Intervjui

Intervju: Vigan Limani, izvršni direktor, COIN Systems

Firma ima bogato iskustvo i možemo izrađivati proizvode prema različitim potrebama klijenata. Razlozi zbog kojih smo se odlučili za prelazak na elektroniku i softver su jednostavni. Prvi je ekonomske prirode jer je veoma skupo napraviti čisto mehanički sistem. Drugi je to što razmišljamo o budućnosti, a u budućnosti će se sve moći elektronski kontrolisati
Razgovarao: Damir Muharemović
E-mail: redakcija@asadria.com

a&s Adria: G. Limani, vi ste direktor kompanije COIN Systems sa sjedištem u Prištini. Možete li se ukratko predstaviti našim čitaocima i reći nam nešto o vašim obrazovnim i profesionalnim kvalifikacijama, poslovnim uspjesima itd.?
Limani: Po zanimanju sam inžinjer mašinstva, studirao sam na Prištinskom univerzitetu i moje polje interesovanja su bili odašiljači. Već duže vrijeme, otprilike deset godina, radim u porodičnoj kompaniji, gdje sam karijeru počeo kao tehničar, nakon čega sam se profilirao kao inžinjer. Od januara 2016. godine sam direktor COIN-a. Osim toga, radio sam i za nekoliko međunarodnih kompanija prije nego što sam došao na trenutno mjesto. Mogu reći da, otkada sam preuzeo kompaniju, imamo stopu rasta od oko 25% svake godine.

a&s Adria: COIN Systems je počeo poslovati još 1941. godine, kada je osnovan kao zanatska radnja u tada rijetkoj bravarskoj i mašinskoj struci. Danas je jedna od vodećih sigurnosnih kompanija na Kosovu koja nudi mehaničke i elektronske sigurnosne sisteme. Recite nam nešto više o vašem putu: kako je vaša firma prevalila put od manuelnog rada do primjene najsavremenijih sistema, koje su bile najvažnije prekretnice, šta se desilo 1999. godine i kako ste ponovo pokrenuli COIN?
Limani: Rad u tadašnjoj Jugoslaviji bio je potpuno drugačiji od ovoga sada. Tržište sigurnosne opreme pokrivale su državne kompanije, ali je podrška često bila slaba s obzirom na to da su proizvođači sefova i brava bili locirani u Sloveniji, Srbiji ili Makedoniji. Tako da smo tu prazninu mi popunjavali. Bilo je dosta situacija kada smo u državnim institucijama bili zaduženi za servisiranje sefova, vrata i slične opreme, ali naše glavno tržište bio je stambeni sektor. Želim posebno istaći da je u to vrijeme bilo zaista teško doći do novih proizvoda, zato smo s vremenom postali vrlo efikasni i kreativni te stekli bogato znanje o tome kako stvari funkcionišu. Međutim, 1999. godine smo zbog sukoba na ovim područjima izgubili cijelu kompaniju. Sve je nestalo, i naše mašine i zalihe koje smo imali. Morali smo krenuti praktično od nule. Ali, ovaj put smo se 100% fokusirali na posao i uspjeli izgraditi ono što sada imamo.

a&s Adria: Primarno se bavite poslovima u oblasti mehaničke sigurnosti. Koje tipove proizvoda instalirate i s kojim brendovima radite? Pružate li neke dodatne usluge kada je riječ o mehaničkim sigurnosnim sistemima?
Limani: COIN nudi jako širok spektar proizvoda, a razlog je činjenica da na malom tržištu kao što su Kosovo i Albanija morate raditi različite stvari da biste ostvarili rast. Zastupamo poznate međunarodne brendove kao što su Insys, DormaKaba, ASSA ABLOY, Primat, Robur, Birosafe, Waldis, Dom – Titan, Feerica i mnoge druge. U našim instalacijama možete vidjeti kombinovane proizvode različitih proizvođača, naravno uz korištenje najbolje opreme u svakoj situaciji. Osim prodaje, ponosni smo i na našu veoma kvalitetnu korisničku podršku.

a&s Adria: Vaša kompanija je i proizvođač namjenske opreme? O kakvoj je opremi riječ? Koje su prednosti posjedovanja vlastitih proizvoda na tržištu koje obiluje mnogim vrstama proizvoda?
Limani: U osnovi, imamo bogato iskustvo na tom planu i zato možemo izrađivati proizvode prema različitim potrebama klijenata. Izrađivali smo namjenske proizvode za različite klijente, poput sigurnosnih vrata i prozora, zatvorskih brava, automatskih vrata, sigurnosnih kabina, sefova, neprobojnih fasada, soba panike i mnogih drugih vrsta proizvoda. U jednom trenutku smo čak proizvodili i vlastite ključeve. Imati svoje proizvode je prednost zato što klijentu nikada ne moramo reći „ne“, ma koliko težak ili složen bio neki zadatak. Uvijek ćemo imati pouzdano rješenje.

a&s Adria: Jesu li vaši proizvodi prošli proces certificiranja, npr. u ESSA-i? Vjerujete li da su standardi važni za takve vrste proizvoda?
Limani: Veoma smo strogi kada je riječ o standardima i certificiranju. Prije nekog vremena smo donijeli internu odluku da proizvode bez certifikata nećemo ni prodavati komercijalnim klijentima. Iako nas je ta odluka privremeno finansijski koštala, sada smo svima postavili standard, a klijenti sve više znaju o standardima i certificiranju. Za našu proizvodnju nemamo certifikate zato što ne proizvodimo veliku količinu proizvoda. Nije učinkovito testirati opremu koja se radi po narudžbi. Međutim, svi materijali koje koristimo za izradu imaju svoj certifikat. Naprimjer, prilikom izrade neprobojne opreme koristimo isključivo balistički certificirani čelik i staklo. Također smo veoma oprezni kada biramo proizvode kako bismo osigurali da se testiranje obavlja u adekvatnim laboratorijama i da se proizvodi testiraju u skladu sa standardima. Zanimljivo je napomenuti i da smo u saradnji s Institutom za mašinstvo Univerziteta u Prištini uradili prvo ispitivanje balističke opreme prema RKS EN 1522/1523 standardu.

a&s Adria: Još jedna oblast u kojoj poslujete su elektronski sigurnosni sistemi, za koje ste čak razvili softver za nadzor i obradu gotovine? Recite nam nešto o tom softveru, njegovim karakteristikama i prednostima za krajnjeg korisnika? Zašto ste se odlučili na taj korak?
Limani: Da, sada radimo i elektronske sisteme. Razlozi zbog kojih smo se odlučili za prelazak na elektroniku i softver su jednostavni. Prvi je ekonomske prirode jer je veoma skupo napraviti čisto mehanički sistem. Drugi je to što razmišljamo o budućnosti, a u budućnosti će se sve moći elektronski kontrolisati. Imamo dvije serije sistema, tj. ono što instaliramo, a što proizvode naši partneri, i ono što sami izrađujemo. Proizveli smo softver za daljinski nadzor IP brava. To je jako kvalitetna funkcija, jer se prvi put na aktivan način kreira veza između sigurne brave i nadzornog centra. Ovaj sistem omogućava klijentu da maksimalno skrati vrijeme izloženosti rizicima i smanji troškove kroz automatizaciju procesa. Također, izradili smo i softver za praćenje serijskih brojeva novčanica i njihovo povezivanje sa svakim pojedinačnim klijentom kako bismo mogli pratiti svaki detalj. Svrha toga je praćenje obojenih novčanica. Razvijamo i elektronske proizvode poput elektronike za upravljanje kabinama sa sistemom blokiranja i dr.

a&s Adria: COIN nudi i uslugu upravljanja sistemima?
Limani: Nudimo brojna rješenja prilagođena u skladu s potrebama klijenta. Ukratko, nudimo rješenja za upravljanje sigurnosnim sistemima na centralizirani način.

a&s Adria: Na koja se vertikalna tržišta fokusirate osim bankarstva? Možete li navesti neke od najvažnijih referenci?
Limani: Naša kompanija ima četiri odjela povezana s prodajom. Naš najveći i glavni odjel je ono što nazivamo „visoka sigurnost“ i većim se dijelom tiče finansijske industrije. U osnovi, naši klijenti su sve banke i većina sigurnosnih kompanija na Kosovu i u Albaniji. Naš drugi odjel pokriva ono što zovemo „građevinarstvo“, a tu spada oprema za hotele, trgovačke centre, poslovne zgrade itd. Naši glavni klijenti u ovoj oblasti su međunarodni hoteli kao što su Sheraton i Marriot, kao i ugledni subjekti u maloprodaji, poput Inditex Groupa. Imamo i dva mala odjela koji pokrivaju „kućnu sigurnost“ i „hardver za veleprodaju“. Prvi nudi opremu za stambeni sektor i rješenja za vozila, a drugi hardver za proizvođače vrata i gvožđarske radnje.

a&s Adria: U kojim sve zemljama poslujete i planirate li proširiti ili otvoriti nova predstavništva, naročito u ostalim zemljama Jadranske regije?
Limani: U potpunosti pokrivamo Kosovo i Albaniju, a uskoro ćemo imati predstavništvo u Sjevernoj Makedoniji jer i to tržište pokrivamo brojnim proizvodima. Kako se većina našeg poslovanja temelji na projektima, mi smo direktno ili putem projekata naših partnera angažovani u mnogim zemljama, uključujući Srbiju, Crnu Goru, Bugarsku, Grčku itd.

a&s Adria: Šta od COIN-a možemo očekivati u budućnosti kada su u pitanju nove usluge ili proizvodi?
Limani: COIN Systems posluje već dugo vremena i razlog za to je činjenica da smo se i u veoma teškim vremenima uspjeli prilagoditi i savladati prepreke. Gledamo u budućnost s velikim ambicijama, uvodimo mnoge novine i svake godine predstavljamo nove tehnologije. Sada testiramo vrlo zanimljive i nove koncepte i prelazimo na novi način poslovanja u okviru kojeg ćemo biti još bliži svojim klijentima. Možda ćete u bližoj budućnosti viđati naše ime na čitavom tržištu Evropske unije.

a&s Adria: Kako vidite sigurnosno tržište na Kosovu danas i koji su njegovi glavni problemi? Jesu li to damping cijena, nekvalitetni proizvodi, nedostatak kvalificiranih zaposlenika i kvalitetnih partnera ili nešto treće? Gdje vidite prostor za napredak?
Limani: Kosovo i Albanija mnogo zaostaju za Evropskom unijom u smislu regulative i kontrole. Suočavamo se s brojnim problemima zbog nepoznavanja situacije u državnim institucijama. U osnovi, regulatorna tijela u obje države ne traže naše savjete i mi nismo uključeni ni u jedan proces kreiranja propisa i slično. Dodatni veliki problem su nekvalitetni proizvodi, ali to opet proizlazi iz nedostatka regulative. Ova situacija je dovela do velikih problema. Umjesto da bude primjer privatnom sektoru u smislu postojanja odgovarajućih mjera sigurnosti i zaštite, država ide u obrnutom smjeru. Na Kosovu imamo i problem s obrazovnim sistemom jer novi inžinjeri nisu tako dobri kao stari, a oni dobri odlaze u zapadne zemlje da rade jer im mi tamošnje plate ne možemo ponuditi. Kada je riječ o partnerima, imamo kvalitetnu saradnju s lokalnim kompanijama, ali strane većinom gledaju na Balkan kao na neku crnu rupu, što nam stvara mnogo poteškoća. Smatram da je državna regulativa prvi korak za osiguranje fer konkurencije i postavljanje osnovnih pravila za kompanije poput nas. Važno je i da država donese vrlo stroge propise kada je u pitanju spašavanje ljudskih života.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *