Regija

Savremeni termalni sistem u sarajevskoj Općoj bolnici

Sarajevska Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš” nabavila je Dahuin termalni sistem koji će beskontaktnim mjerenjem temperature pacijenata i zaposlenika pomoći da koronavirus ne uđe u tu zdravstvenu ustanovu.

Sistem u minuti može pregledati i propustiti čak 60 ljudi, ima i automatski alarm u slučaju povišene temperature, a odstupanje mu je minimalno – 0,1 stepen.

– Imali smo problem prilikom ulaska naših uposlenika u bolnicu. U kratkom vremenskom roku na posao dolazi i do 300 ljudi, zbog čega smo imali zastoj. Sada će svi moći ući u pet ili šest minuta. Isto važi i za pacijente – kazao je direktor Opće bolnice prim. dr. Zlatko Kravić.

Sistem na daljinu očitava tjelesnu temperaturu i, ako je povišena, uključuje alarm

– Bitno je da ne reagira na sve što razvija veću temperaturu, naprimjer upaljač ili vruća kafa mu ne smetaju. I pored toga što vi, naprimjer, nosite kafu u ruci, sistem će očitati samo vašu tjelesnu temperaturu. Možete nositi i kacigu ili burku, on će mjeriti temperaturu, jer radi na principu mjerenja zračenja. To je vrlo složen sistem – naglasio je direktor Opće bolnice.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *