Sajmovi

Posjetili smo sjedište kompanije Hikvision

Sa 2,78 mlrd. dolara prihoda u 2014. i godišnjom stopom rasta većom od 60% Hikvision pretenduje na to da postane prvi proizvođač sistema tehničke zaštite u svijetu. Osnovana 2001. godine, kompanija trenutno ima 14.500 zaposlenih (5.400 inžinjera), više od 200 tehnoloških partnera, 600 patenata te 53 ureda u Kini i svijetu. Time je Hikvision došao u poziciju da tržištu nudi kompletna, end-to-end sigurnosna rješenja za pojedinačna vertikalna tržišta

Piše: Mahir Hodžić

Dugotrajnim letovima iz svih krajeva svijeta predstavnici pedesetak redakcija iz sigurnosne industrije SAD-a, Rusije, Kine, Njemačke, Francuske, Turske, Poljske, Finske, Bosne i Hercegovine i drugih okupili su se na poziv globalno poznate kompanije Hikvision. Među njima svoje mjesto našla je i ekipa nešeg magazina, što je za nas predstavljalo veliku čast. Okupljanje je organizirano u Šangaju, odakle smo sutradan krenuli ka sjedištu kompanije u dva i po sata udaljeni Hangzhou, koji je bio naše mjesto boravka u naredna tri dana. Interesantno je spomenuti da samo u ova dva grada živi više od 40 miliona ljudi te da su industrijski potencijali regije ogromni, pa ne iznenađuje to da je sjedište najvećeg proizvođača videonadzornih sistema u svijetu upravo u ovom dijelu velike Kine. Domaćin, a naročito tim njegovog međunarodnog marketinškog odjela na čelu sa Fin Wu i Adom Han, potrudio se da nas ugosti na najvišem nivou i da u toku četvorodnevne posjete posjetimo fabriku, testne laboratorije, izložbeni salon, centralni ured i štand na sajmu sigurnosnih tehnologija China Public Security Expo (CPSE) u Shenzhenu.

Sadašnje sjedište kompanije ima 68.000 m² površine, a sastoji se od dva nebodera po 22 sprata. No, gradi se i novi objekat koji će imati 250.000 m² površine i moći primiti novih 11.000 zaposlenika.

Cjelovita rješenja

Prvi dan posjete sjedištu Hikvisiona obilježen je konferencijom za novinare i predavanjem, na kojima smo informisani o uspjesima te kompanije i njenim daljim koracima. Naglašeno je kako je za njih svako tržište interesantno i da svoje prisustvo prilagođavaju potrebama i zahtjevima pojedinačnih zemalja, tako da na isti način ne posmatraju ona okruženja koja traže IP ili analognu tehnologiju. Signal lokalnog tržišta je osnova strateških i marketinških odluka kompanije. Hikvision je proizvođač koji nudi cjelovita sigurnosna rješenja sa prosječnom godišnjom stopom rasta od 53% od 2009. do 2014. godine, pri čemu izvozni poslovni prihodi čine 26,5% u ukupnom prometu, dok udio od prodaje HD proizvoda u tim prihodima iznosi 75%.

Iskustva koje je kompanija stekla radeći na velikim i zahtjevnim projektima na domaćem tržištu postala su, nakon njihove uspješne realizacije, njen osnovni izvozni proizvod. Hikvision strateški sarađuje sa vodećim svjetskim kompanijama u specijaliziranim sektorima na zajedničkim projektima istraživanja i razvoja kao što su Intel, Sony, Seagate, WD, Huawei i Apple, te izgrađuje i jaka partnerstva s distributerima, sistem-integratorima i instalaterima, kao i tehnološkim partnerima kao što su Milestone, Genetec i drugi proizvođači softvera. Sve veća potražnja za pametnim kućama utjecala je na povećanu potražnju za inteligentnim terminalima, prijenosnim tehnologijama i 4G/3G prijenosom signala. U vezi s tim slijedio je i razvoj HD rješenja poboljšanjem kvaliteta senzora, čipseta, objektiva, monitora i transmisije signala. Konvergencija signala zvuka, alarma, slike, podataka, temperature i vlažnosti korištenjem inteligentne tehnologije u budućnosti će postati dijelom ponude videonadzornih sistema. Pametne aplikacije za zgrade, logistiku, gradove, transport i stanove uz procesuiranje velike količine podataka putem cloud tehnologija, kako je istaknuto, ponudit će potpuno novi pristup modernim i programiranim rješenjima sistema tehničke zaštite.

Projekti pametnih gradova na poseban način ubrzavaju razvoj upravljanja i nadzora s aspekta tehnologije, aplikacija i ponude komercijalnih modela, koji će olakšati civilne usluge, upravljanje gradovima i putovanja te u konačnici povećati javnu sigurnost.

Trendovi u industriji i odgovor kompanije

Za drugi dan domaćini su priredili obilazak show rooma, laboratorije i sjedišta kompanije, a u poslijepodnevnim satima smo posjetili i fabrička postrojenja. Izložbeni salon kompanije sadrži odjele u kojima su prezentirana oprema i sistemi, tako da smo imali u prilici vidjeti centar za nadzor, liniju analognih proizvoda, mobilne sisteme videonadzora za čuvarske službe, pametne aplikacije za detekciju, prepoznavanje lica, detekcije pokreta i kretanja u prostoru, prepoznavanje registarskih tablica itd. Izložbeni prostor sadrži prikaz rješenja za pametne gradove, VTM detekciju predmeta i sumnjivih kretanja i aktivnosti, rješenja za vladine službe i organizacije, pametno upravljanje zgradama, rješenja za kuće i stanove, kamere za sport, rješenja za banke i druga vertikalna tržišta.

Kako bi kompanija ostvarila poziciju vodeće sigurnosne kompanije u svijetu, 2014. godine je osnovan Hikvisionov istraživački institut radi pružanja podrške inovativnim istraživanjima i razvoja novih proizvoda, uzimajući u obzir potrebe tržišta i inovativne tehnologije.

Više od 8% godišnjeg prihoda ulaže se u istraživanje i razvoj. U fokusu istraživanja tog sektora su perceptivne tehnologije, analiza inteligentnih tehnologija, pohrana podataka, cloud servisi te multimedijalne tehnologije.

 

Kontinuirane inovacije dovele su do izlaska proizvoda kao što su 4K mrežne kamere (8 MP / 12 MP), H.265 kamere i NVR uređaji, smart 2.0 linija proizvoda, tehnologije kodiranja kao što su H.265+ i H.264+ za veću efikasnost i bolju propusnost. Uvođenjem CMMI (Capability Maturity Model Integration) modela nastojali su poboljšati upravljanje procesom istraživanja i razvoja proizvoda.

U Hikvisionu kontrola kvalitete je sveobuhvatni proces koji osim dizajna i osiguranja kvaliteta (DQA), na kojem radi više od 500 inžinjera za ispitivanje proizvoda, uključuje još i kontrolu kvaliteta materijala, praćenje procesa proizvodnje, testiranje i provjeru kvaliteta prije izlaska na tržište.

Laboratorij i testni centri zaslužni su za značajan dio uspjeha kompanije, pa smo imali priliku da posjetimo laboratorij za ispitivanje opreme i odjele za ispitivanje zvuka, ljudskog glasa i utjecaja temperature, audio-video testni laboratorij, odjele za ispitivanje bežične komunikacije i signala radiofrekvencija. Svi uređaji prolaze višemjesečna testiranja nakon proizvodnje i prije puštanja u prodaju. Oprema i uređaji prolaze testove na pritisak i pokrete u realnim uvjetima, tako da se svi podaci prikupljeni na testovima razmjenjuju on-line putem softvera, a odjel razvoja daje konačno mišljenje prije distribucije na tržište.

Rast i samo rast…

Kompanija svu proizvodnju realizira u dva proizvodna objekta u gradu Hangzhou na 100.000 m² i u novom pogonu u Tonglu, koji zauzima 320.000 m². Sva proizvodnja je automatizovana SMT (pick-and-place mašina) robotizovanom opremom i tehnologijama. Kompanija dnevno proizvede više od 90 hiljada mrežnih kamera, 65.000 analognih kamera i 5.000 PTZ dome kamera te 28.000 back-end proizvoda. Imali smo priliku posjetiti dva sprata fabrike u kojoj se proizvodi 19 različitih komponenti. Ponašanja zaposlenika koji uglavnom rade na njemačkim mašinama proizvođača Siemens regulirano je na 6S (sortiranje, stabiliziranje, čistoća, udobnost, standardizacija, sigurnost) pravilima japanskih kompanija.

Globalizacija

Globalizacija i lokalizacija su put kojim će kompanija integracijom i interakcijom globalnog i lokalnog s jedinstvenim rješenjem koračati u budućnosti. U fokusu poslovanja Hikvisiona su i mediji kao njegovi partneri jer je kompanija, u nastojanju da društvo učini sigurnijim te da bude još uspješnija, svjesna da u okviru strategije razvoja na „prvoj liniji“ prodaje i tržišta mediji mogu odigrati veliku ulogu. Osnivanjem novih podružnica, povećanjem fabričkih kapaciteta, kompletiranjem proizvodne linije i usluga kompanija će biti snažno posvećena svojoj osnovnoj misiji – zadovoljenju potreba partnera.

 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *