Svijet

Jedinstvena upotreba Panomere

Kelnska žičara, kojom se svake godine više od pola miliona putnika prevozi preko Rajne na visini od 30 metara i uživa u prelijepom pogledu na grad i katedralu, prva je na svijetu u kojoj se patentirana tehnologija Panomera kamere koristi za nadgledanje nosećeg kabla koje nosi gondole.

Da bi putnicima u svakom trenutku garantovali sigurnost, operaterima je potrebno brzo vizuelno otkrivanje mogućih tehničkih problema, posebno u strukturi nosećeg kabla. Kölner Seilbahn oslanio se na videonadzornu tehnologiju njemačkog proizvođača Dallmeiera.

Carlos Castro, menadžer operacija Kölner Seilbahna, objašnjava: “Pored prilaza stanicama, nadziremo i način na koji se gondole uspinju ka pilonima. Na visini od trideset metara sasvim je moguće da jak nalet vjetra može zanjihati kabine i stubove. Kako bismo omogućili rano otkrivanje incidenata zbog kojih se gondole približavaju osjetljivim tačkama izvan poravnanja i kako bismo spriječili tehničke probleme, odlučili smo uvesti videonadzor koristeći provjerenu, patentiranu tehnologiju Panomera kamere.”

Udaljenost ne predstavlja problem

Nosivo uže naslanja se na tri pilona na ukupnoj udaljenosti nešto manjoj od kilometra. Udaljenost između stanica i nosivih stubova iznosi 100 metara, dok je raspon iznad Rajne 480 metara. Zahtjev je bio da se slike snimaju s vrlo velike udaljenosti, ali bez gubitka kvaliteta.

Rješenje je pronađeno u Panomera tehnologiji. Multifokalni senzorski sistem posebno je razvijen kako bi nadzirao široki prostor s velike udaljenosti. Posebna karakteristika tehnologije je da je više senzora različitih žižnih daljina ugrađeno u jedno kućište, a poseban softver sastavlja ukupnu sliku u visokoj rezoluciji.

Operater ima potpunu kontrolu cijelom dužinom kablova između pilona, uživo i u slikama visoke rezolucije. U potencijalno opasnim situacijama može pregledati detalje na zasebnoj zumiranoj slici, ne gubeći iz vida cjelokupnu radnju.

Prilagođeno rješenje

Vjetar koji puše ka stubovima i kablovima 30 metara iznad zemlje može dovesti do toga da se počnu ljuljati i predstavlja izazov ne samo za kretanje gondola već i za ugradnju kamera. Kako bi osigurali da nadzorni sistemi – svaki težak više od deset kilograma – ne budu oštećeni ili sami ne postanu opasni, kamere su pričvršćene za pilone pomoću posebnih ploča. Same leće su nepomične unutar kućišta kamera i na njih njihanje ne utječe.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *