Intervjui

Intervju: Marija Jakopin, voditeljica marketinga i prodaje Time&Space proizvoda, Špica Group

Za Špicin uspjeh bile su presudne dvije stvari: da osnivači firme razumiju da su zaposlenici najjača energija, koja definira kakva će Špica biti, i da se firma specijalizirala u kvalitetne, dugoročne, veoma pažljivo razvijene ili odabrane proizvode. To je ono što naši klijenti lako prepoznaju

Razgovarao: Nermin Kabahija

E-mail: redakcija@www.asadria.com

a&s Adria: Da počnemo s nečim respektabilnim. Koliko je korisnika Špicinih rješenja i iz koliko zemalja?

Jakopin: Mislim da većih instalacija imamo oko 3.000. Tu spadaju instalacije kontrole pristupa, evidencije radnog vremena, WMS (warehouse management system), kontrole pristupa u hotelskim sobama, popisi osnovnih sredstava uz pomoć bar kodova, sistemi za označavanje i praćenje, IT sistemi za prodajne ekipe na terenu i ostalo. Što se zemalja tiče, dvadeset sedam je u pitanju, barem za sada.

a&s Adria: Poslujete i imate otvorene urede u koliko država? 

Jakopin: Špica je rasla prirodno, a tako je rastao i broj njenih firmi i distributera. Ali, ideju o širenju na teritorij bivše Jugoslavije gajili smo od samog početka. Tako smo prije više od 10 godina otvorili firme u Skoplju, Beogradu, Zagrebu, Sarajevu te pretprošle godine predstavništvo u Podgorici. Te države dobro poznajemo, a ako pogledate Špicu International iz Ljubljane izbliza, vidjet ćete tu skoro čitavu Jugoslaviju u malom. Mislim da je to važno za uspješan rast, jer se poznajemo i međusobno dobro funkcioniramo. Za druge regione, kao što su Bliski istok, Afrika i Zapadna Europa, bilo je praktičnije da nađemo dobre partnere, koji će, naravno, s nama dijeliti taj Špicin duh, ali koji će bolje od nas poznavati lokalno zakonodavstvo i pravila po kojima se tamo posluje.

a&s Adria: Upošljavate i obučavate koliko radnika? 

Jakopin: Sve zajedno u Špica grupaciji uposleno nas je oko 100, od čega približno polovica u Ljubljani. Iako firma ne može dobro funkcionirati bez svih profesija, većina nas je tehničke struke, dok visokokvalificiranih suradnika imamo negdje trećinu.

a&s Adria: U tom kolektivu vaša je uloga voditeljice prodaje Špicinih rješenja za kontrolu pristupa i evidenciju radnog vremena u regiji i voditeljice marketinga Grupe?

Jakopin: Kao što sam spomenula, većina nas je tehničke struke, pa tako i ja. Pošto sam matematičar, u Špici sam počela raditi prije četiri godine kao tester projekata, koji su rezultat razvoja po narudžbi. No, ubrzo se pokazalo da mogu više pridonijeti firmi kroz marketing i prodaju jer nekako pronalazim strast u tome da one koji se suočavaju s izazovima i dilemama, na područjima našeg interesovanja, informiram i upoznam s rješenjima koja postoje te da im pomognem u odabiru onog koje će donositi najveća poboljšanja unutar njihove prirode poslovanja. U 2016. godini, zbog poznavanja regionalnog marketinga, prešla sam na poslove menadžera prodaje Špicinih rješenja za evidenciju radnog vremena i kontrolu pristupa u regiji. Mislim da mi je pomogla upravo ta Špicina agilnost, fleksibilnost i prepoznavanje potencijala ljudi, što je velika prednost naše kompanije.

a&s Adria: Kako je sve počelo, i kada? Šta je bilo potrebno da dođete na jednu od vodećih regionalnih pozicija na tržištu kontrole pristupa i logistike? Šta je, zapravo, najvažnija Špicina karakteristika? 

Jakopin: Počelo je kako obično i počinju firme – netko je imao neki problem, a netko drugi je imao ideju i znanje kako da mu taj problem riješi. Pošto se ispostavilo da više firmi ima isti problem, firma je brzo rasla. Mislim da su za Špicin uspjeh bile presudne dvije stvari: da osnivači firme razumiju da su zaposlenici najjača energija, koja definira kakva će Špica biti, i da se  firma specijalizirala u kvalitetne, dugoročne, veoma pažljivo razvijene ili odabrane proizvode. I to je ono što naši klijenti prepoznaju, ne samo oni koje se prvi put sretnu s takvim IT sistemima nego i oni koji su imali različite izazove s konkurentskim rješenjima.

a&s Adria: Vaše je flagship rješenje Time&Space. Iako odveć poznato na tržištu, s vremenom je dobilo mnoštvo novih funkcionalnosti, različite načine pristupa, više od 15 jezika na kojima se koristi… Kako Time&Space izgleda danas? 

Jakopin: Mogu reći da Time&Space rješenje živi u firmama i za njih. To znači da je u stalnom toku evolucije koja se događa u firmama. Ako su nekada zaposlenici svi u isto vrijeme dolazili na kapiju, danas to više nije slučaj. Skoro da nećete naći dvije firme s jednakim pravilima radnog vremena. Uz to, menadžeri danas žele da dok čekaju na semaforu zeleno svjetlo, mogu na mobilnom telefonu provjeriti BI analizu podataka iz evidencije radnog vremena. Ako uzmemo još zakonodavstvo, koje se također razvija i u svakoj državi postavlja različite zahtjeve, onda postane jasno da bez veoma agilne adaptacije novih tehnologija teško možete uvijek ponuditi baš sve alate, tehnologije i procese koji mogu zadovoljiti suvremene potrebe, ali i očekivanja naših stranaka.

a&s Adria: U protekloj godini predstavili ste još dva važna rješenja: Zone Touch i Door Cloud? O čemu je riječ? Neki su klijenti čak prešli s testne faze na stalnu upotrebu? 

Jakopin: Da, to je dio naših noviteta. Zone Touch je novi terminal za registraciju radnog vremena koji s tehnološkog aspekta predstavlja pravo revolucionarno rješenje, s obzirom na to da je spreman za glasovno raspoznavanje, biometriju, kamere…Što se doorcloud.com rješenja tiče, tu smo, koliko mi je poznato, prvi na tržištu. Opće je poznato da se preduzeća ne žele više baviti infrastrukturom za svoje IT sisteme, pa se svi sve više krećemo prema cloudu i hostingu. Door Cloud je baš u tome smislu kontrola pristupa u oblaku, namijenjena zaštitarskim i drugim firmama iz branše. Za sada imamo dvije veće slovenske firme koje koriste Door Cloud i u tome svakako vidimo budućnost za tu vrstu posla.

Više o ovoj temi čitajte u printanom izdanju…

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *