Događaji Konferencije

Konferencija: Kibernetička sigurnost 2018

U organizaciji Ambasade Saudijske Arabije u Bosni i Hercegovini u Sarajevu je održana Druga međunarodna konferencija “Kibernetička sigurnost 2018”, na kojoj su stručnjaci razgovarali o pranju novca i rizicima koji se odnose na virtuelne monete, trendovima u oblasti kibernetičke sigurnosti, GDPR-u, regionalnoj saradnji te budućoj sigurnosti kibernetičkog prostora.

Ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u Bosni i Hercegovini Hani bin Abdullah Mominah otvorio je konferenciju te poručio da se krađa podataka, koja je postala globalni problem, u svakom smislu mora spriječiti. Naglasio je da su ove godine doveli mnogo više predavača iz različitih dijelova Bliskog istoka i EU kako bi zajedno usvojili zaključke za uspješniju borbu protiv cyber kriminala.

Pogledajte video izvještaj sa konferencije:

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić kazao je Feni da BiH još nije u punom kapacitetu kada je u pitanju borba protiv kibernetičkog kriminala, te da se još razvijaju resursi.

“Uspostavili smo pravni okvir i organiziramo se na takav način da imamo brze odgovore na te napade. Kibernetički kriminal zahtijeva velike resurse i treba biti prepoznat kao ozbiljna prijetnja”, naglasio je Mektić te dodao da se već odavno u BiH pojavljuju slučajevi krađe identiteta, dječje pornografije, pranja novca i seksulane eksploatacije.

Šef Odjela za vladavinu prava u Delegaciji EU u BiH Richard Wood je dodao da kibernetički kriminal predstavlja veliku prijetnju za cijelu regiju te da Bosna i Hercegovina treba razviti sistematični pristup borbi protiv tog kriminala.

“Ono što nedostaje BiH je strategija i okvir koji će važiti na teritoriji cijele zemlje i koji će omogućiti da se uskladi zakonodavno za borbu protiv kriminala. Grozna je situacija kada kriminalci znaju da mogu nesmetano vršiti kriminalne radnje, a da pri tome ne moraju odgovarati”, poručio je.

Wood smatra da bi preuzimanje standarda i politika u Direktivi za mrežnu i informacijsku sigurnost EU omogućile bh. vlastima da uspostave kapacitete i procedure koji bi osigurali da BiH može odgovoriti na različite oblike prijetnji na državnom i prekograničnom nivou.

Pogledajte fotografije sa konferencije:

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *