Događaji Sajmovi

Održan zagrebački sajam sigurnosti Interprotex

Zagrebački velesajam ove je godine objedinio četiri tematski povezana sajamska projekta: EMAT, 9. sajam zaštite okoliša i komunalne opreme, Interklima, 24. sajam grijanja, klimatizacije, obrade pitkih voda i obnovljivih izvora energije, Graditeljstvo, 40. sajam građevinske industrije, i Interprotex, 12. sajam zaštite osoba i imovine

Piše: Dalibor Vikić

E-mail: redakcija@www.asadria.com

Povratak Interprotexa, koji se održao 4–7. travnja/aprila, obradovao je strukovnu zajednicu sigurnosti u Hrvatskoj te najavio nove vjetrove u razvoju sigurnosne kulture. Kada je davne 1994. godine prvi put otvoren, očekivalo se da će postati neizostavno mjesto okupljanja regionalnih aktera u procesu sigurnosti. No, u jednom trenutku šira javnost, kako u Hrvatskoj tako i zemljama regije, potpuno je izgubila interes za ovu manifestaciju te je njen razvoj zaustavljen zbog stagnacije institucije Zagrebačkog velesajma. Zbog toga je ponovna uspostava organizacije ovog sajma u očima javnosti bila pokazatelj obnove povjerenja u sajmove u Zagrebu.

Povratak otpisanog

Ovogodišnji Interprotex održan je u organizaciji Grada Zagreba, MUP-a RH i Hrvatskog ceha zaštitara. Sajam sigurnosti i zaštite ponovno je ujedinio razne grupacije ove gospodarske grane i predstavio novitete u području tehničke, mehaničke, tjelesne i protivpožarne sigurnosti. Sajam je omogućio izravnu komunikaciju ponuđača sigurnosne opreme – među kojima su bili ASSA ABLOY, Pro alarm, Salon bankarske opreme i drugi – s posjetiteljima, institucijama i predstavnicima zakonodavnih tijela u zemlji.

Jedan od izlagača bila je i slovenska tvrtka Zarja Elektronika, koja je na interaktivnom izložbenom prostoru predstavila sve sustave koje je integrirala za potrebe njenih klijenata. Prema riječima Marka Korpara, prodajnog voditelja kompanije, svi posjetitelji mogli su vidjeti i isprobati protupožarne, protuprovalne i videonadzorne sustave, detekciju plinova i kontrolu pristupa, te isprobati kako su svi ti sustavi povezani i kontrolirani pomoću Zarja AMS (Alarm Management System) aplikacije, koja prije svega olakšava rad s kompleksnim sustavima i, vjerojatno najvažnije, pomaže skratiti vrijeme reakcije u slučaju nekih sigurnosnih događaja.

Privatna zaštita 2017.

Centralni događaj Interprotexa bila je konferencija „Privatna zaštita 2017“, kojom je obilježena proslava 25. godišnjice osnutka Hrvatskog ceha zaštitara, strukovne zaštitarske komore. Konferencija je organizirana u cilju unapređenja i razmjene znanja i najboljih praksi u djelatnosti privatne zaštite na razini Europske unije te umrežavanja i neposredne komunikacije pružatelja usluga, korisnika usluga u području privatne zaštite, stručnjaka i drugih zainteresiranih institucija i pojedinaca. Pokrovitelji su bili Konfederacija europskih sigurnosnih službi (CoESS), MUP RH, Grad Zagreb, uz potporu Evropskog certifikacijskog tijela (ECB) i Hrvatske udruge menadžera sigurnosti. U velikoj dvorani Velesajma okupilo se više od stotinu sudionika iz Hrvatske, EU i regije, koji su imali privilegiju slušati vrlo zanimljiva predavanja o stanju industrije privatne zaštite u EU, suradnji policije i industrije sigurnosti, ulozi privatne zaštite u sustavu nacionalne sigurnosti, projektu Train Brain Soft i dr.

Konferenciju je otvorila Lidija Stolica, predsjednica Hrvatskog ceha zaštitara, koja je pozdravila sve osnivače Ceha te im uručila prigodne plakete. Generalna direktorica CoESS-a Catherina Piana u svom pozdravnom govoru pridružila se čestitkama povodom obljetnice HCZ-a, istaknuvši dobre kontakte sa Cehom i ponudivši daljnju podršku. Piana je također održala stručno predavanje, u kojem je približila tu krovnu europsku zaštitarsku udrugu domaćoj zaštitarskoj industriji i navela neke buduće smjernice zajedničkog djelovanja.

Evociranje uspomena

Nastavak programa protekao je u evociranju uspomena na početke rada Ceha i upoznavanje sudionika konferencije s rezultatima u proteklih 25 godina. Program su vodili Renata Dončević i Marko Sikirica, ističući brojne preporuke i smjernice koje je Ceh godinama upućivao zaštitarskom sektoru. Naglasili su i kvalitetnu suradnju s MUP-om, s čijim stručnjacima su kontinuirano sudjelovali u razradi i predlaganju novih zakonskih okvira. Posebno su istaknuli tradicionalnu analizu poslovanja zaštitarske djelatnosti u Hrvatskoj, koja se već 13 godina nudi struci na uvid.

Vrlo zanimljivo predavanje održao je Runar Karlsen, direktor norveške Komore privatne sigurnosti, o iskustvima u radu u toj skandinavskoj zemlji i mogućnosti primjene njihovih iskustava na domaću zaštitarsku djelatnost. Njegova tema o suradnji policije i industrije sigurnosti pomno je analizirana u domaćoj javnosti. Branko Slak, predsjednik slovenske zaštitarske komore, govorio je o ulozi privatne zaštite u sustavu nacionalne sigurnosti, dok je Verica Mileska Stefanovska, predsjednica makedonske komore za privatnu zaštitu, imala zanimljivo predavanje o projektu Train Brain Soft. Temu o Zakonu o zaštiti novčarskih institucija, koji se već dvije godine primjenjuje u Hrvatskoj, obradio je Sandro Šegedin iz MUP-a RH, a završetak konferencije pripao je panel-diskusiji, u kojoj su sudjelovali stručnjaci sigurnosti iz banaka i MUP-a.

Pametna rješenja za gradove

U okviru sajma predstavljen je i koncept Smart Cities – pametnim rješenjima do održivog grada. Riječ je o konceptu cjelovitog i održivoga grada, u kojem će kvaliteta ljudskoga života, ali i odnosa prema prirodnoj okolini biti na znatno višoj razini. Uglavnom se temelji na upotrebi pametnih mreža (smart grid), snažnijem uvođenju ICT tehnologija, internetskom povezivanju svih objekata (internet stvari, IoT) primjeni komunikacija M2M (machine to machine), smanjenju onečišćenja okoliša, uvođenju inteligentnih transportnih sustava, ali i povećanju energetske učinkovitosti primjenom pametnog mjerenja i uvođenjem inovativnih rješenja u građevinarstvu.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *