Intervjui

Intervju: Predrag Petrović, direktor, ID Shop

ID Shop je u stanju prilagoditi se bilo kojem zahtevu klijenta. Ako stranka želi nešto zaključati ili postaviti kontrolu pristupa, možemo joj ponuditi rešenja za bilo koja vrata. Mehanika, mehatronika i online rešenja – sve je modularno. Naši cilindrični ulošci su modularni, dok pametne brave i ostale mehatroničke komponente odgovaraju svim tipovima vrata i moguće ih je integrisati s vanjskim sistemima
Razgovarao: Damir Muharemović
E-mail: redakcija@asadria.com

a&s Adria: Gospodine Petroviću, možete li se za početak ukratko predstaviti našim čitaocima?
Petrović: Po zanimanju sam diplomirani ekonomista. Strast za prodajom sam otkrio još u ranoj mladosti i shodno tome sam već od 15. godine na različite načine povezan s prodajom i radom s ljudima – i to uvek u kompanijama iz tehničkog ili bezbednosnog sektora. Karijeru sam postepeno gradio. U poslednje dve kompanije gde sam radio bio sam šef odjela, šef maloprodaje, vođa projekata i sad sam već devet godina direktor kompanije ID Shop. Kad sam došao u ID Shop, to je bilo malo preduzeće sa četiri zaposlena, koje je već pomalo počelo prevazilaziti svoju prvobitnu viziju. Na početku smo svi obavljali sve radne procese i borili se za rast prometa. Istovremeno smo sticali dragocena iskustva i čak i danas, kad već govorimo o srednje velikoj firmi, trudim se voditi je tako da sam za zaposlene uvek dostupan kako poslovno tako i privatno za savete i pomoć. Želim, naime, imati zadovoljne i motivisane radnike, dobru atmosferu i da zaposleni uvek znaju da imaju mogućnost za rast i razvoj.

a&s Adria: ID Shop će uskoro obilježiti 20 godina uspješnog poslovanja. Kako su izgledali ti počeci 2002. godine, koliko danas upošljavate ljudi i u kojim zemljama poslujete?
Petrović: Osnivač ID Shopa Matjaž Ajdnik, danas vođa prodaje/projekata, počeo je 2002. godine s namenom nuditi kartice s tehnologijom, opremu za štampanje kartica i dodatke za kartice na našem i ex-Yu trgu. Tokom prvih deset godina firma je zapošljavala četiri osobe i bila prepoznatljiva kao ponuđač visokokvalitetnih kartica za različite namene (kartice za kontrolu pristupa, print na kartice, loyalty i članske kartice itd.), postala je glavni distributer Evolis printera za štampanje kartica te povećala ponudu dodataka za čuvanje i nošenje kartica (okovratne trakice, privesci, držači itd). Ja sam se firmi pridružio 2013. godine i tada smo proširili portfolio na područje sigurnosti te zacrtali novu strategiju. Postavili smo temelje za segment sigurnosti, koji danas obuhvata mehaničke sisteme zaključavanja, elektronsku kontrolu pristupa za kontrolisane i brze prolaze (speed gates) za područja pod nadzorom i slična rešenja. Zajedno s našim portfoliom povećao se i broj zaposlenih, pa nas je danas već 18. Imamo i vlastitu ekipu montera i tehničke podrške, tako da se trudimo sve znanje očuvati unutar firme. Što se tiče sedišta, stacionirani smo u Sloveniji, ali poslujemo na čitavom ex-Yu području, a deo proizvodnje kartica i dodataka za kartice izvozimo i u EU.

a&s Adria: Kao što kažete, isprva ste prodavali identifikacijske kartice, a zatim i pokrenuli vlastitu proizvodnju. Kako ste se odlučili na taj korak, na koji način ste širili bazu korisnika? Danas nudite i niz dodataka uz ID kartice, o čemu je sve riječ?
Petrović: Vlastita proizvodnja je nastala u saradnji s kolegom Nebojšom Pavlovićem, direktorom firme Cards Print iz Pančeva. Dogovorili smo se da se kartice proizvode u Srbiji. Tokom godina proizvodnja se proširila i na kartice s tehnologijom i na proizvodnju personalizovanih okovratnih trakica, dok u Sloveniji imamo proizvodnju premium tvrdih plastičnih etuija za kartice. Danas možemo reći da pokrivamo čitavo područje identifikacije: od ID kartica za zaposlene do opreme za print kartica i dodataka za nošenje i čuvanje kartica poput okovratnih trakica, imenskih pločica, jo-jo privesaka, držača za kartice itd. Imamo sve potrebno za identifikaciju na konferencijama, skupovima i sličnim događajima kao što su narukvice, akreditacije, NFC kartice za plaćanje na događajima, čitače kartica te razne druge medije koji se upotrebljavaju za kontrolu pristupa.

Kako je rastao ID Shop tako se povećavala i baza klijenata, odnosno kako je rasla baza klijenata tako je posledično rastao i ID Shop. Pridobivanju novih klijenata uvek smo posvećivali veliku pažnju i mnogo energije, svejedno da li se radilo o pridobivanju kontakata i termina za sastanke preko vlastitog pozivnog centra ili o “cold meetingsima” na terenu. Danas imamo mnogo klijenata s kojima već sarađujemo na jednom segmentu i onda nas uključe i kada traže rešenja na drugim područjima. Uprkos tome, držimo se starih proverenih načina zbog kojih smo tu gde jesmo, pa i dalje sami tražimo i pozovemo potencijalne stranke i kucamo na njihova vrata.

a&s Adria: Tehnologije koje se koriste u ID karticama su evoluirale od onih davnašnjih kontaktnih s magnetnom trakom i beskontaktnih s niskom frekvencijom do savremenih kartica druge generacije kakve su Seos and MIFARE DESFire EV3. U kojem omjeru se vaši klijenti odlučuju na nabavku najsigurnijih kartica ili i dalje traže starije tehnologije kao što su MIFARE i iCLASS? Da li im cijena igra presudnu ulogu prilikom odabira ili sigurnost?
Petrović: Prilikom kupovine kartica stranke se najčešće odlučuju na osnovu toga kakvu kontrolu pristupa imaju trenutno. Ako je starija, onda su ograničeni izborom kartica sa starijom tehnologijom. S vremenom, kad se stranka odluči za promenu kontrole pristupa, onda, naravno, uzimaju u obzir novije tehnologije i žele veću sigurnost i zaštitu. Što je veća kompanija, to su veća očekivanja i zahtevi. U mnogo slučajeva se desi, recimo, da žele kombinovane kartice kako bi pomoću jednog medija mogli pokriti više različitih područja gde se medij koristi. U slučajevima gde se radi o prelasku na novu kontrolu pristupa mogu reći da se svi odlučuju za veću zaštitu i cena ne igra veliku ulogu.

a&s Adria: Prema istraživanju koje je provela kompanija HID Global, većina organizacija je kazala da će se na nadogradnju sistema kontrole pristupa, bilo da je riječ o kredencijalima, čitačima ili softveru, odlučiti tek u rasponu od tri do šest godina, pri čemu treba imati u vidu da se do ovih nalaza došlo prije početka pandemije. Koliko se kompanije s kojima radite, a koje odranije koriste zastarjele tehnologije, odlučuju da nadograde sistem ili su takvi slučajevi rijetkost? Koliko je u tome važna edukacija klijenata?
Petrović: Ocenjujem da će se organizacije koje sada upotrebljavaju staru tehnologiju za kontrolu pristupa na zamenu odlučiti u roku pet do deset godina. Po našem iskustvu, edukacija klijenata je izuzetno važna i mogu reći da taj deo predstavlja četvrtinu našeg rada, odnosno prodajnog procesa. Kada to ne bismo radili, realizovali bismo znatno manje projekata. Posebno zato jer u ID Shopu težimo ka tome da nudimo najnaprednija rešenja i onda se često dešava da moramo potencijalno tržište edukovati na tom području i pobrinuti se da stranke prepoznaju kako naći i prepoznati dodatnu vrednost novog rešenja i gde se javljaju sigurnosni rizici i nedostaci kod postojećih sistema. Stranka koja već ima postavljenu kontrolu pristupa u većini slučajeva nije upoznata sa svim novostima na tom području. Zato je potrebno novosti prvo predstaviti što većem krugu korisnika. Što smo više prisutni na terenu i više širimo informacije o sigurnosnim rizicima i rešenjima, brže se klijenti odlučuju za zamenu stare tehnologije. Ali, činjenica je da je kod većih organizacija to dugotrajniji proces, zahteva veće investicije i sve je mnogo kompleksnije.

a&s Adria: Postepeno ste širili ponudu u sigurnosnom portfoliju dok niste došli u poziciju da, kako kažete, “klijentima nudite kompletnu kontrolu nad ulazom u njihove objekte”. Šta danas taj proizvodni portfolio obuhvata, kako iz mehaničke tako i elektronske kontrole pristupa? I šta podrazumijevate pod “potpunom kontrolom pristupa”?
Petrović: Pod sloganom “potpuna kontrola pristupa” mislimo na kompletna rešenja za mogućnost zaključavanja i kontrole pristupa u objektima. U tom segmentu tehničke zaštite naš portfolio uključuje sve, od cilindričnih uložaka do najnaprednijih rešenja za kontrolu pristupa. Svakom klijentu naglasimo da kontrolu pristupa počne s osnovom koju predstavlja mehanički sistem zaključavanja. Tek kad je mehanika dobro postavljena, ima smisla nadograditi sistem elektronskom kontrolom pristupa. Ako “key management” nije definisan, ako ne znamo gde su naši fizički ključevi i koliko ih je u opticaju, onda nam nijedna elektronska kontrola pristupa neće pomoći – jer u slučaju ulaska s fizičkim ključem nigde neće ostati zabeleženo ko i kad je ušao i sa kojim ključem. Pored mehanike, naš portfolio sadrži i online kontrolu pristupa i mehatroničke komponente uz kombinaciju mehanike i mehatronike, pametne brave, digitalne cilindre, katance, čitače i vanjske sigurnosno-prolazne elemente za kontrolu pristupa u područja pod nadzorom kao što su okretna/ulazna vrata, brzi prolazi (speed gates) i razne druge barijere. Kao što sam već rekao, imamo našu tehničku ekipu i servis, zato smo sposobni sami nuditi sve – od savetovanja do montaže, servisa, edukacije. Naše stranke mogu se uvek osloniti na nas.

a&s Adria: S obzirom na neprestani tehnološki razvoj, sigurnosne izazove i promjenjive potrebe klijenata, jesu li sistemi koje ugrađujete dovoljno modularni i prilagodljivi da prate takav razvoj? Možete li nam dati neki primjer iz prakse?
Petrović: Da, jesu. Upravo ta modularnost je naša velika prednost u odnosu na konkurenciju na području kontrole pristupa. Danas smo u stanju prilagoditi se bilo kojem zahtevu stranke. Ako stranka želi nešto zaključati ili postaviti kontrolu pristupa, možemo joj ponuditi rešenja za bilo koja vrata. Mehanika, mehatronika i online rešenja – sve je modularno. Naši cilindrični ulošci su modularni, što podrazumeva jednostavniju montažu i brzu preradu, ukoliko je potrebno cilindar premestiti na druga vrata. Takođe i pametne brave i ostale mehatroničke komponente odgovaraju svim tipovima vrata i moguće ih je integrisati s vanjskim sistemima. Osim toga, prednost naših komponenti je u tome da za montažu nije potrebna prerada vrata ili ožičenje, što opet omogućava da komponentu premestimo na druga vrata, ako želimo. Nekada smo “zatvarali” objekte sa 20–40 vrata, danas “zatvaramo” objekte koji imaju više od 300 elektronskih i online komponenti, što je za naše tržište ogromno. Ako želimo da stranke budu dugoročno zadovoljne sistemom, moramo se pobrinuti da su komponente dovoljno prilagodljive i da dopuštaju moguće nadogradnje i integracije.

a&s Adria: Recite nam nešto više o AirKeyu, njegovoj JCOP tehnologiji i naročito mogućnosti kombinovanja mehaničke i elektronske kontrole pristupa u jednom cilindru? Koliko je AirKey mobilna kontrola pristupa sigurna od krađe podataka? Koje enkripcijske protokole koristi i koliko su sigurni serveri na kojima pohranjuje podatke?
Petrović: EVVA AirKey je produkt koji je jednostavan, prilagodljiv i siguran i zbog tih karakteristika ima izuzetno široko područje upotrebe. Primeran je kako za organizacijske kritične infrastrukture tako i za kompanije s više podružnica, pa do malih firmi i co-working kancelarija, privatnih vikendica i objekata za iznajmljivanje. Osnovna ideja AirKeya je da autorizaciju za pristup/ključ pošaljemo u aplikaciju na pametnom telefonu i tako omogućimo da se vrata otključaju. Prenos se vrši preko BLE-a ili NFC-a, pri čemu se upotrebljava dvojno šifriranje za celokupan prenos podataka: ECDSA-224 i AES-128. Ukoliko pametni telefon nije vaš izbor, otključavanje je moguće pomoću drugih medija poput kartica, privesaka i odnedavno i narukvica ili sa digitalnim ključem. Za identifikacijske medije AirKey upotrebljavaju se samo sigurne pametne kartice sa sertifikatom EAL5 + NFC, pa neovlašćeno kopiranje identifikacijskih medija nije moguće.

Danas kad se susrećemo sa sve većim brojem beskontaktnih aplikacija i sve češćim napadima na sigurnosni segment, veća je i potražnja za rešenjima koja usklađuju zaštitu, prilagodljivost i mogućnost integracije. Upravo zato se AirKey kartice zasnivaju na kombinovanim čipovima JCOP i Mifare Desfire J80K + D08K. To omogućuje njihovu upotrebu u sistemima AirKey, kao i upotrebu nešifriranog segmenta Mifare Desfire za integraciju s aplikacijama trećih sistema. Prednost JCOP čipova je u tome da su namenjeni upravo osetljivim sistemima i da trenutno omogućuju najveću sigurnost i veću prilagodljivost za razvoj i integraciju rešenja, a koji pokrivaju identitet i plaćanje pomoću pametnih kartica. Ta se tehnologija zbog visokog bezbednosnog standarda, na primer, upotrebljava i za e-pasoše i kreditne kartice.

AirKey kontrolom pristupa upravljamo putem platforme u oblaku. Pristup preko interneta je zaštićen sa šifriranjem TLS (https), a po želji se za administratora može aktivirati i dvofaktorsko proveravanje istovetnosti sa SMS-om. Možemo podesiti automatsko slanje sigurnosnih informacija (backlist) administratorima putem e-pošte. Osetljivi podaci unutar AirKey sistema se čuvaju u EVVA-nim baznim centrima, koje osigurava kompanija EVVA u Austriji. Sigurnosni moduli hardver opreme (HSM) sa sertifikatom EAL5+ omogućuju najviši nivo pozadinske zaštite kod određivanja i čuvanja svih šifriranih ključeva.

a&s Adria: Tokom dvije decenije poslovanja radili ste na mnogo uspješnih projekata. Možete li nam predstaviti nekoliko posebno zahtjevnih i sveobuhvatnih koje ste implementirali u posljednjih nekoliko godina?
Petrović: Izdvojio bih Klinički centar Banja Luka, gde smo se pobrinuli za mehanički sistem zaključavanja koji je obuhvatao više od 2.500 cilindara. Sistem zaključavanja smo radili i za farmaceutsku kompaniju Krka, za njihove objekte u Sloveniji, Francuskoj, Indiji, Rusiji… Sistem ukupno ima više od 7.000 cilindara i još se širi. U Sloveniji smo napravili kompletnu kontrolu pristupa za glavni logistični centar Lidl, gde smo se pobrinuli za mehanički sistem zaključavanja, kontrolu pristupa, portalna vrata za nadzor ulaska u njihovo područje, i to sve zajedno integrisali s njihovim VNC-jem. Takođe i za najvećeg slovenskog mobilnog operatera, Telekom Slovenije, uradili smo sigurnosne prolaze/barijere i integraciju s njihovim VNC-jem. Gazprom ima našu elektronsku kontrolu pristupa i elektronski sistem ormarića za ključeve, itd.

a&s Adria: Pandemija koronavirusa znatno je utjecala na regionalno tržište sigurnosti. U kojoj mjeri ste osjetili poteškoće u poslovanju, jeste li imali problema s izvođenjem projekata i nabavkom opreme te šta ste učinili, u smislu novih usluga i zdravstvenih mjera, da prevaziđete ovu krizu i zadržite kontinuitet rada? Smatrate li da se nakon godinu i po tržište polako oporavlja ili i dalje stagnira?
Petrović: U toku pandemije nismo imali preteranih poteškoća na našem području, izuzev manjih problema na samom početku s dostavljanjem opreme. Onda smo naše kapacitete zaliha povećali i uglavnom dalje radili bez zastoja. U ovom trenutku smo, recimo, sposobni da opremimo objekat koji ima do 300 vrata u jako kratkom vremenu. U toku pandemije radilo se preko Zooma, Teamsa i TeamViewera i zato smo uspešno obavili veliki broj sastanaka, kao i veliki dio tehničke podrške. Čini se da se tržište polako oporavlja. Barem kod nas u Sloveniji, na području zaštite, nismo registrovali veću stagnaciju. Ona se više odrazila na segmentu identifikacije jer više nije bilo konferencija, koncerata, kongresa i sličnih događaja. Međutim, ti događaji se sada postepeno vraćaju.

a&s Adria: Na kraju, šta možemo očekivati od ID Shopa u godinama koje su pred nama? Kakvi su vaši razvojni planovi, namjeravate li sklapati nova partnerstva i otvarati urede u drugim zemljama regije?
Petrović: Trenutno smo u fazi u kojoj se postepeno otvaraju predstavništva u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. S druge strane, mogu da istaknem da će se ID Shopu pridružiti kompanija koja će obuhvatati više različitih područja: od gradnje objekata do svih završnih radova, gde će, naravno, biti uključen celokupan portfolio ID Shop ponude. Investiraćemo i u turističke kapacitete te, svakako, stvarati nova poslovna partnerstva i ulagati u startup firme.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *