Događaji Sajmovi

Održan 13. Interprotex: Prvi koraci ka reorganizaciji sajma

Međunarodni sajam zaštite osoba i imovine je na prekretnici da vrati nekadašnju prepoznatljivost i pokuša se ponovno etablirati kao prepoznatljiv regionalni skup
Piše: Dalibor Vikić
E-mail: redakcija@asadria.com

Na prostoru Zagrebačkog velesajma od 24. do 27. travnja održan je Interprotex, 13. međunarodni sajam zaštite osoba i imovine. Ove je godine ukomponiran s tri sadržajno kompatibilna sajma: Graditeljstvo za građenje i opremanje, Interklima za grijanje, klimatizaciju i obnovljive izvore energije te Emat za zaštitu okoliša i komunalnu opremu, a otvorio ih je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić. Četiri sajma zajedno su okupila 142 izlagača iz 21 zemlje, koji su svoje proizvode i usluge predstavili na 12.000 četvornih metara.

Mali broj izlagača
Nažalost, unatoč trudu organizatora, Interprotex nije uspio privući značajniji broj izlagača i posjetilaca. Pred tom dugogodišnjom manifestacijom predstoji rad na povratku prepoznatljivosti i pozicije prepoznatljivog regionalnog skupa. Premda su ovo prvi koraci u najavama novog izdanja sajma, treba pozdraviti entuzijazam organizatora, koji vjeruje da će se Interprotex vratiti u stare okvire. Damir Pavlek, voditelj Interprotexa i Interklime, svjestan da još mnogo toga treba napraviti da bi sajam dostigao nekadašnju poziciju, ipak je izrazio uvjerenje da će naredne godine više izlagača prepoznati novu viziju Interprotexa. Među izlagačima izdvojili smo Jablotron, jednog od vodećih evropskih proizvođača alarmnih i automatizacijskih sustava, čiji je zastupnik za Hrvatsku zagrebački ProAkustik. Češka kompanija predstavila je inovacije u protuprovali, a njihova inovativna rješenja lako se instaliraju i osiguravaju bolju zaštitu imovine i sigurnosti korisnika. Na sajmu su predstavili Jablotron JA-100+, sveobuhvatan sustav za zaštitu ljudi i imovine, koji posjeduje i funkcije automatizacije za veći komfor korisnika.

Pokazne vježbe
Interprotex su prezentacijama i pokaznim vježbama obogatili pripadnici Hrvatske vojne policije i Vatrogasne postrojbe Grada Zagreba. Vatrogasci su prikazali izvlačenje stradale osobe iz vozila, kao i način interveniranja prilikom nesreće s opasnim tvarima, dok su pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja prikazali vježbe spašavanja. U okviru sajma predstavljen je Vodič za siguran rad u sektoru turizma i ugostiteljstva. Polazeći od činjenice da je turizam u Hrvatskoj postao strateška industrijska grana, sve se više vodi računa o sezonskom zapošljavanju u turizmu i ugostiteljstvu, koje raste iz godine u godinu, otvarajući nova radna mjesta. U radne sredine dolaze novi radnici bez ili s malim radnim iskustvom u djelatnosti turizma i ugostiteljstva, što predstavlja dodatni izazov za njihovo obrazovanje i osposobljavanje kako za odgovarajuće poslove tako i za siguran rad. Zavod za unapređivanje zaštite na radu pripremio je praktični vodič za siguran rad u turizmu i ugostiteljstvu s ciljem dopunskog informiranja i edukacije radnika, njihovih predstavnika i ovlaštenika poslodavca u turističkim i ugostiteljskim tvrtkama. Pridržavanjem uputa i primjenom svih drugih propisanih mjera zaštite na radu moguće je otkloniti nezgode i ozljede na radu, bolesti povezane s radom, bolovanja i izostanke s rada, a time i teškoće u organizaciji rada, kao i potvrditi da je siguran radnik u turizmu i ugostiteljstvu ujedno i uspješan radnik.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *