Sajmovi

Održan iSEC 2015.

Peti međunarodni sajam bezbjednosti objekata, infrastrukture, lica i poslovanja iSEC održan je od 13. do 16. oktobra na Beogradskom sajmu pod sloganom „Postoji bolji način“. Posjetioci su na ovoj sajamskoj manifestaciji imali priliku da vide ponudu 26 direktnih domaćih i inostranih izlagača i više od 150 brendova, te informišu se o najnovijim tehnologijama u funkciji poslovne, imovinske, lične i informacione bezbjednosti u regionu Zapadnog Balkana

Piše: Draga Grubić

E-mail: dgru@eunet.rs

Sajam je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, a pomoć su pružili Udruženje za privatno obezbjeđenje Privredne komore Srbije, strukovna udruženja, akademske institucije, kompanije iz industrije bezbjednosti i specijalizovani mediji iz Srbije, regiona i Evrope. Sajam je postao prepoznatljiva regionalna manifestacija koja prezentuje visoke tehnologije u funkciji javne sigurnosti i privatnog obezbjeđenja, a naročito u poslovnom sektoru, korporativnoj i industrijskoj bezbjednosti, fizičko-tehničkoj i IT zaštiti poslovnih korisnika. Njegov značaj je i u tome što je na jednom mjestu pružio izlagačima i posjetiocima, putem različitih organizacionih formi, razmjenu znanja i iskustava.

Sajam je otvorio ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović riječima da je iSEC priznanje i MUP-u Srbije za sve što je postignuto u prethodnom periodu kako bi se osavremenio rad policije i kako bi se zajedno s partnerskim organizacijama u privatnom sektoru učinilo više za bezbjednost građana Srbije. „Naš zadatak u prethodnom periodu bio je da, primenjujući savremene metode u obuci i tehnici koju policija koristi, ukažemo na to da su i kriminalci napredovali u korišćenju savremene vrste opreme i metoda i da je posao policije da bude korak ispred, a ne da kaska za njima“, rekao je Stefanović.

Manifestacija je prvi put održana nakon što je u Srbiji normativno regulisana oblast privatnog obezbjeđenja, čime je ta zemlja svrstana u red zemalja Evrope i regiona koji su ovu djelatnost uredili posebnim zakonskim rješenjem. Sajam se održava i u uslovima rastućih prijetnji, kada i društvo ima potrebu za povećanim stepenom sigurnosti, a tako se povećava i potražnja za uslugama privatne bezbjednosti. Za četiri dana sajma održan je i prateći stručni program, gdje su u fokusu bile aktuelnosti u sistemu javne sigurnosti i sektoru privatnog obezbjeđenja te primjena Zakona o privatnom obezbeđenju. Bilo je riječi i o usklađenosti planova u ovom sektoru i projekata sistema tehničke zaštite sa procjenom rizika.

Protekta 

„Došli smo na iSEC da se bolje upoznamo sa klijentima, ali i da vidimo nove proizvode i njihovo predstavljanje. Nedavno smo održali prezentaciju u Beogradu i to je itekako imalo odjeka na tržištu Srbije, a ovo je prilika da se ponovno predstavimo. Tada smo najavili protuprovalna vrata i sustave za obradu novca, koje ovdje zbog veličine prostora možemo predstaviti“, kazao nam je Goran Bjelotomić, direktor Protekta d.o. Zagreb.

Vucomm

„Možete da imate vrhunska rešenja kao što je naša mobilna kamera, sistem za očitavanje tablica ili termokamera za nadgledanje granica, ali teško je u Srbiji doći do korisnika jer su problem javne nabavke“, ističe Milan Vučković, osnivač firme Vucomm. Ova firma ima 25 godina iskustva na polju komunikacionih i videosigurnosnih mreža, a generalni je distributer Mobotixa, njemačkog proizvođača videonadzorne opreme.

Zodax

„Zodax je izložio spektar Flirovih kamera za zaštitu državne granice, te komercijalnih, stacionarnih i multisenzorskih kamera“, rekao nam je direktor firme Zoran Jakšić. Kao posebnu novost Jakšić je izdvojio nove TCM bullet i mini bullet termalne kamere, koje omogućavaju da se jasno vidi u potpunom mraku, kroz dim, prašinu ili maglu, te nude detekciju povrede zaštićenih prostora, videoalarmnu detekciju, brojanje ljudi, protok saobraćaja itd.

Cards Print

„Imamo veliki motiv da izlažemo na ovogodišnjem iSEC-u jer smatramo da je svaka izložba korisna. Uvek se pojavi neki novi klijent, a to je prilika da se vidimo i sa već poznatim poslovnim partnerima. Moram da istaknem prošlomesečni Adria Security Summit u Sarajevu, gde smo upoznali dosta ljudi iz regiona, kao i iz Srbije. Nismo ni znali da neki postoje dok nisu došli u Sarajevo“, riječi su Dragana Suhaneka, tehničkog direktora firme Cards Print.

Master Team

„Za ovogodišnji iSEC izdvojili smo tri nova proizvoda. To su sigurnosna folija za lepljenje na staklo koja je otporna na metke, sigurnosna magla koja se ispušta iz za to namenjenog uređaja i popunjava prostor, pri čemu se izaziva konfuzija kod lopova, sigurnosno mastilo koje se koristi za bojenje novčanica i tzv. lažni svežnjevi koji se postavljaju u sefove i trezore“, kaže Zoran Radeljić, direktor firme MASTER TEAM.

MS Security System

„Prvi put smo na iSEC-u jer je MS Security System mlada firma koja je na tržištu faktički od februara ove godine. Zastupnici smo nekoliko poznatih svetskih kuća: Brickcom, Teletek electronics, Tiandy, Qihan i LSVT, a fokusirani smo na sisteme video-nadzora te alarmne i protivpožarne sisteme“, riječi su Željka Đukanovića, direktora firme.

MARINA Company

Prvi put na iSEC-u prisutna je bila i firma MARINA Company, koja je prisutnima predstavila uništivače dokumenata. Inače, MARINA Company ovlašteni je zastupnik njemačke kompanije Novus Dahle, koja proizvodi uništivače dokumenata sedam sigurnosnih nivoa vrhunske zaštite podataka.

Salon bankarske opreme

„Željeli smo da posjetiocima predstavimo nove tehnologije u svijetu bezbjednosti kao što su inteligentni sefovi, IP brave i elektronski pečati. Zastupnici smo italijanske firme Cespro i holandske firme Lincsafe“, kaže menadžer za Srbiju, Makedoniju, Crnu Goru i Libiju firme SBO Vladimir Skenderija. Salon bankarske opreme je ovaj put predstavio Bank In Shop inovativno rješenje dizajnirano da rukovanje gotovinom u maloprodaji učini sigurnim, efikasnim i isplativim. Drugi novitet ove kompanije je uređaj koji u potpunosti automatizuje pripremu za obradu virmana. Ako nisu ispunili neku od obaveznih rubrika na virmanu, klijenti banke budu upozoreni na taj nedostatak zvučnom opisnom porukom i vizuelno putem displeja na uređaju. Od gosp. Skenderije saznali smo da je SBO proširio svoje poslovanje u Libiju, gdje se očekuje da bude usvojen projekat sigurnosti za grad Bengazi.

Crony

Firma Crony na sajmu bezbjednosti predstavila je rješenja za prepoznavanje lica pomoću videonadzora, CEFDM sisteme za bežični prenos slike i podataka i nosive kamere za rad na terenu. „Crony je poznata kompanija iz oblasti telekomunikacione i mjerne opreme. Prije dvije godine uveli smo intenzivan program i specijalne bezbednosne opreme koju prodajemo isključivo državnim bezbednosnim institucijama u Srbiji i regionu“, kaže Milan Blagojević, tehnički savjetnik te firme.

Macchina Group

Beogradska firma koja posluje u oblasti projektovanja i implementacije sigurnosnih i telekomunikacionih sistema na sajmu bezbjednosti predstavila je nova rješenja zaštite objekata i integracije američke firme UTS. „Sa tim sistemima video-nadzora zaštitili smo nuklearne objekte Srbije u Vinči. To nam je jedna od najvećih referenci, a potpisali smo nedavno i ugovor sa GSP Beograd za instalaciju video-nadzora u autobusima“, rekao nam je Nenad Ivković, koji u Macchini radi na projektovanju i inženjeringu.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *