Događaji Seminari

U posjeti novootvorenom centru ATEÏS-a u Beogradu

Rast kompanije ATEÏS u regiji se nastavlja. Uz ponudu novih proizvoda, širenje bilježi i u prodajnom i tehničkom dijelu, gdje mora da bude blizu svojih partnera kako bi im pomogla u realizaciji sve kompleksnijih projektnih zahtjeva

Piše: Mara Dragić

E-mail: redakcija@www.asadria.com

ATEÏS Europe je otvorio novi regionalni centar za tehničku podršku. Nalazi se u Beogradu u Ulici Sime Lukina Lazića 12 B i veličine je 120 metara kvadratnih. U Competence Centeru zaposleno je šest osoba, od kojih je pet inženjera i jedan administrativni radnik. Inženjeri su prethodno prošli detaljne obuke kako bi mogli pružati tehničku podršku prodajnoj mreži u Evropi. U centru se nalazi velika demo/testna soba s gotovo svim ATEÏS proizvodima i moguće je, prema zahtjevima budućih projekata, testirati razne konfiguracije sistema. „U sobi za sastanke instalirali smo naš kompletan XAVTEL umreženi audio-konferencijski i kongresni sistem, gde testiramo i prezentujemo sve njegove mogućnosti i funkcionalnosti. Sem demo lagera, imamo mali odabrani lager za domaće tržište, koji našim ovdašnjim partnerima pomaže da imaju brz pristup uređajima, posebno našim PENTON zvučnicima“, kaže Zoran Dragačević, menadžer za razvoj poslovanja za Istočnu Evropu.

Pogledajte fotografije ATEÏS-ovog ureda u Beogradu:

Tim za najsloženije projekte 

Dragačević je u julu 2016. godine postao dio tima ATEÏS Suisse SA iz Švajcarske za prodaju na tržištu Jugoistočne Evrope. Najprije su bile obuhvaćene Srbija, Crna Gora i Makedonija, a kako je vrijeme odmicalo, prodaja se proširila i na članice Evropske unije: Mađarsku, Bugarsku i Rumuniju. Širenjem poslovanja javila se i potreba za osnivanjem centara za tehničku podršku. „Prošle godine je Eldin Buza, izvršni direktor kompanije ATEÏS Europe BV, dao zadatak da krenemo s realizacijom ideje o otvaranju centra za tehničku podršku za ATEÏS Europe u Beogradu. Rezultat toga je da smo početkom ove godine našli adekvatan kancelarijski prostor i počeli s radom“, kaže on. U skladu s potrebama širio se i broj zaposlenih. Tu je još pet zaposlenih, koji posjeduju dugogodišnje iskustvo iz oblasti projektovanja i instalacije audio i protivpožanih sistema: Dženan Šabanović, prodajni menadžer za Jadransku regiju, Dragan Petrović, prodajni menadžer za Srbiju, Nemanja Bisenić, zadužen za projektovanje sistema, Aleksandar Mihajlović, inženjer audio-sistema koji radi s ATEÏS DIVA/IDA/BOUTIQUE sistemima, Marko Stevanović, menadžer za TERRACOM i XAVTEL programe, te Imelda Dragačević, administratorka. Kako kažu, takav raznolik skup inženjera može da odgovori na najsloženije projekte, prodaju i tehničke zahtjeve partnera širom Evrope.

Prodaja i tehnička podrška 

ATEÏS je proizvodnju počeo u Francuskoj 80-ih godina, a 20 godina kasnije proširio se na cijeli svijet. Prije četiri godine otvoren je ATEÏS Europe BV s velikim skladištem i servisom u Holandiji, koji je postao centrala za Evropu. „Sada širom Evrope imamo naše predstavnike koji, kao i ja, obilaze partnere na svojim teritorijama. Nama nije bio cilj da otvorimo predstavništvo gde bismo samo prodavali, jer reč je o poslu koji mora da ima jaku tehničku podršku. Kako je rasla naša prodajna mreža, uvideli smo da je najbolje imati jedan Competence Centar, koji neće pružati klasičnu tehničku podršku, već ulaziti dublje u tehnološku problematiku s našim integratorima i projektantima“, navodi Dragačević dodavši da kupci njihovi kupci, kao i oni iz Istočne Evrope i Turske, robu dobijaju iz skladišta u Holandiji.

Brendovi za budućnost

ATEÏS Europe posjeduje više brendova vlastite proizvodnje: PENTON, zvučnike koji se proizvode više od 33 godine i najviše u 100 V programu, ATEIS PA/VA inteligentnu elektroniku, odnosno DIVA8 i IDA8 sisteme rađene prema EN54 standardu, TERRACOM audio i kontrolu preko IP-ja sa softverskom kontrolom na daljinu, MESSENGER PRO usmjerene aktivne line-array zvučnike za specifične zahtjeve, novu generaciju XAVTEL umreženih audio kongresnih i telekonferencijskih sistema, te MAGELLAN interkomunikacijske šalterske sisteme s višegodišnjom dokazanom upotrebom. Plasiranje na tržište uvijek se izvodi preko partnera, koji su uglavnom sistem-integratori u oblasti audio ili protivpožarnih sistema. Oni su na izvoru informacija i projekata, ali im je potrebna tehnička podrška da odgovore novim i kompleksnim zahtjevima projekata. Uz novi centar sada je to mnogo lakše.

Nove tehnologije na tržištu regiona 

Kao i svugdje u svijetu, i regionalno tržište zahtijeva nove tehnologije. Zato ATEÏS, koji posjeduje bogato iskustvo u istraživanju i razvoju sistema za javni razglas i audio-sisteme za evakuaciju, predstavlja rješenje koje savršeno integriše dojavu požara s glasovnom dojavom prema EN 54-16 (VACIE & FACIE), BS 5839 i ISO 7240-16 standardima. Sistemi su modularni, nadogradivi i mogu se umrežavati, te kontrolisati s distance preko TCP/IP protokola. Takvo je softversko rješenje TERRACOM MANAGER, koje upravlja grupom sistema i uređaja u jednom sistemu s bilo kojeg mjesta.

Na pitanje da li kupci regiona mogu u Beogradu dobiti sve ATEÏS-ove proizvode ili su ograničeni na one za koje misle da će zadovoljiti potrebe ovog tržišta, Dragačević objašnjava da se proizvodi postepeno uvode na tržište. „Kada dođete na neko tržište, potrebno je vreme da se najpre predstavite. Prvo smo krenuli s PA/VA programom, javnim razglasim i glasovnim evakuacijskim sistemima. Naravno, to su sve ’modularne kocke’, koje se pretvaraju u razna audio-rešenja. Od jednostavnog šalterskog sistema, gde iza stakla službenik prodaje karte kupcima, pa sve do kompleksnih sistema za evakuaciju i obaveštavanja na železničkim i stanicama metroa, stadionima, hotelima i tržnim centrima. Primeri su raznovrsni jer se naša tehnologija vrlo lako može umrežiti i kontrolisati sa daljine, što otvara nove segmente tržišta za nas i naše partnere“, navodi ATEÏS menadžer i ističe: „Kako vreme odmiče, tržište nas sve više upoznaje kao kompaniju koja je tu da pomogne. Naša bliskost sa tržištem i našim partnerima je najbolji način promocije brendova koje ATEÏS poseduje.“

Uspješni projekti u svijetu

Proizvodi kompanije ATEÏS ugrađeni su u mnoge objekte širom Evrope, poput željezničke stanice u Cirihu, kroz koju svakog dana prođe oko 2.200 vozova, što umreženi ATEÏS-ov IDA8 sistem automatski isprati sa po pet glasovnih obavještenja po svakom vozu.

„Vrhunac svega je totalna integracija. Celi taj sistem nadgleda se iz drugog grada putem IP mreže. Priznaćete da je to zahtev na koji bi malo koja druga svetska kompanija mogla da odgovori. Nekoliko evropskih fudbalskih stadiona teško da bi mogli dobro funkcionisati bez ugrađenih sistema s našom TERRACOM tehnologijom za nadgledanje naših IDA8 PA/VA sistema, pa sve do mega projekata u Aziji i na Bliskom Istoku, gde smo u samom vrhu prodaje kompleksnih sistema“, navodi Dragačević. Kada je riječ o domaćem terenu, ATEÏS je u Srbiji završio hotel Sheraton u Novom Sadu, fabriku Kromberg & Schuberta u Kruševcu i dvije osnovne škole, u kojima je ugrađen sistem za evakuaciju i razglas. Nešto južnije, u Crnoj Gori, u Ulcinju je upravo završen veći projekat za hotel, u kojem je ugrađeno osam razglasnih sistema i velika bina s jakim spoljnim razglasom. PA/VA sistem ugrađen je i u jednu veću poslovnu zgradu u Skoplju. Takođe, i u Bosni i Hercegovini je ugrađeno nekoliko instalacija preko poslovnih partnera ATEÏS-a.

Kako kažu u kompaniji, za sada se ne razmišlja o otvaranja nekog novog centra u regionu, ali ako se ukaže potreba za tako nešto, menadžment će vjerovatno razmotriti tu mogućnost. Ono što je sigurno jeste da se ATEÏS širi, ne samo s ponudom novih proizvoda već i u prodajnom i tehničkom dijelu, gdje mora da bude blizu svojih partnera kako bi im pomogli u sve kompleksnijim projektnim zahtjevima. „Videćemo kako će se dalje širiti naša mreža poslovanja, a tako ćemo onda i reagovati jer smo shvatili da tržište diktira svoj tempo. Na nama je da taj tempo pratimo“, zaključuje Dragačević. Kako je ATEÏS moderna tehnološka firma, partnere uče da koriste njihove sisteme i zadovolje kompleksne projekte. U tome se, zapravo, i ogleda tajna ATEÏS-ovog rasta posljednjih godina – prilagodljivosti sistema za svaku upotrebu.

Iskustva s Boutique VM4/VM8 PA/VA sistemom 

„Iskustva su vrlo dobra. Imamo neke projekte u Železnicama Slovenije koje implementiramo s jednom partnerskom firmom. Radimo na zahtevu krajnjeg kupca i veoma smo blizu odluke da prepravimo neke jedinice i izađemo u susret krajnjem korisniku. Sve nas to košta. Novi razvoj, testiranje… Ali, ako je klijent to tražio, sigurno je imao razlog za to. Mi tako učimo od krajnjeg korisnika da prilagođavamo naše proizvode tržištu i upravo je to ono najbolje. Više puta smo poslušali kupca, zajedno promenili nešto na proizvodu i na kraju svi bili zadovoljni“, kaže Dragačević.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *