Konferencije Seminari

Konferencija “Privatna bezbjednost u sajber prostoru”

U savremenom svijetu i poslovanju sajber bezbjednost više nije samo jedna od opcija. Nema sumnje da ćemo svi, bez obzira na industrijski sektor ili veličinu firme, prije ili kasnije jednom postati meta hakerskih napada, poruka je učesnika konferencije
Priredila: redakcija a&s Adrije
E-mail: redakcija@asadria.com

U organizaciji kompanije Sector Security, jednog od lidera u bh. bezbjednosnom sektoru, početkom aprila u Banjaluci je održana konferencija “Privatna bezbjednost u sajber prostoru”. Manifestacija je okupila predstavnike akademskih institucija, pravosuđa i ministarstava unutrašnjih poslova, a tematizirana su pitanja koja se tiču povezanosti sajber prostora, korporativne i privatne bezbjednosti.

Briga o klijentima
“Sector Security je u svakodnevnom poslu uočio ugrožavanje koje može nanijeti značajnu štetu kako fizičkom licu tako i kompanijama, a to je sajber napad. Mi želimo da našom ponudom i uslugom, koja obuhvata bezbjednosnu analitiku i kulturu, stvorimo kvalitetan ambijent, u kojem će naši sadašnji i budući klijenti stvarati nove vrijednosti bez bojazni da će im neko ugroziti poslovanje, materijalna dobra ili živote”, rekao je nakon što je pozdravio okupljene Željko Zorić, direktor fizičkog obezbjeđenja Sector Securityja. On je kazao da je razvojni tim kompanije, koji čine visokoobučeni profesionalni kadrovi s bogatim naučnim i stručnim iskustvom, razvio uslugu koja će sigurno smanjiti sadašnje i buduće sajber napade. “Klijentima stojimo na raspolaganju 24 sata, spremni da ih poštedimo svakog izvora, oblika ili nosioca ugrožavanja bez obzira na vrijeme i mjesto njegovog nastanka. Uporište našem odgovoru na napad iz sajber prostora nalazi se u Evropskom timu za reakciju na kompjuterske incidente, kao i u aktivnoj primjeni ISO 27000 i 31000 standarda”, dodao je Zorić.

Predrag Puharić, dugogodišnji saradnik na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu i konsultant iz oblasti sajber kriminaliteta i bezbjednosti, istakao je da u savremenom svijetu i poslovanju sajber bezbjednost više nije samo jedna od opcija jer ćemo svi, bez obzira na industrijski sektor ili veličinu firme, prije ili kasnije postati meta hakerskih napada. “Imajući u vidu količinu podataka koji se o nama nalaze u digitalnom obliku te sveukupnoj digitalnoj transformaciji društva i ekonomije, sajber bezbjednost mora biti u samom vrhu prioriteta. Sajber kriminalci ne diskriminiraju kada je riječ o iskorištavanju ranjivosti i praznina i to je ono što moramo znati. Veoma mi je drago da je Sector Security prepoznao važnost teme i organizovao ovakvu konferenciju. Svakako da Sector Security u aspektu privatne bezbjednosti može pružiti značajan doprinos i u području sajber bezbjednosti i zaštite”, rekao je Puharić i naglasio da je važno razvijati svijest o ovoj tematici te da je ovakav događaj odlična prilika za razmjenu informacija.

Bolje razumijevanje problema
Sličnog je mišljenja i prof. dr Nenad Putnik s Fakulteta bezbednosti Univerziteta u Beogradu: “Uveren sam da su zaključci konferencije doprineli boljem razumevanju problema sajber bezbednosti i zaštite korporativnih podataka, kao i podataka o ličnosti, te mesta i uloge privatne bezbednosti u tim aktivnostima.”

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *