Automatizacija objekata Pametni domovi

Ksenia Security u ponudi Lunatronika: Dobro došli u svet integrisane bezbednosti

Integrisano upravljanje svim komponentama objedinjenog sistema privlači sve veću pažnju korisnika, naročito kad je praćeno onim najvažnijim – povećanjem bezbednosti stana ili poslovnog prostora. Originalan pristup ovoj integraciji donosi sistem Ksenia Security, koji u Srbiji distribuira Lunatronik
Piše: Dejan Ristanović, glavni urednik, časopis PC Press
E-mail: pc@pcpress.rs

Od prvih implementacija smart home sistema postojali su problemi s integracijom raznih komponenti. Šta god je novo ugrađeno, njime se upravljalo na poseban način, direktnom vezom, preko lokalnog web-servera ili namenskog servera proizvođača, u poslednje vreme i mobilnom aplikacijom. Priča se završava tako da postoji nekoliko sistema za upravljanje i nikakva mogućnost da se sve to objedini, pa da imamo automatsko spuštanje nekih roletni, podešavanje grejanja u određenim sobama i gašenja kućne multimedije kada legnemo u krevet, po mogućnosti jednom komandom. Ksenia Security sistem pretenduje upravo na to kroz jedinstvenu aplikaciju koja je “svesna” svih pametnih uređaja u kući i spremna da im komanduje. I da uz to obezbedi dom ili poslovni prostor od napadača.

Hibridni sistem
Ksenia Security je pre svega hibridni sistem sa 16 do 644 zone i čak 644 relejna izlaza namenjena komandovanju raznim uređajima – npr. podizanjem i spuštanjem roletne na jednom od prozora bi se, recimo, upravljalo jednim relejnim izlazom. Kontrola je integrisana u aplikaciju Lares 4.0 za Android ili iOS platformu, koju treba jednostavno instalirati na mobilni telefon. Sistem podržava 30 particija i čak 1.024 korisnika, što znači da će svako od ukućana imati zaseban pristup aplikaciji.
U sistem možete da integrišete sav kućni IoT, pre svega alarmni sistem s protivpožarnim detektorima, zatim kamere za nadzor, otključavanje i zaključavanje kapije, kućnih i garažnih vrata, svetla, električne uređaje, grejanje i hlađenje, upravljanje roletnama, navodnjavanje travnjaka i bašte. Sve to je u aplikaciji podeljeno na ekrane i sekcije, a upravljanje je jednostavno i svodi se na klik na ikonu, odnosno okretanje “potenciometra” na željenu poziciju. Mobilna aplikacija uspostavlja direktnu Wi-Fi vezu s lokalnom centralom, što znači da kontrola funkcioniše i ako nema pristupa internetu. Moguća je i “ručna” kontrola uređaja kroz instalirane prekidače ili panele na dodir dijagonale 7 ili 10 inča i rezolucije 1900×1200 tačaka s PoE ili Wi-Fi konekcijom; postavite panele na pogodna mesta i tako upravljate IoT opremom, uživo posmatrajući efekte komandi. Tako možete i da programirate sistem kroz web-interfejs, koji će omogućiti da zadate željene scenarije (može ih biti do 512), date im imena i testirate njihov rad. Najlepše je to što promena konfiguracije ne zahteva restart centrale – sistem je neprekidno operativan, čak i dok ga programirate.

Detektori i efektori
Da bi čitava integracija imala smisla, Ksenia Security nudi niz uređaja koje možemo instalirati u našem pametnom domu. Tu su razni relejni moduli, kao i dvostruki relejni moduli za roletne, sa statusom položaja i ulazima za lokalne tastere i senzore, zatim interesantno dizajnirani protivpožarni detektori (nalik na lampu ili zvučnik), IC detektori sa prikrivenim sočivom (embedded tehnologija), uz osam verzija u istom kućištu, kao i veoma zapaženi (dodeljeno mu je više nagrada) višesenzorski Domus, koji obuhvata detektor temperature, vlažnosti, osvetljenosti i pokreta, a sve to u jednom Keystone modulu. Sistem sarađuje s ONVIF kompatibilnim kamerama i preko snapshot URL-a pravi tri fotografije za verifikaciju alarma, a komande se mogu zadavati i glasom – smart home voice assistants je kompatibilan sa Google Homeom i Amazon Alexom.

Bez ograničenja
Niste ograničeni na Ksenijine proizvode – možete da koristite klasične detektore svih proizvođača, ali i da se opredelite za integraciju sa KNX, Control4 i Creston sistemima. Time obezbeđujete da ranije investicije u smart home i IoT uređaje budu očuvane i dalje unapređene. Verovatno ćete se odlučiti i za kontrolne tastature i čitač (za spoljnu montažu) zasnovan na NFC tehnologiji, što omogućava direktnu kontrolu alarma bez mogućnosti pravljenja neovlašćenih duplikata ključeva/kartica. Posebno je zgodno što uz svaku grupu tastera možete da stavite modularni multidetektor, koji meri temperaturu u prostoriji, vlažnost vazduha, osvetljenost i ujedno predstavlja detektor pokreta.

Sigurnost kroz cloud
Sve alarmne centrale i tastature su sertifikovane po EN50131 GRADE 3 standardu, što garantuje najviši nivo bezbednosti. Komunikacija s aplikacijom obavlja se preko lokalne internetske konekcije ili, ako ona nije raspoloživa, 3G/4G mreže, što znači da uvek imamo vezu s našim domom, odnosno poslovnim prostorom i da tačno znamo šta se tamo događa. Dvosmerna komunikacija uređaja u kući se zasniva na Wi-Fi standardu na frekvenciji 868 MHz, uz posebne protokole za uštedu baterija kada je alarm isključen. Ujedinjavanje kontrole, komandovanja i video-nadzora u jednu Smart Home aplikaciju je važan adut koji će vas ubediti da preciznije analizirate ponudu firme Ksenia Security i uvedete njihov sistem, u konfiguraciji koja vam je trenutno potrebna, uz sigurnost da kasnije čitav sistem možete da širite kako potrebe budu rasle. Ksenia Security se prodaje isključivo kroz oficijelne kanale, koji garantuju licencirane instalatere koji će se pobrinuti da sve bude postavljeno na pravi način i uputiti nas u efikasno korišćenje sistema. Sve u svemu, dobra ulaznica u svet integrisane bezbednosti i IoT-a.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *