Događaji Konferencije

Održana RISK 2018 konferencija

RISK je okupio informatičke direktore, tehničke direktore, direktore prodaje, predstavnike telekoma, banaka, vlada, sistem-integratore, IT konsultante i najveća svjetska imena iz IT industrije iz više od 25 zemalja i 435 kompanija. Više od 570 posjetilaca bilo je prisutno na ceremoniji otvaranja.

Priredila: redakcija a&s Adrije 

E-mail: redakcija@www.asadria.com

RISK, najveća konferencija iz cyber sigurnosti u Jugoistočnoj Evropi, glavni je razlog zašto su 14. i 15. mart bili neizostavni datumi za IT i sigurnosno tržište Jadranske regije. Događaj je peti put održan u konferencijskom centru Hotela Thermana Park u Laškom zbog njegovog moderno opremljenog interijera, izvrsne kuhinje i udobnog smještaja. Lokacija je ponovo odabrana i zbog njene dostupnosti brojnim gostima iz okolnih zemalja: Austrije, Italije, Hrvatske i Srbije.

Gotovo 50 predavanja i radionica

Kao što je bilo i planirano, ceremonija otvaranja, prezentacije, učešće, organizacija i popratne aktivnosti bili su više nego uspješni. Više od 570 posjetilaca iz više od 25 zemalja i 435 kompanija bilo je prisutno na konferenciji. Otvorenje su uljepšali grupa Dunking Devils, laserski šou i riječi dobrodošlice predstavnikā Uprave REAL Securityja: izvršnog direktora Renata Uhla, tehničkog direktora Alena Šalamuna i direktora prodaje Davida Ivačića, koji su istakli značaj digitalne transformacije i novih tehnologija, kao što su blockchain, internet stvari (IoT) i Opća uredba za zaštitu podataka.

Gosti su imali priliku prisustvovati 36 prezentacija, 12 radionica i mnoštvu demosesija održanih tokom dva dana. Učestvovalo je mnogo kompanija i njihovih predstavnika, koji su na zanimljiv način predstavili nove tehnologije i rješenja, njihovu primjenu u lokalnim projektima te globalna tržišna kretanja i izazove.

Adaptivni pristup zaštiti podataka

Jedan od najzvučnijih imena među predavačima na ovogodišnjem RISK-u bio je Khan-Kin Ho, direktor za javni sektor za EMEA regiju kompanije FireEye, koji je govorio o strateškim problemima cyber sigurnosti s kojima se suočavaju vlade i velike kompanije širom svijeta. Također je pružen detaljan uvid u to kako geopolitičke promjene ostavljaju ogromne posljedice u kibernetičkom domenu.

Stefan Maierhofer, Forcepointov potpredsjednik prodaje za Srednju i Istočnu Evropu, govorio je o zaštiti podataka iz pozicije korisnika, odnosno adaptivnom pristupu zaštiti od rizika i načinu na koji se programi za zaštitu podataka mogu podesiti tako da korisnik uvijek može znati koje su kritične IP adrese, ko je u interakciji s njima i u kojem kontekstu. Također je objasnio kako koristiti jednu strategiju za upravljanje protokom i korištenjem podataka u svim distribuiranim mrežama i sistemima te kako primijeniti adaptivni pristup zaštiti kako bismo u stvarnom vremenu mogli reagovali na ljudske rizike prilikom pristupa kritičnim IP adresama i ispunili regulatorne zahtjeve, bez obzira na to gdje su podaci pohranjeni.

OpenDXL i Threat Intelligence alati

Martin Ohl, McAfeejev arhitekta sigurnosnih rješenja za EMEA regiju, dao nam je pregled budućih sigurnosnih aktivnosti. U predavanju je obuhvatio referentne arhitekture koje omogućuju automatsko prepoznavanje prijetnji i pružaju odgovor na incidente koristeći OpenDXL i Threat Intelligence alate za drastično smanjenje vremena potrebnog za odgovor sigurnosnih timova. Učesnici su naučili kako McAfee, Partner i Open Source tehnologija rade zajedno kao kompletan sistem za automatizaciju i organizaciju analitičkih operacija.

Peter Schaudeck, viši marketinški menadžer kompanije Avecto za Centralnu i Istočnu Evropu, govorio je o sigurnosti kroz prezentaciju “Dobro došli u svijet PROactivne cyber sigurnosti: Smanjite obuhvat napada preko noći”. Neustarov direktor marketinga proizvoda Joseph Loveless predstavio je procese koji su potrebni da bi se spriječili DDoS napadi, dok je Jan C. Wendenburg, izvršni direktor Certgatea, u prezentaciji “Vi razgovarate – oni slušaju!” objasnio zašto bi svako prvo trebao slušati, a zatim govoriti da bi uspješno zaštitio svoje mobilne komunikacije.

Ramses Gallego ponovo je nastupao kao prava zvijezda konferencije s njegovom vizijom “budućnosti i kvantne revolucije”. On je govorio o konceptu kvantnog računanja pokazavši kako se nama poznati svijet mijenja, od privatnosti do istraživanja i razvoja. Budući da živimo u vremenu u kojem zbog brzog protoka i razvoja sa svakim trenutkom koji prolazi sadašnjost postaje prošlost, mi, zapravo, već sada živimo u budućnosti, misao je vodilja Gallegovog predavanja. Navečer su svi učesnici pozvani na gala večeru, uz nastup violiniste Maše Goloba i benda SOULMANOOVA, nakon čega su odabrani najbolji izvođači i projekti u Jadranskoj regiji u 2017. godini.

Rekordan iznos prikupljenih sredstava

Drugi dan konferencije završen je popodne s petom tradicionalnom humanitarnom akcijom u ime Crvenih noseva, Skijaškog društva Dolomity mladih ski-skakača i Waldorfovog vrtića Mavrična dežela. Domaćin tog dijela programa bio REAL-ov izvršni direktor Alen Šalamun. Organizator je uputio posebnu zahvalu svima koji su podržali akciju, među kojima su: BMW Grupa Slovenije i SELMAR kao glavni pokrovitelji, te STUDIO Moderna, Lumar kuće, COLBY i većina vendora koji su bili prisutni na konferenciji. Ove je godine prikupljen rekordni iznos od 5.128 eura. Čekove je organizator uručio predstavnicima humanitarnih organizacija.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *