Kontrola pristupa

Prava tehnologija kontrole pristupa čini škole sigurnijim uz manje troškova

Škole svakodnevno privlače lopove i uljeze. U jednom izvještaju se navodi da se skoro polovina britanskih škola suočila s krađom opreme u posljednje tri godine. Krađa kompjutera iz škola je dovoljno rasprostranjen problem da se njime bavila i Svjetska banka. Rješenje leži u kvalitetnijem upravljanju sigurnošću i pristupom.

Sigurnost je podsticaj i za inovacije. Bez fleksibilne sigurnosti nemoguće je realizirati nove inicijative u oblasti tehničkog obrazovanja, kao što je praksa donošenja vlastitih uređaja u školu (BYOD, Bring Your Own Device) koja se trenutno testira u Austriji i Estoniji,

U idealnoj situaciji, vrhunska kontrola pristupa bi služila kao standard za sve škole. No, izazovi su i dalje prisutni. Vrata u školama obavljaju različite uloge: neka bilježe veliki promet korisnika (glavni ulaz), dok se druga rijetko koriste. Većina direktora škola nisu tehnološki eksperti. Oni možda i žele primijeniti novu tehnologiju, ali ne znaju tačno kome se obratiti. Pogrešno odabranom sistemu mogu trebati dugotrajne intervencije. U konačnici, i budžet je pitanje koje se nadvija nad svakom odlukom.

Je li elektronska kontrola pristupa pravi odgovor?

Bez odgovarajuće sigurnosti, nijedna škola ne može garantovati sigurnost učenika. Ofsted, državno tijelo za nadzor škola u Velikoj Britaniji, aktivno provjerava školske pristupne sisteme. To samo naglašava važnost pouzdane kontrole pristupa, uključujući mjere protiv upada uljeza, zaštitu od vandalizma i automatsku evakuaciju ili zaključavanje objekta u vanrednim situacijama.

Uz mnogo vrata u zgradama ovog tipa, upravljanje mehaničkim ključevima može biti naporno. Jedna velika srednja škola mora kontrolisati ključeve za ulaz, učionice, laboratorije, prostorije za AV opremu, dramske sekcije, IT i serverske sobe, kancelarije, biblioteku, teretanu, kantinu i kuhinju, medicinske sobe, studentske ormariće, sobe za osoblje i sobe za održavanje.

Opterećenje praćenjem svih ključeva može biti ogromno. Zašto ga ne zamijeniti jednim intuitivnim softverskim sučeljem?

Elektronska kontrola pristupa otklanja sigurnosne nedostatke zaključavanja pomoću mehaničkog ključa. Sa karticama umjesto mehaničkih ključeva, lako je blagovremeno i efikasno poništiti svaki izgubljeni akreditiv. Osiguravanje pristupa novom korisniku ili poništavanje dozvole odlazećem uposleniku je jako jednostavno. Ako dođe do incidenta, administratori mogu pratiti evidenciju korištenja za određena vrata ili korisnika putem softvera. Napredne funkcije, kao što je kontrola u realnom vremenu, omogućene su zahvaljujući pravom sistemu.

Elektronska kontrola pristupa omogućava menadžerima sigurnosti da programiraju detaljne pristupne dozvole za svakog korisnika. Tako, na primjer, direktor škole ima pristup svim zonama preko jedne RFID kartice, dok osoblje za održavanje i sigurnost nema pristup kancelarijama ili prostorima za čuvanja osjetljivih podataka. Nastavnici i čistači dobijaju dozvole na osnovu ograničenog vremena, tako da mogu ostvariti pristup samo tokom radnog vremena.

Takva preciznost je gotovo nemoguća sa mehaničkim sistemom sigurnosti.

Spremni za školu

SMARTair bežični sistem kontrole pristupa namijenjen je školama. Sa intuitivnim softverom za upravljanje, akreditivima i bravama sa baterijskim napajanjem u većini konfiguracija, sistem se lako instalira i pogodan je za korištenje i osoblju koje nije prošlo tehničku obuku. Sistem podržava veliki broj korisnika i evidentira svaku interakciju, tako da se incidenti mogu efikasno istraživati.

Sistem je ekonomičniji za upravljanje od kablovskih sistema kontrole pristupa ili tradicionalne mehaničke sigurnosti. Vratima su potrebne tek minimalne intervencije prilikom ugradnje SMARTair uređaja s baterijskim napajanjem jer nema potrebe za postavljanjem kablova. Izgubljena kartica je mnogo jeftinija i jednostavnija za zamjenu od bilo kojeg fizičkog ključa. Nema potrebe da mijenjate brave već samo da izbrišete autorizaciju kartice iz sistema. Ako se vaše potrebe promijene, lako je proširiti pokrivenost na više katanaca ili kombinirati offline funkcije i rad u stvarnom vremenu unutar iste instalacije.

Softver je dostupan na računaru, tabletu ili mobilnom uređaju i daje upraviteljima lokacija potpunu kontrolu. Dovoljan je kratak pogled na ekran da se provjeri stanje vrata. Profili se mogu kreirati za različite grupe korisnika, na primjer za nastavnike, čistače i uredske menadžere. Sistem omogućava da se vrata prebacuju između režima rada otvorenog pristupa i kartica/PIN kontrole u različita doba dana. Jednako je lako upravljati sa više instalacija preko jednog sučelja ako, na primjer, administrator vodi više lokacija ili škola.

Sistem se po potrebi može prilagoditi svakoj zgradi ili vratima. Na primjer, vrijeme otvaranja može biti duže za korisnike s invaliditetom ili se na odabranim vratima može omogućiti zaobilaženje postavki privatnosti. Zahvaljujući pouzdanim mogućnostima vođenja evidencije, SMARTair softver se može koristiti i kao vaš automatizirani sistem za evidenciju prisutnih.

Bežične komponente

SMARTair uređaji odgovaraju različitim tipovima vrata. Maske za brave na baterije su robusno rješenje za većinu vrata i nude opcionalnu PIN numeričku tastaturu za dodatnu sigurnost. Zidni čitači SMARTair jednako dobro štite vrata kojim je potreban veći nivo sigurnosti i okruženja sa visokim prometom ljudi, kao što su vanjska vrata i parkirališta. Zidni čitači su pogodni za vrata opremljena protupožarnim alarmom kao što su, na primjer, ona za naučne laboratorije.

SMARTair osigurava više od vrata. Za ormariće u zajedničkim prostorijama ili svlačionicama, SMARTair brave sa integrisanim RFID čitačima rade u istom sistemu. Dakle, programabilna kartica koja otključava glavna vrata se može koristiti i kao ključ od ormarića. Isti akreditiv se može koristiti za plaćanje u kantini i dr.

SMARTair u akciji

U Danskoj je škola Vejle Friskole sebi uštedila ogromnu količinu vremena zahvaljujući prelasku na SMARTair. Upravljanje ključevima je “tražilo puno vremena, otprilike 5 sati sedmično”, objašnjava Henrik Kækel, službenik za tehničke usluge u školi. Sada su zamijenjeni mehanički ključevi, a preko 80 vrata i ormarića je osigurano pomoću SMARTair uređaja.

SMARTair je jednostavan za upravljanje. „Ranije je bilo dosta teško jer smo imali velike probleme sa ključevima koji su se gubili“, kaže Henrik Kækel. „Na upravljanje ključevima se trošilo puno vremena“.

Danas, osoblje škole troši oko 5 minuta sedmično u upravljanju svojim sistemom pristupa. „Nevjerojatno lako se koristi … potreban vam je 1 minut da unesete kod za učenika“,
dodaje Henrik.

U školi Lycée Kreisker u Francuskoj, uprava se suočila sa sličnom dilemom. Kako zamijeniti postojeće zahtjevno rješenje koje uključuje upravljanje sa dva odvojena sistema ključeva? Bezbjednost je bila najvažnija: svaki pristupni sistem mora zaštititi 2.500 zaposlenih i učenika i zadovoljiti stroge francuske propise o bezbjednosti škola.

Zidni čitači SMARTair sada kontrolišu pristup kroz glavni ulaz koji je kritična prva linija odbrane svake škole. Učionice su zaključane bežičnim bravama. Interno osoblje kojem ne treba tehnička obuka vrši osnovno upravljanje putem SMARTair softvera koji je jednostavan za korištenje. Konfiguriranje sistema je vrlo jednostavno. Tako se, na primjer, vrata mogu unaprijed programirati da ostanu otvorena između 9 i 17 sati, ali da izvan radnog vremena traže akreditive.

Saznajte kako SMARTair može zaštititi vašu školu i uštedjeti vam vrijeme i novac — posjetite https://campaigns.assaabloyopeningsolutions.eu/smartair-schools?utm_campaign=smartair-schools-emea-en-2019-02&utm_source=PR

 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *