Intervjui

Intervju: Sharon Lee, viša menadžerica prodaje u kompaniji VIVOTEK Inc.

Dodatno podizanje reputacije brenda na temelju zabilježenih uspjeha

U cilju dostizanja što višeg stepena interoperabilnosti sa proizvodima i sistemima drugih proizvođača, VIVOTEK je podržao inicijative standardizacijskih tijela ONVIF i PSIA, te počeo strateški sarađivati sa mnogim partnerima kroz SIA (Solution Integration Alliance) program, olakšavajući integraciju vlastitih proizvoda u vodeće softverske i hardverske platforme i nudeći na tržištu sveobuhvatna rješenja, dizajnirana da odgovore na najrazličitije potrebe korisnika. U nastavku saznajte više o tržišnim strategijama, razvojnim planovima i poslovnoj politici ove renomirane sigurnosne kompanije

Pripremio: Nebojša Bogunović, e-mail: redakcija@www.asadria.com

Iako je tajvanska kompanija VIVOTEK INC. osnovana 2000. g., ubrzo nakon toga je zauzela svoje mjesto među globalno vodećim brendovima sigurnosne industrije. Poznata kao proizvođač mrežnih nadzornih rješenja svjetske klase, kompanija VIVOTEK se posebno specijalizirala na polju primjene sistema i sistemskih integracija. Zahvaljujući svojim inovativnim istraživačko-razvojnim timovima, sposobnim da se uhvate ukoštac sa izazovima i da usvoje revolucionarne kodek-tehnologije, VIVOTEK danas nudi širok spektar proizvoda, uključujući mrežne kamere, videoservere, videoprijemnike i sisteme za centralno upravljanje. Poslujući sa više od 150 autorizovanih distributera iz više od 80 zemalja, VIVOTEK svojim proizvodima i uslugom snabdijeva korisnike iz istočne, zapadne, južne, sjeverne i centralne Evrope, sjeverne, srednje i južne Amerike, istočne, južne i jugoistočne Azije, te korisnike u mnogim zemljama na afričkom kontinentu. Na prošlogodišnjem asmagovom rangiranju za 50 najuspješnijih svijetskih sigurnosnih kompanija, VIVOTEK je, uz ostvarene prihode od 57.5 miliona dolara tokom 2010.g. i 93.2 miliona tokom 2011.g., dostigao rast prihoda od cijelih 62.1%, te time zauzeo solidno 22. poziciju. Tokom 2012.g., prihod ove kompanije se penje na cijelih 1,16 milijardi dolara. Upravo iz gore navedenih razloga smo se odlučili na razgovor sa Sharon Lee, višom menadžericom prodaje u kompaniji VIVOTEK INC.

a&s Adria: Ako se osvrnemo na VIVOTEK-ov proizvodni portfolij, šta je to što vašu ponudu čini drugačijom od ponuda konkurentskih kompanija? Šta je to što kompaniju VIVOTEK čini prepoznatljivom na globalnom sigurnosnom tržištu?

Sharon Lee: VIVOTEK-ova najveća snaga leži u snažnim razvojno-istraživačkim kapacitetima. Tokom godina je naš odjel za istraživanja i razvoj pokazao svoju snagu kroz razvoj tehnologije videokodeka, mrežnog protokola i multimedijalnih SoC rješenja, čvrsto ugrađujući to znanje i stečeno iskustvo u razvoj pouzdanih proizvoda za izazovno mrežno okruženje. Osim toga, VIVOTEK kroz SIA (Solution Integration Alliance) program strateški sarađuje sa mnogim partnerima koji razvijaju profesionalni softver, olakšavajući integraciju VIVOTEKovih proizvoda u vodeće softverske i hardverske platforme i želeći time ponuditi kompletno rješenje skrojeno u skladu sa različitim korisničkim potrebama. SIA program nudi VIVOTEK-ovim partnerima tehničke informacije i marketinške strategije s ciljem povećanja tržišnog udjela i poslovnih performansi kompanije VIVOTEK i njenih partnera.

a&s Adria: Veoma dobra pozicija na 22. mjestu asmagove “Security 50” liste za 2012. godinu govori u prilog činjenici da je kompanija VIVOTEK uspješno poslovala na globalnom planu. U kojoj mjeri ste zadovoljni VIVOTEK-ovim tržišnim udjelom koji ostvarujete na tržištima Adriatic regije?

Sharon Lee: Veoma je teško govoriti o pojedinačnim tržištima u zemljama koje čine Adriatic regiju, prije svega zahvaljujući historijskim i duhovnim vezama koje postoje među narodima u regiji. Prosječna slika ekonomske situacije u Adriatic regiji nije tako snažna kao u zemljama zapadne Evrope. Obim projekata je također mnogo manji. Iz VIVOTEK-ove perspektive, procjenjujemo da je cjelokupno tržište IP kamera u ovoj regiji vrednije od 6 miliona eura. U prošlosti je kompanija VIVOTEK imala mnogo uspješnih slučajeva i pojavljivanja skupa sa našim partnerima u različitim segmentima, poput vladinog sektora, industrije, velikih maloprodajnih lanaca, hotelijerstva i praćenja saobraćaja. U budućnosti ćemo raditi na dodatnom podizanju reputacije našeg brenda na temelju do sada ostvarenih uspjeha.

a&s Adria: U augustu 2013. g. kompanija VIVOTEK je otvorila svoj RMA (Return Merchandise Authorization) centar za Evropu. Na koji način se otvorenje VIVOTEK-ovog evropskog RMA centra reflektovalo na poslovanje kompanije u Evropi?

Sharon Lee: VIVOTEK je veoma posvećen korisnicima i rješavanju njihovih potreba pomoću tri ključna elementa: prodajne usluge, marketinške komunikacije i tehničke podrške. Zahvaljujući našem opsežnom paketu usluga, partneri i klijenti čvrsto vjeruju u učinkovitost našega brenda, dobavne kanale i postprodajnu podršku. Gotovo 30 procenata prihoda ostvarenih prodajom dolazi iz Evrope. VIVOTEK-ovi planovi za širenje i dalje ostaju nepromijenjeni. Naš RMA centar u Evropi će korisnicima pružati usluge popravke ili zamjene proizvoda iz naše ponude unutar garantnog perioda i ispunjavat će sve veće zahtjeve korisnika iz svih dijelova svijeta, a posebno onih iz evropskih zemalja. Uspostava našeg RMA centra osigurava korisnicima pristup na jedinstveni web-portal, na kojem mogu lahko registrirati i pratiti naloge i odobrenja za povrat robe, postavljati pitanja i slati upite, te aktivirati kreiranje izvještaja vezanih za statuse ili analize.

a&s Adria: Kako bi svojim proizvodima osigurao na standardima temeljenu kompatibilnost sa opremom drugih proizvođača, 2009. g. VIVOTEK se priključio ONVIF-u, a nešto kasnije i pristupio u članstvo PSIA-e. Da li je i, ako jeste, u kojoj mjeri je usvajanje ONVIF i PSIA specifikacija imalo utjecaja na plasman VIVOTEK-ovih proizvoda na tržištima širom svijeta? Koliko važnom smatrate standardizaciju u domenu IP videonadzora?

Sharon Lee: Usvajanjem ONVIF i PSIA specifikacija VIVOTEK je došao u poziciju da dodatno ispuni svoju obavezu prema interoperabilnosti i standardizaciji IP nadzornih uređaja, omogućivši korištenje prilagođenih karakteristika na otvorenoj platformi i na najvišoj mogućoj razini integracije.

a&s Adria: Koegzistencija sa okolinom se u mnogim slučajevima pokazala kao jedan od bitnih elemenata za održiv razvoj i rast. U skladu s tim, VIVOTEK je pokrenuo nekoliko “zelenih” inicijativa u domenu IT-a i predstavio svoj koncept smanjenja emisije CO2 i potrošnje energije kroz tzv. “Green Design” koncept. Šta “Green Design” koncept znači u praksi i koje su, zapravo, praktične prednosti takvog pristupa?

Sharon Lee: Kompanija VIVOTEK je duboko svjesna važnosti suživota sa okolinom u cilju održivog rasta i razvoja. U tom smislu smo i pokrenuli nekoliko „zelenih” IT inicijativa. 2006. g. VIVOTEK je kao dokaz usklađenosti sa međunarodnim standardom koji osigurava da je sistem upravljanja usklađen sa aktuelnim ekološkim politikama dobio certifikat ISO14001. U istoj godini je kompanija VIVOTEK obznanila izjave o usklađenosti sa WEEE i RoHS regulativama, izjavljujući na taj način da su naši proizvodi proizvedeni uz poštivanje WEEE propisa o odlaganju otpada te ograničenja koja postavlja RoHS, a koja su vezana za korištenje opasnih tvari u proizvodnim procesima. 2008. g. VIVOTEK je dobio i IECQ QC 080000 certifikat, što pokazuje našu predanost kontroli opasnih tvari koje se koriste u proizvodima, uspostavivši time sistem upravljanja okolišem. Nadalje, u aprilu tekuće godine naša kompanija je pokrenula i e-katalošku aplikaciju iVolume, što potvrđuje našu opredijeljenost za očuvanje okoliša te omogućuje praktičniji pristup informacijama o VIVOTEK-ovim proizvodima. Pridržavajući se VIVOTEK-ovog kontinuiranog opredjeljenja za „zelene” IT inicijative, lansiranje VIVOTEK-ove iVolume aplikacije će nesumnjivo doprinijeti smanjenju printanja i korištenja papira, smanjujući time ukupan negativan učinak po okoliš.

a&s Adria: U bliskoj prošlosti kompanija VIVOTEK je u svoju bogatu riznicu nagrada i priznanja dodala i nekoliko novih i veoma vrijednih priznanja, a ponajviše zahvaljujući svojim iznimno kvalitetnim i performansama bogatim IP videonadzornim proizvodima. Na koji način VIVOTEK uspijeva održati svoj razvojno-istraživački segment na ovako visokom nivou u vremenu u kojem mnoge druge kompanije još vode bitku sa zaostalim posljedicama globalne ekonomske krize?

Sharon Lee: Od samoga osnivanja kompanija VIVOTEK je okrenuta ka razvoju nove generacije IP nadzornih rješenja. Predanost principu “izgradi s pouzdanošću” omogućila je VIVOTEK-u da zadovoljava potrebe kupaca nudeći im prvoklasne proizvode i uslugu. U kompaniji VIVOTEK vjerujemo da, ukoliko želimo očuvati konkurentnost na tržištu i proizvoditi visokokvalitetne IP videonadzorne proizvode, moramo nastaviti ulagati u razvoj vlastitih temeljnih tehnologija i multimedijskih “system on a chip” rješenja. Dakle, kompanija VIVOTEK će i u budućnosti nastaviti ulagati u nadogradnju vlastitih razvojno-istraživačkih kapaciteta.

a&s Adria: Sa posljednjim nemilim događajima na američkom kontinentu stigla nam još jedna u nizu potvrda da apsolutna sigurnost, zapravo, ne postoji. Da li i, ukoliko da, u kojoj mjeri takvi događaji mogu utjecati na trendove unutar globalne sigurnosne industrije?

Sharon Lee: Nakon najnovijih nemilih događaja u Sjedinjenim Američkim Državama, pažnja koja se poklanja sigurnosti je definitivno u porastu. Više kompanija će sada pristupiti ispitivanju stabilnosti i pouzdanosti njihovih sigurnosnih sistema.

VIVOTEK ide u pravcu integracija
a&s Adria: U kojem pravcu smatrate da će u narednih pet godina teći razvoj sigurnosne industrije? Gdje u tom vremenskom predlošku vidite kompaniju VIVOTEK?
Sharon Lee: U pravcu integracija. Vertikalnih i horizontalnih integracija. Kada govorimo o vertikalnim integracijama, tu su VIVOTEK-ove tehnologije iz vlastitih razvojno-istraživačkih odjela poput, recimo, VAST softvera za centralno upravljanje ili širokog spektra multimedijalnih komunikacionih SoC (system-on-chip) rješenja, koja čine vrh VIVOTEK-ove ponude. Ukoliko govorimo o horizontalnim integracijama, tada mislimo na VMS i VCA rješenja drugih proizvođača, koja omogućuju integraciju i kreiranje ekosistema. Mogućnost integracije sa kontrolom pristupa također je već odavno u razmatranju.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *