Intervjui

Intervju: Liviu Mateescu, predsjednik ARTS-a

Rumunska asocijacija za sigurnosnu opremu (ARTS) već je započela pripreme za peto izdanje Rumunskog sajma sigurnosti – dvogodišnje međunarodne izložbe sigurnosnih usluga i opreme. Organizovan u partnerstvu s ROMEXPO-om, sajam svake dvije godine dovodi najutjecajnije aktere rumunskog tržišta sigurnosti te teži ka tome da postane regionalni centar za sve one koji projektuju, proizvode, distribuiraju i montiraju sigurnosnu opremu i tehnologiju.

Pitali smo predsjednika ARTS-a, gospodina Liviua Mateescua, kakva su njegova očekivanja za peto izdanje Rumunskog sajma sigurnosti.

Liviu Mateescu: Očekivanja su velika, jer smo nakon 10 godina vrijednog rada uspjeli organizovati događaj istinski relevantan za našu industriju, ali i šire… Zakazan za period od 18. do 20. oktobra, Rumunski sajam sigurnosti održava se nakon Sajma sigurnosti u Essenu koji je možda i najveći u Evropi te sam ga, s obzirom na veličinu, uvijek imao na umu kao model i cilj koji trebam dostići. Želimo da Rumunski sajam sigurnosti postigne sličan nivo relevantnosti za čitav jugoistočni dio Evrope te da dovede utjecajne kompanije iz svih zemalja regiona pod zajednički krov centralnog paviljona u ROMEXPO-u. 

Po čemu se Rumunski sajam sigurnosti (RSF) 2018 razlikuje od prethodnih?

Liviu Mateescu: Prva i po mom mišljenju najbitnija stvar je to da će sajam biti otvoren i u subotu. Naime, želimo ga učiniti dostupnim i za krajnje korisnike i kupce proizvoda i usluga. Tehnologija koju ćemo predstaviti na sajmu je prvenstveno od značaja za sigurnost građana, bez obzira na to da li se oni posmatraju kao dio gradske cjeline ili kao pojedinci. Činjenica da se kvalitet slike CCTV kamera povećao, da se povećala osjetljivost senzora, kao i to da smo implementirali napredni softver za prepoznavanje lica ili da imamo umrežene alarme samo se odnosi na određene tehnološke ili analitičke mogućnosti. Međutim, sve to zajedno predstavlja povećanje lične sigurnosti u domu, u uredu, u sredstvima prijevoza, na stadionima ili u tržnim centrima, a mislim da je to od ključne važnosti. Druga stvar po kojoj se RSF 2018 razlikuje od RSF-a 2016 je tehnologija koju će donijeti izlagači. Radi se o IP integraciji u sigurnosnim sistemima, bez obzira na to je li riječ o kontroli pristupa ili videoanalitičkim sistemima; imamo novitete u oblasti signalizacije požara i zaštite od njega, a pri tome mislim na IP komunikacijske interfejse, kao i na novu generaciju detekcijskih senzora; zatim, imamo sisteme za analizu videopodataka, koji su od prošlog izdanja sajma dostigli nivo sofisticiranosti o kojoj donedavno nismo ni razmišljali. Treće – a ovo je trenutno od velikog značaja – jeste to da na sajam želimo dovesti kompanije koje posluju u oblastima koje su srodne tržištu sigurnosti – u oblastima inteligentne rasvjete, zaštitne opreme, kućne automatizacije, automatizacije i povezanih servisa.

Koga biste željeli vidjeti na sajmu?

Liviu Mateescu: Kao što sam već rekao, volio bih da na sajam dođu određeni korisnici, naročito iz centralne vlade i iz lokalnih vlada – ministarstava, gradskih skupština i sl. – koji bi trebali vidjeti nivo razvoja videonadzornih sistema koji, kada se implementiraju, mogu doprinijeti značajnom smanjenju incidenata u saobraćaju ili kriminala uopće. Već se pokazalo da funkcionalan videonadzorni sistem ne samo da snima događaje na određenoj lokaciji nego, što je još važnije, služi kao obeshrabrujući faktor za one koji planiraju prekršiti zakon. Također bih volio vidjeti i predstavnike kompanija koje koriste i u svojim aktivnostima integrišu sigurnosna rješenja: arhitekte sistema, inžinjere, električare, stručnjake za rasvjetu. Mislim da je došlo vrijeme da se sigurnosni sistemi – bez obzira na to je li riječ o protivpožarnim, protivprovalničkim ili videonadzornim sistemima – počnu uzimati u obzir odmah na početku (razvoja projekata) te da ih integrišu oni koji projektuju, razvijaju i oblikuju naš način života. Koncept pametnog življenja također obuhvata sigurnost osobe, kao i funkcionalnost i estetiku samog prostora.

Šta je u fokusu rumunskih korisnika sigurnosnih sistema?

Liviu Mateescu: Rumunski korisnik nije posebno informisan, oprezan ili kvalifikovan. Nažalost, svjedoci smo toga da rumunskog korisnika jedino stroge regulative mogu natjerati da se pridržava onoga što je u drugim zemljama normalna ili kulturna stvar; kriterij odabira sigurnosnog sistema je – u većini slučajeva – najniža cijena. Osiguravajuće kompanije bi se trebale aktivnije uključiti u ovaj proces i imati bolje kriterije za procjenjivanje štete u slučaju incidenta. Na kraju krajeva, onaj ko postavi kvalitetne sigurnosne sisteme smanjuje rizik od nastanka štete i mislim da to treba uzeti u obzir. Da se vratimo RSF-u, mislim da je jedna od funkcija ovog sajma dokazivanje da napredna tehnologija ima visoku cijenu, ali da je spašavanje ljudskih života neprocjenjivo.

Ko bi trebao prisustvovati Rumunskom sajmu sigurnosti?

Liviu Mateescu: Svi koji na neki način rade u ovoj oblasti trebali bi prisustvovati sajmu, kao izlagači ili kao posjetioci. To je odlična šansa da predstavite svoje proizvode i usluge, najbolja prilika da vidite je li to što radite – kao proizvođač ili integrator sigurnosnih rješenja – na nivou koji tržište zahtijeva. Na sajmu imate priliku da pronađete i upoznate poslovne partnere u ovoj izuzetno dinamičnoj oblasti.

*****

Rumunski sajam sigurnosti, dvogodišnja međunarodna izložba sigurnosnih usluga i opreme, glavna je međunarodna platforma na kojoj kompanije u rumunskoj industriji sigurnosti i šire mogu raspravljati o tržišnim trendovima. Sajam predstavlja jedinstvenu priliku da se iskoriste rezultati istraživanja i tehnoloških inovacija, kao i da se poboljšaju kontakti sa pružaocima usluga i njihovim korisnicima. Rumunski sajam sigurnosti pouzdan je partner za sve aktere u industriji sigurnosti te svim kompanijama nudi priliku da aktivno učestvuju u kreiranju novih sinergija između kompanija, asocijacija, institucija i javnog mnijenja. Rumunska asocijacija za sigurnosnu opremu u partnerstvu sa ROMEXPO-om iščekuje vaše prisustvo na petom izdanju sajma, koji će se održati od 18. do 20. oktobra 2018. godine.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *