Intervjui

Intervju: Toni Stojanovski, generalni menadžer, Wizard Systems

Poslednjih nekoliko godina bile su jako uspešne jer smo doneli neke veoma hrabre odluke. Počeli smo da radimo s novim brendovima i sklopili smo nekoliko ugovora. Spremni smo za sve izazove i radujemo se svakom uspehu. Kao i prvog dana u poslu, zadržali smo isti pravac – ispuniti potrebe naših klijenata
Razgovarao: Damir Muharemović
E-mail: redakcija@asadria.com

a&s Adria: Gospodine Stojanovski, možete li nam ukratko predstaviti. Kada ste osnovali kompaniju Wizard Systems, za koje ste poslove zaduženi, šta ste radili prije toga?
Stojanovski: Wizard Systems osnovan je 2005. godine. Na samom početku naša vizija je bila da ponudimo veliku paletu proizvoda u sektoru tehničkog obezbeđenja i radili smo aktivno kako bismo doneli velike svetske brendove na naše tržište. Kao generalni menadžer sam zadužen da koordiniram sektorima u kojima konstantno imamo novitete, napredak, brzu dinamiku i razvoj novih sistema aktuelnih na svetskom tržištu. Inače, završio sam tehničku školu i oduvek me je privlačila tehnika, automatika, kompjuteri i sigurnosni sistemi, jer volim dinamiku i tehniku.

a&s Adria: Wizard Systems uspješno posluje 15 godina i jedan je od makedonskih lidera na tržištu sigurnosti. Koliko trenutno imate zaposlenih, kakvi su vaši finansijski pokazatelji, ostvarujete li rast, u kojim zemljama poslujete?
Stojanovski: Trenutno imamo 25 zaposlenih radnika uz čiju pomoć klijentima nudimo distribuciju, obuke za instalatere i servis za sve proizvode koje nudimo na tržištu. Oko 95% naših prihoda su od distribucije, a ostvarujemo godišnji rast od tridesetak posto. Generalno, poslednjih nekoliko godina bile se jako uspešne jer smo doneli neke veoma hrabre odluke. Počeli smo da radimo s novim brendovima i sklopili smo nekoliko ugovora koji nam daju za pravo da se nadamo još boljim rezultatima ove godine. Ali ne zaustavljamo se tu, nego imamo još veće ciljeve. Imamo saradnju s Albanijom i Kosovom, gde nudimo naše proizvode, a planiramo i da proširimo našu distribuciju i usluge u regionu.

a&s Adria: Koje sigurnosne sisteme nudite svojim klijentima i koje kompanije zastupate? Namjeravate li sklapati nova partnerstva?
Stojanovski: Ovih 15 godina zastupali smo i distribuirali mnoge svetske brendove za sigurnosne sisteme. Dakle, rastemo kao kompanija i tražimo što interesantnije i naprednije brendove, koji nude tehnološke novitete i slede svetske trendove u oblasti sigurnosti. Ekskluzivni smo distributer za Satel, jedan od naprednijih brendova za inteligentne alarmne sisteme i integraciju za automatizaciju domova, zatim Mobotix i Dahuu za videonadzor, Raksis za mrežnu periferiju, Unipos sisteme za detekciju i dojavu požara, Cofem za detekciju gasova, Beninca za kontrolu pristupa i automatiku vrata, DSPPA za ambijentalno ozvučenje, Master Automodules i Promet za bankarsku opremu i proizvode koje se koriste u bankarskom sektoru i mnoge druge brendove za periferiju i potrošne materijale. Imamo veliki izbor proizvoda, ali i odličan sistem za planiranje nabavke. Našu paletu čini oko 8.000 proizvoda, a naš lager je najveći u regionu. Trudimo se da naši klijenti ne čekaju opremu, nego je uzimaju s lagera. Tehničku podršku i obuke koje nudimo našim partnerima su na visokom nivou i konstantno se usavršavamo kako bismo mogli svima izaći u susret. Nameravamo da sklopimo još ugovora s novim partnerima i donesemo na tržište još brendova i rešenja. Uvek pratimo svetske novitete, a svakog dana imamo izazove, koje rešavamo sa zadovoljstvom.

a&s Adria: U proteklih dvadesetak godina regionalno, pa i makedonsko tržište se značajno promijenilo. Brojni su izazovi stajali pred svim zemljama, a u posljednje vrijeme se posebno ističe problem stalnog snižavanja cijena, zbog kojeg mnogi ukazuju i na narušavanje kvaliteta. Koji su, prema Vašem mišljenju, najveći problemi s kojim se suočava regionalno tržište i na koji način se hvatate u koštac s njima?
Stojanovski: Kao neko ko je u ovome biznisu 25-26 godina mogu da vam kažem da prije 15-20 godina nije bilo ni blizu ovoliko brendova. Na primer, u video-nadzoru sada imate najmanje dva brenda koja danas dominiraju celim svetom. Mi se orijentišemo na inženjering i evropske brendove, koji su, po mome mišljenju, kvalitetniji. Nastojimo da kineske brendove zamenjujemo evropskim, na primer onima iz Engleske, Nemačke, Španije, Turske, Poljske, Italije, Bugarske. Takođe uvozimo i iz Amerike, s Tajvana i iz Južne Koreje i drugih regija, a koristimo i uređaje proizvedene u Makedoniji. Mišljenja sam da smo se dobro pozicionirali na tržištu, jer su nam kod brenda važni proizvodi, kvalitet i tehnička podrška, a cena dolazi tek na kraju. To znači da prezentujemo kvalitet, što nam je na prvom mestu. Zato se i izdvajamo od drugih kompanija. Naš moto je: „Nudimo profesionalnu tehniku koja može da se implementira u više sektora i da spoji više sistema i brendova u jednu priču“.

a&s Adria: Koliko je potpisivanje Prespanskog sporazuma i otvaranje pregovora za pristupanje NATO-u i Evropskoj uniji u pozitivnom smislu utjecalo na tržište Sjeverne Makedonije. Osjeća li se napredak, neki novih zamah, nove investicije? Hoće li se veća pažnja morati s vremenom posvetiti poštivanju standarda i certificiranju?
Stojanovski: Na našu svakodnevnicu, naravno, utiču i politički događaji, kao što je ulazak u NATO. Mi hoćemo da budemo deo Evropske unije i nadamo se da nas sada očekuje još bolja poslovna klima. Mi smo kao kompanija spremni da se prilagodimo svakim promenama, a posebno onim pozitivnim. Očekujemo napredak i radimo svakodnevno na našim ljudskim resursima kako bismo klijentima ponudili kvalitetnu uslugu.

a&s Adria: Iza rada Wizard Systemsa stoje mnogi certifikati, između ostalih i oni koje dodjeljuje austrijski TUV. Koje ste sve certifikate dobili i šta oni, zapravo, znače vašim klijentima?
Stojanovski: Da, austrijski TUV nam je ustupio sertifikat EN ISO 9001:2015, koji nam pomaže da nudimo kvalitetniju uslugu svim našim klijentima kako bi bili zadovoljniji, a isto tako pomaže našoj kompaniji da kvalitetnije koordiniše i funkcioniše kao tim. Također, implementirali smo i EN ISO 14001:2015, koji nam pomaže da se ponašamo pažljivije prema životnoj sredini i našoj okolini, što nam je jako bitno.

a&s Adria: Radili ste na velikom broju projekata. Predstavite nam nekoliko najvažnijih na kojima ste radili posljednjih godina?
Stojanovski: Naši najveći klijenti su instalateri, projektanti i kompanije koje montiraju sigurnosne sisteme. Ali svakako radimo na mnogo projekata, od raznih državnih institucija i ministarstava, velikih privatnih projekata, do banaka i tržnih centara. Imamo veliku referentnu listu u svim oblastima, a naš tim se konstantno obučava za nova rešenja i izazove.

a&s Adria: Ove ste godine sponzor na Adria Security Summitu, koji se u septembru održava u Skoplju. Koliko je za vas važan predstojeći događaj i šta očekujete od njega budući da je riječ o najvećem skupu sigurnosnih profesionalaca u Jadranskoj regiji s više od 1.300 posjetilaca?
Stojanovski: Da, ove smo godine zajedno s vama na Adria Security Summitu. Nadam se da ćemo se lijepo družiti s vama i svim kompanijama i gostima i da ćemo u najboljem svetlu prezentirati Wizard Systems, naše proizvode i brendove koje zastupamo. Spremni smo da predstavimo našu viziju klijentima iz celog regiona, ali i da naučimo nešto novo. Nadam se da ćemo se svi zajedno provesti odlično na tom velikom događaju.

a&s Adria: Prema Vašem mišljenju, koji su najvažniji trendovi u sigurnosnoj industriji, koji će obilježiti naše živote u predstojećim godinama?
Stojanovski: Svakako mislim da su u proteklih 25 godina sigurnosni sistemi ostvarili veliki rast, prvenstveno mislim na video-nadzor, kontrolu pristupa i integraciju alarmnih sistema s kućnom automatikom. Mislim da nas u predstojećim godinama očekuje veliki razvoj svih sigurnosnih sistema i da se radi na tome da sve bude jedan paket, koji će se konfigurisati jednostavnije i kontrolisati preko mobilne aplikacije za male sisteme, odnosno BMS-a za velika rešenja. Ovi noviteti u sigurnosnoj tehnologiji limitiraju našu slobodu ponašanja i kretanja, ali zato nam nude bezbedniji život. Zato je i naš moto „Nudimo bezbednost pomoću tehnologije“.

a&s Adria: Na kraju, u kojem će se smjeru razvijati Wizard Systems u budućnosti, šta možemo očekivati od Vaše kompanije? Namjeravate li se širiti na druge zemlje, tržišta, sklapati nova partnerstva itd.?
Stojanovski: Naša je kompanija spremna za sve izazove i radujemo se svakom našem uspehu. Kao i prvog dana kad smo počeli da radimo sa sigurnosnim sistemima, zadržali smo isti pravac – ispuniti potrebe naših klijenata.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *