Događaji Konferencije

Održan “Milestone Integration Day Serbia”

Vodeći globalni proizvođač softvera za upravljanje videom Milestone Systems održao je 12. juna u Beogradu konferenciju “Integration Day Serbia”, na kojoj su predstavljena nova rješenja te kompanije

Piše: Mara Dragić

E-mail: redakcija@www.asadria.com

Beograd i Srbija nisu slučajno odabrani za ovaj događaj, kaže Anders Johansson, direktor Milestonea za centralnu i istočnu Evropu. “Na ovakav način želimo poslati poruku da nam je ovaj region veoma značajan. Brzo se razvija, a već imamo i važne partnere s kojima odlično sarađujemo”, kazao je Johansson. Stoga su na konferenciju pozvani partneri, distributeri, integratori i krajnji korisnici iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije i Makedonije.

Akcenat na pametnim gradovima 

Jedna od centralnih tema koje su obrađene bila su rješenja za pametne i bezbjedne gradove, maloprodaju i transport. Naglašeno je da danas više od 50 posto svjetske populacije živi u gradovima, a procjene su da će se do 2050. broj stanovnika u urbanim sredinama biti udvostručen. S takvim prognozama, korišćenje transporta, energije i infrastrukture ključni su za održiv i kvalitetan život u velikim gradovima, a sve više je prisutna i ideja da se oni transformišu u pametne gradove, tj. inteligentne, efikasnije i bezbjedne urbane cjeline. To će zahtijevati i veće investiranje u pametne tehnologije. Digitalno povezivanje u gradovima, mobilni pristup javnim službama i online podrška za građane, kao i analiza podataka sadržana je u tehnologijama koje nudi i predstavlja kompanija Milestone.

Zajednica profesionalaca

Milestoneov softver za upravljanje videom XProtect omogućava integraciju s najširim izborom kamera, ali i sistemima kontrole pristupa te video-analitičkim softverima. XProtect VMS podržava više od 7.000 kamera i drugih uređaja te predstavlja moćnu i pouzdanu VMS platformu, koja je laka za korišćenje i dokazana u više od 150.000 instalacija širom svijeta. Zajednicu profesionalaca koji s Milestone Systemsom razvijaju koncept otvorene platforme čini mreža od preko 8.000 hardverskih vendora, proizvođača kamera i developera softvera koji svoje proizvode i aplikacije integrišu s Milestoneovim VMS-om. “Milestoneova inovativna rješenja izuzetno su korisna prilikom realizacije novog poslovanja. Ona mogu pomoći u konfigurisanju i održavanju sistema ili rješavanju problema u njima, a dostupna su u većini zemalja putem distributera i integratora, kao i regionalnih kancelarija”, istaknuto je na događaju.

Partneri i distributeri 

Bugarska kancelarija u Sofiji jedna je od 24 regionalne kancelarije Milestonea na svijetu, a pokriva zemlje centralne i istočne Evrope. Menadžerka prodaje Borislava Kenarova rekla je da Milestone predstavlja rješenja za koja smatra da postoji interes većih kupaca u regionu i zato im je veoma bitan dolazak u Beograd. Svima prisutnim bilo je omogućeno testiranje predstavljenih proizvoda i rješenja, a partnerima da prezentiraju svoje inovacije i rješenja razvijena u saradnji s Milestoneom.

Menadžer prodaje beogradske kompanije DBS Bojan Dursun održao je predavanje o praćenju paketa u logističkom centru pomoću bar-koda. “DBS je dugogodišnji partner Milestonea. Posjedujemo sopstveni tim za programiranje. Cilj projekta je bio da kompanijama DHL i Daily Express ponudimo rešenje koje neće biti samo snimanje i praćenje bezbednosti, već i pomoć u slučaju da neka pošiljka tokom transporta bude oštećena ili zagubljena. Skeniranjem i praćenjem bar-koda možemo im pomoći da lakše pronađu te pošiljke”, rekao je Dursun. Dalje je istakao kako im je Milestoneova otvorena platforma pomogla i dozvolila da razviju sopstveno softversko rješenje koje su nazvali “Paketi”. Softver omogućava klijentima da očitavanjem bar-koda dobiju dokazni materijal – fotografiju, datum i vrijeme – koje mogu da koriste putem e-maila ukoliko im bude potreban.

Brojne instalacije

Među prisutnima bio je i Vladimir Kos, direktor IP Waya, zastupnika Milestone Systemsa za Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru. “Prvi smo nivo podrške partnerima i krajnjim kupcima Milestoneovih sistema. Ova saradnja zvanično traje već četiri godine, a shvatili smo da su softver i rješenja koja Milestone nudi ključ svih ozbiljnih i velikih projekata”, kaže Kos. On ističe kako je jedan od većih zajedničkih projekata instalacija u Novom Sadu, gdje je Milestoneov softver zamijenio prethodni koji je bio zastario. “Novom Sadu je bilo potrebno skalabilno rešenje za budućnost, koje smo s Milestoneom dostavili. Treba reći da ima mnogo manjih gradova koji sada koriste taj softver. Takođe se koristi u policiji, na graničnim prelazima, u Narodnoj banci Srbije itd.”, ističe Kos.

Potrebno obezbijediti kvalitetan život

Posjetioci su imali priliku da vide prezentaciju o tome kako se pomoću Milestoneovog softvera vrši analitika u gruzijskom gradu Tbilisiju, gdje je značajno smanjen kriminal, a povećana bezbjednost građana. “Tbilisi je na taj način postao jedan od najbezbednijih evropskih gradova. U budućnosti će većina stanovništva živeti u gradovima, pa im je potrebno obezbediti kvalitetan život, olakšati dnevne potrebe, a to nema cenu. Mi smo fokusirani na tu vrstu projekata, koji nisu toliko cenovno osetljivi, ali podižu bezbednost na viši nivo, a to je ulaganje u budućnost”, navodi Kos.

Jedan od značajnijih partnera Milestonea u Srbiji je i kompanija Vucomm, koja koristi XProtect s Mobotixovim kamerama. Direktor Vucomma Nikola Vučković kaže da su na taj način dobivene inteligentne sisteme ugrađivali u projekte pametnih gradova, konferencijske sale, rudnike, površinske kopove i objekte infrastrukture. “U skladu sa svetskim trendovima, gde je akcenat na pametnim gradovima, senzori koji beleže događaje na Mobotixovim kamerama prosleđuju podatke softveru, koji ih obrađuje i analizira, što u konačnici daje odlične rezultate”, kaže Vučković. Prisutnima je na kraju poručeno da istraže mogućnosti koje nudi vodeći softver za upravljanje IP videom, a veliki broj prisutnih možda na najbolji način odražava zainteresovanost za rješenja Milestone Systemsa.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *