Magazin

a&s Adria br.174

Nova godina, novi izazovi

Sigurnosna industrija u novu, 2022. godinu ulazi s brojnim pitanjima i izazovima. Tržište je inače dosta dobro podnijelo posljedice pandemije. Ispočetka je došlo do određenog smanjenja obima traženih usluga, otežane naplate i povećane brige za zdravlje zaposlenika, ali rad je nastavljen i nije zabilježen kolaps u potražnji za sigurnosnim uslugama. No, javili su se i drugi, jednako bitni problemi. Manjem broju novih investicija u novoj se godini pridružila globalna nestašica čipova, zbog koje kasni isporuka i povećava se cijena sigurnosne opreme. Poluprovodnički čipovi se koriste praktično u svemu. Korijeni tog problema počeli su i prije pandemije, sa širenjem 5G mreže i cloud usluga te američkim sprečavanjem prodaje poluprovodnika i ostale tehnologije Huaweiju. No, pandemija je bila kap koja je prelila čašu. Sve to upućuje na to da u budućnosti nisu upitni samo novi projekti već i pravovremena realizacija postojećih.

Naravno, geopolitička sukobljenja prelila su se na cijelu industriju, a posljedice trpe svi u nabavnom lancu, od proizvođača, preko distributera i instalatera do krajnjih korisnika. Na sve to, sigurnosnu i ostale industrije pogodila je i energijska kriza, koja se manifestira kroz naglo povećanje cijene plina i nafte te nestašicu električne energije. Cijene svakodnevnih proizvoda, pa i potrošačke elektronike rastu, što se očekuje i dalje ako energenti ne pojeftine. Uz spomenutu nestašicu komponenata i poskupljenje električne energije i transporta, povećanje cijene sigurnosne opreme je prilično izvjesno.

Na kraju, važno je istaknuti da investicije u zemljama regije sve ovo vrijeme nisu stale i da se distributeri sa dosta uspjeha bore da lageruju dovoljno opreme kako bi ispoštovali rokove isporuke i ugradnje koji se stavljaju pred njihove partnere. Sigurnosna industrija je već dokazala da može biti otporna i nositi se s većinom izazova, pa na novu godinu gledamo s dosta optimizma

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *