Kontrola pristupa

Lakše upravljanje sigurnošću uz bežičnu kontrolu pristupa

Prvi prelazak na elektronsku kontrolu pristupa može izgledati zastrašujuće. Ipak, kako već otkrivaju preduzeća različitih veličina iz svih sektora, odabir pravog sistema brzo se pretvara u uštedu vremena i novca. Svakodnevni zadaci upravljanja pristupom postaju brži ili čak i automatizirani.

Vremenski pritisci utječu na svaki odjel na radnom mjestu, uključujući sigurnost i upravljanje objektima. Vječni izazov je pitanje kako postići što više uz ograničene resurse u pogledu dostupnih sredstava i vremena.

Stručnjaci za sigurnost koji kontrolu pristupa pokušavaju učiniti efikasnijom mogu biti sputani sistemima mehaničke zaštite. Posao koji prati gubitak ključa od strane osoblja ili prelazak na novu dužnost je skup i oduzima puno vremena. Nefleksibilnost fizičkih ključeva predstavlja problem i u situaciji kada čistačima ili drugi izvođačima radova treba siguran pristup određenim zonama u konkretnom terminu.

U nastavku teksta navodimo pet načina na koje su sigurnosno osoblje i upravitelji objekata efikasno riješili ove i druge izazove prelaskom sa mehaničkog zaključavanja na bežičnu elektronsku kontrolu pristupa.

Smanjivanje opterećenja upravljanjem ključevima
U školi Vejle Friskole u Danskoj, na upravljanje mehaničkim ključevima trošilo se “mnogo, otprilike pet sati sedmično”, objašnjava Henrik Kækel, voditelj tehničke službe u školi. Sada su ključevi zamijenjeni SMARTair sistemom za kontrolu pristupa. Preko 80 vrata i ormara sada je bežičnim putem zaštićeno SMARTair uređajima.

Otprilike 250 učenika, nastavnika i roditelja nosi vlastiti privjesak koji je programiran s individualnim dozvolama za pristup. Budući da SMARTair portfolio uključuje brave koje odgovaraju različitim tipovima vrata, svi u školi Friskole sada otvaraju vrata i ormariće sa samo jednim akreditivom.

„Ranije je bilo teško jer smo imali velikih problema s izgubljenim ključevima”, dodaje Henrik Kækel. „Imali smo puno posla sa administracijom ključeva.” Danas osoblje škole Vejle Friskole provodi tek oko pet minuta sedmično na upravljanje svojim pristupnim sistemom. „Nevjerovatno je lako koristiti ovaj sistem i treba vam doslovno minut za kodiranje pristupa za jednog učenika“, kaže on.

Ušteda novca na administraciji osiguranja
Menadžeri trkališta na hipodromu Côte d’Azur suočili su se sa poznatom dilemom: kako zaustaviti kopiranje mehaničkih ključeva koji mogu ugroziti sigurnost zaposlenih i posjetitelja i kako drastično smanjiti vrijeme koje se gubi na zamjenu brava kada neko izgubi ključ?

Odabrali su rješenje SMARTair Update-on-Card i sada kontroliraju pristupne tačke na efikasniji i djelotvorniji način nego što je to bio slučaj sa starim sistemom ključeva. Predviđena dugoročna ušteda troškova i značajno smanjenje radnog opterećenja uvjerili su menadžere hipodroma da odaberu SMARTair tehnologiju.

Oni mogu odmah izbrisati korisnike ili izgubljene kartice i, po potrebi, doći do evidencije korištenja. Jednostavno i fleksibilno upravljanje akreditivima omogućava im programiranje detaljnog i individualnog pristupa za oko 200 vrata u šest odvojenih objekata. „Dugoročno, kontrola pristupa sa SMARTair-om je jeftinija opcija za upravljanje od ključeva“, kaže Bernard Arnaud, nadzornik za smještaj na Hipodromu Azurna obala.

Dodjeljivanje detaljnih prava pristupa
Nastavne, administrativne i stambene zgrade škole Westbridge zahtijevaju primjenu višestruke i slojevite kontrole pristupa, kako za osoblje tako i za učenike. Nefleksibilnost starog sistema mehaničkog zaključavanja godinama je sa sobom povlačila menadžerske i sigurnosne izazove. „S više od 50 pripadnika osoblja, bila nam je potrebna detaljnija dodjela dozvola za pristup, što jednostavno ne možete izvesti sa snopom metalnih ključeva”, kaže Joanna Brunton, izvršna direktorica škole.

„Sada imamo mogućnost da ponudimo veću sigurnost za određene zone našeg objekta, posebno tokom školskih praznika kada su učenici odsutni”, kaže ona. „Naši izvođači radova redovnog održavanja imaju vlastite pristupne ključeve, tako da mogu jednostavno nastaviti sa svojim radom, a da, pri tom, nas ne moraju zvati da im se nađemo pri ruci radi odobravanja pristupa. Ovo smanjuje naš utrošak vremena i njihove troškove“.

Administriranje sistema je jednostavno, čak i za one koji nisu stručnjaci. „Podučila sam osoblje kako da koristi softver i kodira pristupne kartice“, kaže Kylie Bray, direktorica kompanije Western Lock Services koja upravlja održavanjem hardvera za školu Westbridge. “Postavljanje SMARTair sistema nam je donijelo mir. Sve je brže, sigurnije i jednostavnije“, dodaje Joanna Brunton.

Brza, fleksibilna i sigurna prenamjena prostora
Kako bi postali prepoznatljivi u španskom brzorastućem sektoru prostora za zajednički rad, osnivači ULaba tražili su najnoviju tehnologiju u oblasti sigurnosti, pristupačnosti i dizajna. Cilj je bio kreirati poslovni centar za 21. stoljeće. „Pored redovnog dnevnog prometa ljudi, sedmični promet može biti i deset puta veći ako se održava neki događaj”, kaže Enrique Burgos Pérez, direktor ULaba. „Trebao nam je sistem kontrole pristupa koji će biti fleksibilan i praktičan, kao SMARTair“.

Kao fleksibilan i bežičan sistem, SMARTair pruža kontrolu pristupa u stvarnom vremenu putem akreditiva koji se mogu lako programirati i reprogramirati. ULabov SMARTair sistem na siguran način upravlja redovnim dnevnim prometom od otprilike 100 ljudi. On istovremeno nudi fleksibilnost da podrži još veći broj privremenih posjetitelja kada se prostor koristi za održavanje događaja.

Odobravanje pristupa u stvarnom vremenu jednim klikom s bilo kojeg mjesta
Orihuelin Colegio Diocesano je mjesto baštine, ali i učenja, s muzejom koji zahtijeva zaštitu pomoću istog pristupnog sistema. Bežične brave SMARTair sada kontroliraju 300 vrata širom ovog kompleksa.

„Glavna prednost je lakoća upravljanja ključevima u stvarnom vremenu, sa bilo kojeg mjesta i u svakom trenutku. Pri tom se sve obavlja putem bežičnog mrežnog sistema upravljanja“, kaže Francisco Fernández Soriano, IT menadžer. „Tako se jača sigurnost za djecu i osoblje, jer neovlaštene osobe više ne mogu ući u školu“. Softver SMARTair olakšava izdavanje i poništavanje akreditiva za privremene posjetitelje.

„Pored glavnih ulaza i učionica, pristup privatnim prostorima poput liftova, ureda, soba za osoblje, crkve, muzeja, biblioteke i informatičkog kabineta se neprestano nadgleda”, dodaje on. „Zahvaljujući našim SMARTair uređajima koji su instalirani na više od 300 vrata, sigurnosni tim može u svakom trenutku otkriti ko je pristupio kojem prostoru i kada“.

Upoznajte se sa jednostavnom kontrolom pristupa pomoću SMARTair tehnologije i preuzmite besplatan vodič za rješenja na https://campaigns.assaabloyopeningsolutions.eu/smartair

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *