Regija

Otvoren Komandno-kontrolni centar u Podgorici

U Podgorici je otvoren Komandno-kontrolni centar koji će, pomoću 270 kamera sa najsavremenijom tehnologijom, pratiti stanje na ukupno 35 lokacija, za koje je prethodno pribavljena saglasnost Agencije za zaštitu podataka o ličnosti.

Cilj je manje kriminala na ulicama, bolјa zaštita djece od narkotika i ulične prodaje droge, bolji rezultati policije u sprečavanju i otkrivanju krivičnih djela i prekršaja, veća sigurnost u saobraćaju, bolji preventivni rad, poručio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

On je podsjetio da su Vlada Crne Gore i Ministarstvo unutrašnjih poslova opredijelili višemilionska sredstva za uvođenje videonadzora gradova. Prva faza obuhvata lokacije u Podgorici, Baru i Budvi, dok će od naredne godine obuhvatiti i općine Nikšić, Herceg Novi i Kotor.

“Videonadzor je u skladu s najvišim evropskim standardima, uz puno poštovanje pravila obrade i zaštite ličnih podataka. Dakle, nema straha ugrožavanju privatnosti građana”, kazao je Nuhodžić.

Ministar je najavio da je u narednom periodu planirano i uvođenje kamera, odnosno uređaja za snimanje postupanja policijskih službenika.

“U skladu s najboljim uporednim iskustvima i novim zakonskim rješenjima, nastojaćemo da obezbijedimo budžetska sredstva da svi policajci koji su u neposrednom kontaktu sa građanima budu opremljeni sa ovim uređajima na uniformama, u cilju zaštite integriteta, ali i sprječavanja, eventualnog, prekoračenja ovlašćenja”, kazao je ministar unutrašnjih poslova.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković je istakao da je jedan od prioriteta gradske uprave pretvaranje Podgorice u pametni grad, odnosno stvaranje pretpostavki da se budući razvoj grada temelji na korištenju modernih i pametnih tehnologija.

“Ovaj projekat predstavlja korak od sedam milja za naš grad i zahvaljujući sistemu videonadzora mi ćemo, ukupno gledano, imati puno bolje stanje u Podgorici, kako na planu očuvanja javnog reda i mira, stanja u saobraćaju, tako i na planu opšteg nivoa bezbjednosti u glavnom gradu”, kazao je on.

Vuković je naglasio da se doprinos Glavnog grada ogleda kroz osiguranje potrebne infrastrukture za instalaciju opreme u vrijednosti 270.000 eura.

“Uporedo s tim, realizovali smo pilot-projekat na tragu ove priče, a on podrazumijeva instalaciju sistema videonadzora u desetak parkova u glavnom gradu. Kako smo, nažalost, u prethodnom periodu bili svjedoci raznoraznih devijantnih društvenih pojava, već sada možemo da konstatujemo, iako je sistem u funkciji tek mjesec dana, da je toga mnogo manje. Nemam nikakvu dilemu da sa ovim sistemom koji danas puštamo u rad da ćemo mi u Podgorici imati puno bolje stanje u narednim godinama. Čestitam kolegama iz Ministarstva unutrašnjih poslova, kolegama iz Uprave policije, uz poruku da ćemo im, kao i do sada, mi u gradskoj upravi biti pouzdan partner”, zaključio je Vuković.

(cdm.me)

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *