Svijet

MOBOTIX kupio kompaniju specijaliziranu za AI

Strateško širenje i jačanje operativnog poslovanja Konica Minoltina kompanija MOBOTIX nastavlja preuzimanjem španske Vaxtor Grupe, ponuđača videoanalitičkih rješenja zasnovanih na umjetnoj inteligenciji, specijaliziranog za optičko prepoznavanje znakova (OCR) i tehnologiju dubokog učenja.

Vaxtorova OCR analitička tehnologija i posebno njihovi proizvodi za automatsko prepoznavanje registarskih tablica (ALPR) pružaju širok spektar rješenja za brojne vertikale. Uz vlastiti razvoj, njihova tehnička vizija, stručnost, kontinuirano ulaganje u istraživanje i razvoj te kvalitet proizvoda osigurali su im rast iz godine u godinu i zdrav operativni profit. Vaxtor ima široku globalnu bazu kupaca u 50 zemalja i partnerstvo s većinom relevantnih igrača u industriji.

Njihova analitička tehnologija, koja se koristi u kombinaciji s kamerama, omogućava automatizirano prepoznavanje, naprimjer, slova, brojeva ili drugih čitljivih podataka i omogućava da se takve informacije bilježe i obrađuju na isplativ način velikom brzinom i pokreću sve povezane procese.

Ovo će olakšati i ubrzati MOBOTIX-ovu strategiju jer se korištenje ovih tehnologija može primijeniti u, naprimjer, državnim objektima, maloprodaji i transportu, ali i u praćenju kontejnera, vozila i aviona te u logistici i proizvodnji. Prema procjenama, vrijednost globalnog tržišta za ALPR rješenja povećat će se sa 2,3 milijarde dolara na 3,8 milijardi do 2025. godine, uz prosječnu složenu stopu rasta od 10%.

Osim toga, Vaxtorovi proizvodi odgovaraju MOBOTIX 7 videonadzornoj platformi visokih performansi i imaju konkurentsku prednost da se njihove analitičke aplikacije mogu pokretati decentralizirano na kameri, eliminirajući potrebu za skupim perifernim hardverom. Također su integrisani u MOBOTIX Hub softver za upravljanje videozapisima.

Kada se svi ovi faktori uzmu u obzir, akvizicija nudi široke komercijalne i razvojne mogućnosti, a posebno priliku za blisku razvojnu saradnju Vaxtora i nedavno formiranog MOBOTIX-ovog razvojnog ureda u Madridu, što će omogućiti objema kompanijama da posluju efikasnije.

“Ova akvizicija je značajan korak u našoj strategiji jačanja umjetne inteligencije i dubokog učenja i, mada će Vaxtor nastaviti poslovati kao samostalna kompanija, zasnovana je na uvjerljivim komercijalnim i razvojnim sinergijama te jasnoj strateškoj koristi za obje strane”, komentarisao je izvršni direktor MOBOTIX-a Thomas Lausten.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *