Sajmovi

Održana Sicurezza 2015.

Pomjeranje održavanja najveće italijanske izložbe sigurnosti u neparne godine pokazalo se pravim pogotkom. Brojke o 330 izlagača iz 30 zemalja, 18.955 posjetilaca i 67 edukativnih programa pravi su pokazatelj svijetle budućnosti Sicurezze. Kao njen zastupnik za Jadransku regiju, a&s Adria je u pratnji profesionalaca iz regije i ove godine prisustvovala milanskom sajmu, s kojeg vam donosimo naše impresije i zapažanja o kretanju industrije u nama bliskom, italijanskom tržištu
Piše: Damir Muharemović
Osamnaesto izdanje sajma Sicurezza, održano od 3. do 5. novembra u impresivnom sajamsko-konferencijskom centru Fiera Milano, prvi put je organizovano u neparnoj godini, što se pokazalo ispravnim strateškim potezom menadžmenta. Naime, ovime je značajni italijanski susret profesionalaca sigurnosti pomjerenu godinu prije/nakon njemačkog sajma u Essenu, čime je posjetiocima iz centralnog i južnog dijela Evrope ponuđena prilika da kalendarski “nepopunjenu” godini obogate upoznavanjem sa inovacijama na dinamičnom italijanskom tržištu.
Pogledajte i reportažu koju smo specijalno pripremili samo za vas:
Prepoznat kvalitet
Iz prve ruke možemo kazati da je broj posjetilaca bio zaista veliki. Sajamski prostor, podijeljen u dvije velike hale, obilovao je profesionalcima iz struke, što pokazuje i brojka o gotovo 19.000 zabilježenih djelatnika industrije sigurnosti. Poteškoću je predstavljalo održavanje poslovnog sastanka saizlagačima zbog njihove česte zauzetosti razgovorom sa predstavnicima kompanija, donosiocima odluka, menadžerima sigurnosti i krajnjim korisnicima.U tom pogledu, organizator sajma nije krio zadovoljstvo. “Mislim da smo postigli velike stvari kada je riječ o posjetiocima. Broj je bio otprilike isti kao i prošle godine, uz blagi pad zbog blizine održavanja prošlogodišnjeg i ovog sajma. S druge strane, kvalitet je bio veći nego ikada ranije. Sami izlagači su mi govorili o većoj pažnji koju su privukli, žeđi za znanjem i većoj prisutnosti menadžera sigurnosti, što je još jedan znak rasta. Drugim riječima, idemo u pravom smjeru”, Giuseppe Garri, menadžer sajma.
Međunarodni karakter
Iako su većinu posjetilaca činili lokalni stručnjaci, evidentan je bio i internacionalni karakter. Za predstavljene novitete italijanskih kompanijaposebno su bili zainteresovani kupci iz sjeverne Afrike i Rusije, koji su iskazali zadovoljstvo visokim nivoom tehnoloških dostignuća i posvećenosti dizajnu, dok su kupci iz Južne Afrike kao važnu značajku istaknuli blisku saradnju između razvojno-istraživačkih odjela italijanskih kompanija i edukativnih akademija.Inače, posjetioci su imali priliku vidjetimnoštvo noviteta iz oblasti protivprovale,kontrole pristupa, videonadzora, automatizacije domova i protivpožarne zaštite te dronova, koji su prvi put prikazani na Sicurezzi.“Svi smo investirali u ovaj sajam, od nas iz organizacije, udruženja, medija i naročito kompanija, koje su opet postale dijelom ovog projekta nakonsamo dvanaest mjeseci”, istaknuo je Garri. “Zahvaljujući novim brendovima, kao i onima koji s nama godinama, izložba je predstavila mnoge nove proizvode, ali i integrisana rješenja, što je tržišni pristup koji već neko vrijeme dominira Evropom.”
Dronovi u sigurnosnim aplikacijama 
U organizaciji kompanije Mediarkè u posebno namijenjenomprostoru, ograđenom mrežom, organizirana je izložba dronova. Tu su italijanske i međunarodne kompanije predstavile svoje bespilotne letjelice, a također su učešće uzele i škole koje obučavaju pilote dronova te Crveni krst, koji je prikazao njihovu upotrebu u praksi i održao dvije konferencije na tu temu. Prateći globalne trendove u upotrebi bespilotnih letjelica u službi sigurnosti, Sicurezza je, zapravo, pružila priliku za razumijevanje potencijala ove tehnologije. Od mikrodronova, koji su samo 300 grama teški, mogu letjeti praktično svugdje, snimati i slati HD slike, do protudronske radarske tehnologije, kojom se mogu nadzirati dronovi i prepoznati njihovo prisustvo, što je od posebne važnosti za zaštitu osjetljivih lokacija – milanska izložba je dala pravu sliku onoga što je trenutno aktuelno u tom segmentu kada je riječ, naravno, o primjeni u sektoru sigurnosti. Osim toga, posjetioci su bili vidno zainteresirani zaInternet of Things rješenja, segment koji je također imao poseban izložbeni prostor. Bilo da je riječ o malim IP kamerama, koje omogućavaju daljinski nadzor stambenih prostora, senzora koji u skladištima ili vozilima mjere temperaturu, brava kojima se može upravljati na daljinu ili videonadzornih sistema za prepoznavanje registarskih tablica – upotreba interneta u sigurnosnim aplikacijama zasigurno je trend koji u ovoj industriji ima veliki potencijal.
Edukacija kao temelj kompetitivnosti
Stalni tehnološki napredak zahtijeva i kontinuirano obrazovanje. Stoga je sajam imao čak 67 edukativnih radionica, seminara i konferencija, kojima je prisustvovalo 1.800 učesnika. Značajna posjeta je znak da su profesionalci iz oblasti sigurnosti shvatili važnost praćenja trendova, perspektiva i tehnologija. Zapravo, učenje o novim tehnološkim postignućima postalo je temelj kompetitivnosti na progresivnom sigurnosnom tržištu. A da ne govorimo o tome da su i sami korisnici sve obrazovaniji i da od ponuđača traže rješenja, što je bila jedna od stalnih tema razgovara na sajmu. Stoga je za tu namjenu i Sicurezza organizovala posebne odjele poput Sigurnosti za maloprodaju, u kojem su predstavljena rješenja od malih POS rješenja do sistema za velike tržne lance, koja su praćena radionicama i razgovorima o ovoj vertikali, te Galerije rješenja, u kojoj su prezentirana rješenja za posebne primjene.
Nagrade najboljima
Sajam je dodijelio i nagrade najinovativnijim proizvodima. Kompanija Apice je osvojila prvu nagradu za rješenje za osobe sa invaliditetom, u segmentu automatizacije zgrada, koje je bazirano na prepoznavanju glasa. Drugi je bio InfoProget sa Traffic Scannerom, rješenjem za nadzor saobraćaja i protoka vozila, a Canon je osvojio treće mjesto sa videonadzornim rješenjem za maloprodaju.
Corrado Peraboni, CEO, Fiera Milano
Sicurezza 2015 je odigrala važnu ulogu u strateškom repozicioniranju unutar scenarija evropskih sigurnosnih izložbi. Poslužila je kao most, pomjerajući održavanje u neparne godine, što je bila neophodna promjena koju su podržale kompanije iz ove oblasti. Time je nastavljen proces internacionalizacije i otvaranja poslovnih prilika za zemlje oko Sredozemnog mora, područja koje ima veliki potencijal u ovom sektoru. Međunarodni karakter Sicurezze potvrđen je dolaskom 130 ključnih kupaca iz 31 zemlje, naročito iz Egipta, sjeverne Afrike, Rusije, Južne Afrike, Gruzije i Kazahstana, koji su održali oko 1.000 sastanaka sa izlagačima na sajmu.
Za predstavljene novitete italijanskih kompanijaposebno su bili zainteresovani kupci iz sjeverne Afrike i Rusije, koji su iskazali zadovoljstvo visokim nivoom tehnoloških dostignuća i posvećenosti dizajnu

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *