Intervjui

Intervju: Marija Đurović, Roaming Smart Solutions

Roaming Smart Solutions upravo radi na formiranju sektora inženjera samo za integraciju i upravljanje raznorodnim sistemima slabe struje kroz različite SCADA/BMS platforme. Moja je želja da to bude prvo po čemu ćemo biti prepoznati na tržištu Balkana.

Razgovarao: Damir Muharemović
E-mail: redakcija@asadria.com

a&s Adria: Možete li se predstaviti našim čitaocima?
Đurović: Za početak hvala Vama kao uredniku na prilici da razgovaramo i želela bih odmah da prenesem pozitivne utiske o časopisu čiji sam verni čitalac, naravno kad god se za to ukaže vremena. U Roaming Smart Solutionsu sam zaposlena na poziciji direktora za razvoj poslovanja. U kompaniji radim od 2019. godine, nakon skoro desetogodišnjeg rada u G4S-u. Moj profesionalni razvoj je tekao upravo onako kako i treba, prirodno i postepeno – od inženjera za puštanje sistema u rad na mnogobrojnim gradilištima u zemlji, preko vođe projekta, menadžera za razvoj poslovanja i na kraju direktora sektora za razvoj poslovanja. Ponekad u šali kažem da sam jedino preskočila posao montera i tehničara. Ipak, ono što sam delila s tehničarima na gradilištima je nešto na što sam vrlo ponosna jer je taj deo posvećenosti njima ostao do danas u vidu timskog duha cele firme na kojem veoma insistiramo. Sva iskustva su više nego dragocena, a pogotovo ta sa terena, i sve ukupno čini me onakvom kakva sam danas – sigurnom u svoju ljubav prema poslu i ispravan odabir profesije i pravog puta. Diplomirala sam na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, smer elektronika, a master studije završila na istom fakultetu na Katedri za telekomunikacije – audio i video tehnologije.

a&s Adria: Izrastajući iz ranijeg Roaming Networks Securityja, početkom 2021. godine vaša je firma registrovana pod novim nazivom Roaming Smart Solutions. Zašto ste se odlučili na taj potez i koje su sve oblasti poslovanja sada objedinjene pod novim imenom?
Đurović: Ono čime se RSS danas bavi je daleko više od klasičnih sistema bezbednosti, pa je ta promena naziva došla prirodno i u pravo vreme. Sam prelazak u ovu kompaniju se i dogodio iz potrebe da se moj tim i ja bavimo što složenijim sistemima u domenu slabe struje u građevini i infrastrukturnim objektima. To prirodno pokriva sisteme bezbednosti, ali i njihovu softversku integraciju, audio-sisteme, BMS i automatiku, te integraciju svega navedenog kroz sopstvene resurse firme i cele grupacije jer posebno ulažemo u softverske inženjere i inženjere integracija.

a&s Adria: Šta biste rekli da su osnovni pokretači/uzroci takvog brzog rasta i širenja vaše kompanije? Koliku je ulogu u tome odigralo pravovremeno prepoznavanje i prilagođavanje tržišnim i tehnološkim trendovima?
Đurović: Osnovni pokretači brzog rasta kompanije su velika posvećenost i ljubav tima prema poslu i prepoznavanje svakog člana tog tima kao najvažnijeg resursa koji jedna firma može da ima: od montera, preko inženjera i projektnih menadžera do direktora. Sve ostalo je čista posledica toga – neminovno praćenje tehnologija celog tima i svega što IoT danas predstavlja, a to je čitav dijapazon IoT tehnologija koje su primenu našle u Building Technologies sistemima. Ono što lično definitivno najviše volim jeste dalekosežno planiranje i strateški orijentisano vođenje posla i zato uvek razmišljam barem dve do pet-deset godina unapred.

Širenje na američko tržište
a&s Adria: Kako takav razvoj izgleda u brojkama: koliko Roaming Smart Solutions trenutno ima radnika, u kojim zemljama imate urede, kolike ukupne prihode ostvarujete?
Đurović: Trenutno brojimo 40 radnika – mahom visokokvalifikovanih inženjera. I dalje smo mlada kompanija u okviru Roaming Networks Grupe, u februaru slavimo treći rođendan, mi koji smo ovu kompaniju formirali u bojama i obliku koji sada prepoznajete na tržištu. To je i mnogo i malo vremena da pokažemo sve ono što jesmo, a naš pravi potencijal će tek doći do izražaja. Ono što smo do sada uradili takođe ne bih umanjivala, a tiče se mnogobrojnih referenci u domenu komercijalnog, industrijskog i infrastrukturnog građevinarstva, u okviru kojih smo u većini slučajeva uradili apsolutnu softversku integraciju sistema slabe struje, te SCADA i BMS upravljanja i integraciju sa nadzornim sistemima i softverima trećih strana. Što se inostranstva tiče, izdvojila bih uspeh Grupe da ove godine oformi i tim za usluge kojima se RSS bavi u Sjedinjenim Američkim Državama.

a&s Adria: Roaming Smart Solutions dio je veće grupacije od osam firmi podijeljenih u tri divizije. Čime se bave preostale firme i koliko se međusobno nadopunjujete u realizaciji projekata? Smatrate li da vam to daje konkurentsku prednost na tržištu koju nemaju druge kompanije?
Đurović: Ta raznolikost usluga je najveća snaga Roaming Networks Grupe. Preostali deo Grupe bavi se radio-komunikacijama, pasivnim optičkim mrežama i pristupnim sistemima, ICT i data centrima, e-mobility punjačima za električna vozila te projektovanjem i implementacijom solarnih elektrana. Naše sestrinske softverske firme Enetel Solutions, B4B i Teodesk rade i na razvoju softvera, primeni SAP rešenja i internom rešenju za upravljanje projektima. Posebno bih izdvojila Enetelovo rešenje CloseOut, aplikaciju za praćenje kvaliteta radova i HSE standarda u građevini u realnom vremenu, koja mnogo pomaže nama koji smo deo građevinskog rada na terenu. Sve navedeno čini jednu sliku kompanije koja u domenu usluga koje pružamo zaista jeste jedinstvena na tržištu Srbije i regiona.

a&s Adria: Koje sve usluge u oblasti sigurnosti, zaštite, automatizacije objekata i ICT-a nudite?
Đurović: Za početak navešću ono što vam najpre pada na pamet kada kažete sistemi bezbednosti, ali je to model poslovanja koji smo odavno prevazišli. Ono što godinama unazad radimo je celokupno rešenje slabe struje koje nudimo i najzahtevnijim korisnicima i klijentima, a tiče se softversko-hardverske kombinacije najrazličitijih sistema i njihove međusobne povezanosti. Dakle, kada pričamo o bezbednosnim sistemima koji su istorijski najstariji, to su svakako sistemi video-nadzora, protivprovale, kontrole pristupa, detekcije požara, detekcije gasa te elektro-delovi sistema za gašenje i sistema za evakuaciju. Dalje, pre dve godine otvorili smo sektor za BMS i automatsko upravljanje, koji se takođe bavi potrebama u klasičnom zgradarstvu, ali i šire, te za inteligentne transportne sisteme (ITS) i primenu SCADA sistema u industriji.

Partnerstvo s renomiranim proizvođačima
a&s Adria: Odabir pravih partnera važan je dio uspješne realizacije projekata. S kojim proizvođačima sigurnosne opreme i softvera radite, zašto ste se primarno odlučivali na saradnju sa zapadnim kompanijama i namjeravate li širiti tu listu?
Đurović: Istorijski je naš tim bio prepoznatljiv kao Boschev tim kada je reč o multibiznis linijama u zgradarstvu i na to smo veoma ponosni, kao i na višegodišnju saradnju s kompanijom Bosch. Naravno, ne bih ništa više umanjila ni naše partnerstvo s Axisom, Huaweijem, Milestoneom i mnogim drugim. Međutim, otvaranjem novih poslovnih linija Roaming Smart Solutions se pozicionirao i kao partner Schneider Electrica i Honeywella. U domenu pomenutog ITS-a takođe razvijamo partnerstva sa svetski poznatim dobavljačima radi pružanja što kvalitetnijih usluga (SCADA, saobraćajnih i industrijskih kontrolera, meteoroloških stanica, VMS-ova, brojača saobraćaja itd.).

a&s Adria: Dvije su godine prošle od početka pandemije, koja je utjecala i na industriju sigurnosti i pametnih objekata. Nakon početnog udara tržište se oporavlja, ali većina igrača prijavljuje probleme u lancu nabavke opreme i manjak novih projekata za 2022. godinu? Suočavate li se i vi s takvim poteškoćama i kako ih rješavate, jeste li se uspjeli na vrijeme pripremiti za takve izazove i koje ste korake poduzeli da smanjite negativan utjecaj pandemije na vaše poslovanje?
Đurović: Najveći je izazov s kojim se danas suočavamo manjak opreme u fabrikama proizvođača s kojima radimo te kašnjenja, koja su, naravno, direktna posledica COVID-a, nestašice čipova i narušenog balansa istočnog i zapadnog tržišta. Moram pohvaliti lokalne kancelarije koje ulažu velike napore da se sve to prevaziđe, boreći se da isporuče opremu za svoje partnere na domaćem tržištu. Diverzifikacija rizika u poslovanju otvaranjem novih linija biznisa, iako se na prvi pogled čini rizična u godinama pandemije, upravo jeste ključ održavanja dobrog balansa između želja i realnosti kada su projekti u pitanju.

a&s Adria: Kao instalaterska i integratorska firma suočavate se s izazovom integracije postojećeg sistema i novih uređaja, ili interoperabilnosti nove opreme. Na koji način uspijevate premostiti taj problem? Igra li u tome značajnu ulogu usaglašenost proizvoda sa standardima koje definišu organizacije poput OSSA-e (Open Security & Safety Alliance), ONVIF-a i drugih?
Đurović: Kao što sam navela, RSS upravo radi na formiranju odjela inženjera samo za integraciju i upravljanje raznorodnim sistemima slabe struje kroz različite SCADA/BMS platforme i moja je želja da to bude prvo po čemu ćemo biti prepoznati na tržištu Balkana. Standardni protokoli i ono što nam dobavljači daju kao šansu jeste da kroz njihov SDK (Software Development Kit) integrišemo podsisteme na svim nivoima. ONVIF je odavno postao standard i on uglavnom daje mogućnost za bazičnu integraciju i to samo u video-sistemima. Naša želja je mnogo više od toga, što smo kroz naše reference klijentima već pokazali i naravno tek ćemo. Posebno smo ponosni na našu integraciju displeja za informisanje putnika, sistema razglasa i satnog sistema sa rešenjem naše sestrinske kuće Enetel Solutions “AVIS”, softverom za informisanje putnika u realnom vremenu. Ovo rešenje već je primenjeno na glavnoj železničkoj stanici Prokop i trenutno nastavljamo u pravcu brze pruge Beograd – Subotica.

a&s Adria: Iza vašeg rada stoji i niz certifikata. O kojim potvrdama je riječ i šta one predstavljaju za vaše klijente?
Đurović: Trenutno radimo na tome da nastavimo jačati ono po čemu smo već prepoznati kao brend kada je reč o kvalitetu usluga. Sertifikati su nešto što se podrazumeva, a na čemu se, naravno, uvek vredno radi. Navela bih samo podrazumevane MUP-ove licence za bavljenje privatnim obezbeđenjem i procenom rizika, sertifikate MUP-a i ATS-a koji se tiču poslova detekcije požara i gasa, kao i ono što uobličava naše interne poslovne procese, a tiče se ISO sertifikata: ISO 9001, ISO 14001, ISO45001 i ISO-IEC 27001. Godišnje obuke i resertifikacije sa svim našim partnerima su deo našeg svakodnevnog poslovanja i RSS prepoznaje obuke kao esenciju bez koje naši zaposleni ne mogu da napreduju. Uvek insistiramo na obukama u inostranstvu gde možete steći nova iskustva, znanja i proširiti tehnološke vidike, a moj tim zna da umem biti vrlo uporna i dosledna kada je permanentna edukacija u pitanju. COVID nas je samo poremetio, jer, nažalost, već drugu godinu sve obuke naši partneri održavaju online. Svi jedva čekamo dan kad ćemo ponovo moći da putujemo i uživo vidimo naše kolege iz Boscha, Schneider Electrica i Honeywella iz Nemačke, Austrije, Holandije, Španije, Indije, Velike Britanije i mnoge druge koji nam svoje znanje nesebično kroz obuke prenose već godinama.

a&s Adria: Tokom višegodišnjeg poslovanja uspješno ste realizirali više projekata. Možete li nam predstaviti nekoliko najreprezentativnijih po nivou složenosti, količini i raznovrsnosti korištene opreme i zahtjevnosti okruženja?
Đurović: Tim RSS-a iza sebe ima tri vrlo uspešne godine. Izdvojila bih već pomenuti projekat brze pruge Beograd – Subotica, na kojoj trenutno izvodimo sve sisteme bezbednosti za koje znate i sisteme za informisanje putnika kroz čak tri nivoa integracije: Boschev BIS (Building Integration System) za integraciju svih sistema bezbednosti na više od dvadeset železničkih stanica u ovom momentu, integracije audio-sistema i integracije za informisanje putnika u okviru pomenutog softvera AVIS. Dalje, u domenu putne infrastrukture smo uradili lepe projekte kao isporučioci sistema bezbednosti na tunelima Železnik i Lipak, novog autoputa Požega – Preljina, ali i kao sistem-integratori mnogih drugih ITS sistema, poput znakova promenjivog sadržaja – VMS-ova, SOS telefona, meteostanica itd. Ništa manje bitan je i projekat proširenja Aerodroma Nikola Tesla, gde već dve godine implementiramo sisteme automatike i tri vrste Schneider Electricovih BMS / Power SCADA platformi. Ostalo su već poznate reference u komercijalnoj građevini poput najnovijeg NCR campusa na Novom Beogradu, HQ Delta Holdinga i Delta Planeta, fabrika namenske industrije u Lučanima i fabrike nemačke kompanije Boysen Abgassysteme, stadiona Bačke Palanke u domenu ozvučenja, bolnice IKVB Dedinje itd. Ove godine smo pustili u rad četiri BIS platforme za integraciju i do šest podsistema slabe struje i to samo kada je reč o komercijalnoj građevini. Velikom požrtvovanošću tima tehničara, field inženjera i projektnih menadžera svi projekti su završeni na vreme i na visokom nivou. Ovo je prilika da im se od srca zahvalim.

a&s Adria: Na kraju, šta možemo očekivati od Roaming Smart Solutionsa, ali i cijele grupacije u predstojećem periodu? Kakvi su vaši razvojni planovi na regionalnom tlu?
Đurović: Grupacija ima velike planove, RSS je tu da je prati u ambicijama. Naime, ove godine Roaming Netwroks Grupa je otvorila kancelariju u Velikoj Britaniji, prošle u Norveškoj, sada već poslujemo u više od dvadeset američkih saveznih država. Sve to je veliki uspeh. Mi smo i dalje najmlađi deo Grupe, formiramo se kroz više linija IoT biznisa i širimo poslovanje u tom pravcu. Naravno, došlo je pravo vreme da proširimo geografsku prisutnost na pomenute Sjedinjene Američke Države i naš region. U Crnoj Gori već imamo nekoliko lepih projekata iza sebe. Ova godina biće i prva godina za RSS sa novim timom za automatiku u industriji. I na kraju, puno sreće, zdravlja i uspeha u novoj 2022. želim svim čitaocima a&s Adria časopisa!

 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *