Događaji Konferencije

Konferencija Kamira i Hikvisiona u Sarajevu

U sarajevskom hotelu Radon Plaza 4. oktobra održana je godišnji skup partnera bh. firme Kamir, na kojem su predstavljeni noviteti njenog globalnog partnera kompanije Hikvision Priredila: redakcija a&s Adrije

E-mail: redakcija@www.asadria.com

Konferenciju su zahvalom gostima na dolasku i kratkim osvrtom na ovogodišnje uspjehe otvorili Ivica Brekalo, direktor Kamira, i Myler Zhong, Hikvisionov direktor za Jadransku regiju. Nakon govora o novitetima koji nas očekuju, riječ je preuzeo Antun Krešimir Buterin, voditelj poslovnog razvoja.

Snimanje u gotovo potpunom mraku

Hikvision je, kaže Buterin, ostvario iznimno veliku ekspanziju tokom posljednjeg desetljeća dospjevši prije nekoliko godina na prvo mjesto na globalnom tržištu videonadzora. Jedna od perjanica njenog uspjeha na polju videonadzora jeste Darkfighter serija visokorezolucijskih kamera, koje mogu snimati u gotovo potpunom mraku. Simulirajući rad ljudskog oka, posjeduju dva senzora za sliku u boji pri niskim svjetlosnim uvjetima, pri čemu algoritmi za prepoznavanje snimljene osobe u DeepinView verzijama imaju, kako je rečeno, preciznost od 95 do 99 posto. Osim toga, sadrži i analizu ponašanja (npr. alarmiranje prilikom sumnjivog kretanja ili pada), brojanje protoka ljudi, analizu registarskih tablica i zabranjenog načina vožnje. Priču o kamerama, ali drugoj vrsti, nastavio je Mitja Novak, menadžer za razvoja poslovanja. Naime, Hikvision je u maju ove godine izbacio novitete u Turbo HD 5.0 seriji nadzornih proizvoda, koji uključuju AcuSense Turbo HD DVR-ove i ColorVu Turbo HD kamere s unaprijeđenim lećama (F1.0 iris, 4x više svjetla), senzorima i softverom, koje rade pri 0.0005 lux osvjetljenju. Osim snimanja u 4K rezoluciji, najznačajnija novina jeste integrisanje vještačke inteligencije, pomoću koje se mogu filtrirati lažni alarmi i brže locirati tražene osobe odstranjujući suvišne snimke.

Cjelovito rješenje

Hikvision, dakako, odavno više nije ponuđač samo videonadzornih već i rješenja za kontrolu pristupa, videointerfoniju, pametne objekte i nadzor saobraćaja. Sve je to objedinjeno u okviru jednog rješenja, kojim se upravlja pomoću HikCentral softvera. Sve je u sigurnosnom sistemu integrisano: svaka DeepinView kamera i DeepinMind snimač, kao i termalne kamere za zaštitu perimetra, centrale i čitači za kontrolu pristupa, koje pokreću alarm ukoliko se tehnologijama prepoznavanja lica ili očitanja otiska prsta prepozna uljez, te za registraciju radnog vremena za analizu i ispis radnika, ANPR kamere za čitanje tablica i snimanje šasije, nadzorni centar s pametnim videozidovima, zatim toplotne mape i brojanje protoka ljudi, POS integracija za nadzor transakcija, inteligentno prepoznavanje lica i kreiranje liste nepoželjnih osoba za primjenu u bankama, kasinima ili školama, te VIP liste za pratnju posebnih klijenata do trezora itd. HikCentral za sada ne može raditi u cloudu, ali se aktivno radi na tome.

Kada je riječ o kontroli pristupa, Hikvision u ponudi ima biometrijska rješenja (s prepoznavanjem otiska prsta i lica), s tri tipa centrala: Pro, Eco i Elevator, te klasična rješenja s čitačima kartica i PIN šiframa, s dva modela terminala: Pro i Eco. Čitače je moguće kombinirati s ANPR kamerama. U domenu IP interkoma, tu su rješenja za stanove, recepcije, višespratnice itd. Stanice su otporne na vandalsko ponašanje, posjeduju kamere visoke rezolucije i povezivi su s pametnim telefonima, tako da se poziv može preusmjeriti na mobilni telefon.

Pogledajte fotogarije sa konfrecije Kamira i Hivisiona u Sarajevu:

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *