Svijet Vijesti

Mramorna regija predvodi rast videonadzornog tržišta u Turskoj

Istraživanja pokazuju da će prihodi tržišta videonadzora u Turskoj rasti uz složenu godišnju stopu od 3,3% u periodu od 2019. do 2025. godine. Tursko tržište je u ovom segmentu u posljednje tri godine zabilježilo pad potražnje zbog zastoja u projektima izgradnje i razvoja infrastrukture u kombinaciji s padom vrijednosti valute, koja je proizvela rast cijena uvozne robe. Međutim, rastuća prijetnja terorizma i sve veća zabrinutost zbog krađa i domaćeg kriminala i dalje pokreću rast videonadzorog tržišta u Turskoj u posljednjih sedam godina.

Analitičari navode da bi rast mogao biti potaknut i većim brojem državnih inicijativa za nadzor gradova i projekte pametnih gradova. Od njih se očekuje da dovedu do šire primjene IP kamera visoke rezolucije širom zemlje. Osim toga, sve jača svijest potrošača o ulozi videonadzora za potrebe sigurnosti i praćenja u kombinaciji sa smanjenim troškovima instalacije također bi mogla rezultirati većom potražnjom za sistemima videonadzora u stambenom sektoru i manjim maloprodajnim objektima u Turskoj.

Ravi Bhandari, voditelj istraživanja i konsaltinga u kompaniji 6wresearch, smatra da „u pogledu komponenti, na segment videonadzornih kamera otpada većina tržišnog udjela. U podsegmentu analognih i IP kamera potražnja za IP kamerama raste zahvaljujući različitim tehnološkim dostignućima kao što su digitalni PTZ, integrisana videoanalitika i cloud rješenja.“

„Sve šira prihvaćenost ove tehnologije i jačanje direktnih stranih investicija u građevinskom sektoru rezultirali su povećanjem potražnje za videonadzornim rješenjima. Od svih regija u Mramornoj je zabilježen najveći broj instalacija videonadzornih kamera i to zbog obima projekata gradskog nadzora. Istanbul je tu ključni grad i on ima najveći broj instalacija nadzornih kamera u Mramornoj regiji zbog naglog rasta turizma, koji dovodi do krupnih sigurnosnih problema“, zaključuje Shefali Goel, pomoćnik direktora za istraživanje i konsultacije u 6wresearchu.

Neki od ključnih igrača na tržištu videonadzora u Turskoj koji su navedeni u istraživanju uključuju: Axis Communications, Bosch Security, CP Plus FZE, Dahua Technology, Hanwha Techwin, Hikvision, LG Innotek, Panasonic i Pelco by Schneider Electric.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *