Regija

Time&Space i termalne kamere kao alat u borbi protiv pandemije!

Svjedoci smo pandemije virusa COVID-19 i napora mnogih koji su na različite načine uključeni u borbu protiv ovog virusa. Špica želi svima da, prije svega, sačuvaju svoje zdravlje. Upravo zato, od samog početka pandemije, prilagođavanjem poslovnih procesa vodimo računa o zaštiti naših zaposlenika i partnera. Istovremeno smo počeli raditi i na prilagođavanju naših rješenja kako bismo pomogli preduzećima da osiguraju ličnu sigurnost za svakog uposlenika, a samim tim očuvaju radna mjesta i osiguraju normalni radni tok, koliko god je više moguće u trenutnim okolnostima.

Na koji način moderne tehnologije i mi u Špici možemo pomoći u ovoj krizi, najvećoj od Drugog svjetskog rata, pročitajte u nastavku.

Osim liječnika koji su izravno izloženi, možemo slobodno reći da su i zaposlenici koji dolaze u kontakt s velikim brojem ljudi na prvoj liniji obrane u borbi protiv epidemije. Zato je potrebno poduzeti sve mjere zaštite kako bi se u što je moguće većoj mjeri zaštitili pojedinci i organizacije, ali i privreda. Jedan dio zaposlenika ima tu mogućnost da može raditi od kuće, ali ima i onih koji, zbog prirode posla, to ne mogu. Upravo na takvim radnim mjestima, važno je osigurati dodatnu razinu zaštite kako bi se spriječila mogućnost zaraze, ali i kako bi se zaposlenici mogli osjećati sigurno i na taj način normalno i produktivno obavljati svoj posao. Upravo zato važno je rano otkriti znakove zaraze kako bi se na vrijeme spriječilo širenje epidemije.

Povezivanje sistema za evidenciju radnog vremena i kontrolu pristupa s termalnim kamerama za mjerenje temperature naročito je učinkovito u zaštiti svih zaposlenika, ali i kupaca.

Na koji način radi sistem?

U Špici smo povezali sistem za evidenciju radnog vremena i sistem za kontrolu pristupa s termalnim kamerama koje mjere tjelesnu temperaturu na daljinu, bez dodira.

Zahvaljujući modernim tehnologijama i integraciji sa sistemom evidencije radnog vremena i kontrole pristupa Time&Space omogućuje se kontrola temperature zaposlenika ili veće grupe ljudi. Osobi kojoj je izmjerena previsoka tjelesna temperatura naŠpicinom terminalu za registraciju radnog vremena prikaže se informacija o izmjerenoj temperaturi i u isto vrijeme onemogući registracija radnog vremena. Osim toga, moguće je i dodatno povećati stepen zaštite na način da veza sa sistemom kontrole pristupa osigurava da se vrata ili pristupna barijera ne otvore u slučaju previsoke temperature. Tako se već prije samog ulaska u poslovne prostore mogu detektirati oni zaposlenici koji imaju simptome zaraze.

Koji je princip rada kamere?

U tri minute moguće je izmjeriti tjelesnu temperaturu za približno 500 osoba, ili drugačije rečeno, skoro tri osobe u sekundi. Ovakvo mjerenje je približno 8 puta brže od klasičnog mjerenja temperature »s pištoljem na čelu«. Pored brzine kameru odlikuje visoka tačnost, pa tako mjerenje može odstupati za samo +/- 0,3 °C.  Korištenje ove vrste kamera idealno je upravo zbog visoke tačnosti, fleksibilnosti, učinkovitosti i jednostavnosti upotrebe. Osim toga, napredni algoritmi omogućavaju kameri da otkrije lice osobe u vrijeme mjerenja i usmjeri mjerenje na oči odnosno čelo. Pri mjerenju, tako ne smeta ni ako osoba ima gotovo u potpunosti pokriveno lice (npr. zaštitna maska), nosi šešir ili čak kacigu, ili ima dodatni izvor topline, kao što je šalica vruće kafe.

Zamislimo, primjerice, hotelski sistem koji ima više od 300 zaposlenika. Nemoguće je bez pomoći tehnologije otkriti brzo i efikasno ima li neko od zaposlenika visoku temperaturu. Implementacijom sistema za evidenciju radnog vremena i sistema za kontrolu pristupa zajedno sa termalnim kamerama, to se upravo može postići na vrlo jednostavan način. Osim toga, kamerama se može izmjeriti temperatura posjetitelja koji dolaze u hotel i na taj način spriječiti ulazak gosta koji ima visoku temperaturu.

Osim navedenog hotelskog primjera, ovakav sistem je među prvim i najučinkovitijim načinima za sprječavanje širenja epidemije u mnogim gradovima Azije. Zbog preciznog i brzog mjerenja tjelesne temperature te jednostavne upotrebe i ugradnje, neophodni su na ulaznim i izlaznim tačkama na brojnim aerodromima, industrijskim kompleksima, trgovačkim centrima, željezničkim stanicama, pa čak i vrtićima i školama.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *