 

Real: Riječ je o našoj premium liniji proizvoda koja uključuje različite module kao što su kontrola pristupa, upravljanje posjetiocima, parkirni sistemi, videonadzor, rješenje za upravljanje hotelima, integracija s proizvodima treće strane itd. Riječ je, dakle, o sofisticiranom, ali isplativom rješenju, s integrisanom i skalabilnom tehnologijom, koja uključuje naše posljednje inovacije i biometrijski senzor u hardveru te jedinstvenu modularnu upravljačku platformu. Još jedan je to korak ka izgradnji vlastitog PSIM rješenja, odnosno softvera za upravljanje sigurnosnim informacijama. To je naš krajnji cilj kada je Green Label u pitanju.

a&s Adria: ZKTeco razvija profesionalna rješenja za različite industrije i namjene? 

Real: Nekoliko je primjera dovoljno. Media Market odabrao je našu multibiometrijsku tehnologiju i prilagođena rješenja za kontrolu pristupa u svim njihovim prodavnicama u Španiji i Portugalu, i sada koristi isti model za prodavnice širom Evropske unije. Također, ukupno 1.700 ALDI-jevih prodavnica u EU i SAD-u koristi naše prvo Biopad Fingerprint rješenje s Android operativnim sistemom.

a&s Adria: Vaša kompanija prikuplja veoma osjetljive biometrijske podatke. Na koji način se hvatate u koštac s pitanjem cyber sigurnosti? 

Real: Razmišljajući o tome šta se može desiti ako biometrijski šablon korisnika bude ukraden ili kompromitovan, moram reći da haker ne može mnogo uraditi s nizom nula i jedinica ili krivuljom vjerovatnoće. Nije tako jednostavno kao krađa kreditne kartice. Također, biometrijski uređaj koristi jednosmjerno kodiranje biometrijskih podataka. To znači da se šablon ne može iskoristiti za rekonstrukciju prvobitnog biometrijskog uzorka. Dakle, inverzni inžinjering uopće nije moguć. Ovo čini biometrijske šablone sigurnijim od drugih tradicionalnih sistema za provjeru identiteta, kao što su tokeni ili kartice.

a&s Adria: Koji su najvažniji globalni trendovi u industriji kontrole pristupa? 

Real: Prema procjenama, tržište kontrole pristupa očekuje veliki rast zbog povećanja stope kriminala i terorističkih aktivnosti, i to na 9,8 milijardi dolara do 2020. godine, uz prosječnu godišnju stopu rasta od 9,74%. Povećanje vladinih inicijativa i stope kriminala ključni su pokretači koji omogućavaju tržištu kontrole pristupa da bude profitabilno. Trendovi koji će dominirati tržištem kontrole pristupa uključuju rast “pametnih sigurnosnih sistema” i “inteligentnih pametnih aplikacija”, koji dodaju vrijednost izvan same sigurnosti, kao i rastuće korištenje mobilnih akreditiva, bežičnih/offline brava i multimodalne biometrije.

a&s Adria: Vaše mišljenje o sigurnosnom tržištu Jadranske regije i poziciji ZKTeca u ovom dijelu Evrope? 

Real: S jedne strane, stabilan trend rasta ostvaren u svim zemljama u Jugoistočnoj Evropi od kraja recesije rezultirao je većim investicijama, a s druge, tržište sve više traži naprednija i sigurnija rješenja koja integrišu korištenje biometrijskih tehnologija za postizanje višeg nivoa sigurnosti koji se zahtijeva u projektima sigurnosti koji se finansiraju iz EU fondova. Na ovom tržištu naš brend je dobro poznat i svake godine proširujemo poslovanje. Međutim, i dalje na tržištima Istočne Evrope dolazi do primjetnog povećanja prodaje jeftine opreme, iako je na raspolaganju bolja i pouzdanija oprema renomiranih proizvođača, što može rezultirati destabilizacijom tržišta. No, imamo plan da proširimo svoje urede u različitim dijelovima Evrope kako bismo našim partnerima pružili bolju uslugu u smislu logistike (skladišta) i izvrsne lokalne podrške i savjetovanja za projekte i rješenja naših poslovnih partnera.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *