Maloprodaja Najave II

Pametno upravljanje inventarom u službi maloprodaje

Trgovci danas tragaju za pametnijim i ekonomičnijim načinima upravljanja inventarom. Tradicionalne metode iziskuju mnogo vremena i podložne su ljudskim greškama, koje koštaju vremena i novca. Razvojem rješenja za pametno upravljanje trgovci mogu smanjiti gubitke i povećati poslovnu efikasnost
Izvor: a&s International
E-mail: redakcija@asadria.com

Potreba za naprednijim načinima upravljanja inventarom potaknula je proizvođače opreme za maloprodaju da razviju pametnija rješenja, koja su jednostavna za upotrebu. Ona bi mogla biti ključ unapređenja poslovnih operacija za trgovce zbog novih izazova s kojima se susreću. Prema anketi National Retail Federationa (NRF), prosječan iznos gubitaka u maloprodaji u 2018. godini iznosio je 1,4 posto ili 50,6 milijardi dolara. Većina ispitanika je istakla da će uložiti novac u tehnologiju kako bi smanjili gubitke.

Pametno upravljanje i prikaz podataka u stvarnom vremenu
Pametno upravljanje inventarom omogućava trgovcima da donose odluke u skladu sa stvarnim stanjem robe u skladištu. U današnje vrijeme tržišta se sve više orijentišu na unakrsnu i višekanalnu prodaju, te je potreba za preciznim podacima s kojima bi trgovci mogli donositi odluke u skladu sa stvarnim stanjem sve veća. “Pametni ili inventar u stvarnom vremenu je inovativan način kontrole troškova i operacija, koji koristi podatke radi smanjenja neefikasnosti”, kaže Sergio Ramos Jubierre, proizvodni menadžer u Stockbotu i šef prodaje u Pal Roboticsu. Tradicionalno upravljanje inventarom se radi ručno i, prema riječima Jubierrea, pogodno je samo za male prodavnice s manje od 500 kvadratnih metara. U većim prodavnicama ova metoda je skupa i troši mnogo vremena, a i podložna je ljudskim greškama. Automatizacijom inventarnog procesa trgovci ne samo da mogu uštedjeti vrijeme i novac već i povećati efikasnost operacija. Nedavni izvještaji MarketsandMarketsa procjenjuju da će globalno tržište automatizacije prodaje dosegnuti vrijednost od 19 milijardi dolara do 2023. godine.

Inventarni roboti prikazuju podatke u stvarnom vremenu
Autonomni roboti pronašli su put do svake industrije, a sve su bliže i maloprodaji. Nekoliko robotičkih kompanija razvilo je autonomne inventarne robote, koji pomažu trgovcima u automatizaciji inventarnih procesa i prikupljanju mnoštva drugih korisnih podataka. Pal Robotics je kreirao Stockbota, autonomnog robota koji vodi računa o inventaru u prodavnicama. Stockbot je opremljen RFID-jem i kamerom te trgovcima daje neophodne podatke, potrebne za donošenje odluka vezanih za robu. Robot ima mogućnost samostalnog kretanja i vršenja inventure i kada je prodavnica otvorena i kada su kupci u njoj. Također, nije mu potrebna ni dodatna oprema niti komplikovana podešavanja. “Zbog ogromne količine podataka koje Stockbot može prikupiti, ostavlja pozitivan dojam na kupce, zaposlenike i upravu. Pošto ima mogućnost lociranja proizvoda, Stockbot ima pozitivan učinak na kupovinu u određenoj prodavnici i na taj način može povećati reputaciju određenog brenda”, kaže Jubierre.

Tu su i pametne police
Pametne police prvi put su se pojavile ranih 2000-ih godina i postale su alternativna tehnologija u prodaji. Budući da sadrže mnoštvo senzora (svjetlosni, optički, težinski itd.), pametne police ne samo da mogu pratiti količinu robe već i zainteresovanost kupaca za određeni proizvod i na taj način poboljšati kupovinu u prodavnicama. Amazon je nedavno za male prodavnice lansirao Dash Smart policu, koja može automatski naručivati proizvode. Također, ona obavještava kojih je proizvoda ostalo malo na stanju, ali i onih čija narudžba nije potrebna. Kroger, najveći američki trgovački lanac, udružio se s Microsoftom i razvio svoju pametnu policu osnaženu Microsoftovim Azure cloudom s opcijom povezivanja na IoT uređaje. Ova tehnologija ima za cilj poboljšanje užitka kupovine tako što povezuje kupčev spisak za kupovinu s njegovim pametnim telefonom i označava slične proizvode dostupne na polici. Ona također pomaže Krogeru u efikasnijem upravljanju inventarom tako što eliminiše papir i cjenovne oznake te omogućava prodavnicama da brže mijenjaju cijene na digitalnim displejima.

Analitika predviđa narudžbe
Prodajna analitika često je integrisana u POS sistem, koji analizira podatke i pomaže trgovcima pri optimizaciji inventara i određivanju cijena. Prema izvještaju iz 2019. godine, 55,6% ispitanika već je implementiralo neki vid POS analitike u svojim prodavnicama. “Analitika je sada više dostupna donosiocima odluka u prodaji, jer posjeduje softvere za bolje računanje i pametniju analizu”, kaže Harley Feldman, suosnivač i glavni marketinški menadžer Seoonica. Feldman dalje ističe da će sve više podataka biti dostupno trgovcima, jer se analitički algoritmi unapređuju i raste moć kompjutera za obradu podataka. On smatra da će se unaprijediti i prikupljanje podataka jer se danas proizvode bolji RFID tagovi, kojima daljina, metali i tekućine neće biti problem. Potražnja za RFID uređajima u ovom sektoru nesumnjivo je porasla. Prema izvještaju Frost & Sullivana, ovo je rezultat potrebe za praćenjem robe u stvarnom vremenu i rastom višekanalne prodaje. Trgovci koriste RFID već neko vrijeme, ali kako se analitika unapređuje i raste potreba za više podataka, sve više trgovaca implementira RFID rješenja. “Trgovci tekstilne robe već uviđaju koristi RFID rješenja”, kaže Don Taylor, potpredsjednik razvoja prodaje u Newave Sensor Solutionsu. Taylor kaže da su neki trgovci tekstilnom robom već uštedjeli 10–30 posto s RFID tehnologijom, a zadržali više robe na policama i unaprijedili preciznost upravljanja količinom robe. “Tehnologija koja radi u stvarnom vremenu, poput RFID-a, znatno je preciznija od uobičajenih metoda za inventuru. Ona prikuplja više podataka korisnih za praćenje i upravljanje proizvodima te zahtijeva mnogo manje radne snage i veoma je precizna”, objašnjava Taylor.

Kako RFID može unaprijediti upravljanje skladištem
Harley Feldman smatra da je upotreba pasivnih RFID tagova (etiketa) najbolji metod za prebrojavanje inventara. On objašnjava da upotreba RFID tagova omogućava trgovcima da obave inventuru znatno brže i preciznije i da mogu lako, elektronskim putem, prikupiti podatke. Podaci omogućavaju trgovcima da prate stvarno stanje robe, npr. koliko određeni proizvod stoji na polici, ili mogu pratiti proizvod od njegovog dolaska u prodavnicu do prodaje kako bi se mogle obnoviti zalihe. No, RFID čitači imaju i svoje nedostatke, poput nemogućnosti zapisivanja podataka na udaljenosti većoj od 4 metra i nepropusnosti signala kroz metale i tekućine. Također, jedan od problema je i taj što proizvođač robe mora kreirati i zakačiti RFID etikete. Cijene RFID rješenja su također jedna od barijera jer troškovi podrazumijevaju čitače, antene i tagove. “Cijene etiketa se kreću od 0.06 do 0.09 dolara i sadrže inventarnu jedinicu proizvoda s jedinstvenim serijskim kodom”, kaže Feldman. Međutim, kako se tehnologija i dalje razvija i pošto se potražnja povećava, cijene RFID čitača će opadati.

RFID i pametne police
Ovaj sistem je namijenjen prodavnicama mješovite robe, mini marketima i većim trgovačkim lancima. Pametne police kompanije Newave izvještavaju trgovce o kretanju artikla putem talasne RFID antenske tehnologije. Kad artikl napusti pametnu policu te kompanije, ona ga prati iako on nije označen. Kriterijima postavljenim za niski količinski iznos softver u pametnoj polici može u stvarnom vremenu obavijestiti menadžere trgovina i osoblje zaduženo za sprečavanje gubitaka, kao i same dobavljače. Softver također može poslati alarmnu poruku. “Pametna polica kompanije Newave teži ka tome da olakša ovlaštenoj osobi ili grupi prikupljanje informacija u stvarnom vremenu o stanju na policama”, objašnjava Taylor. Takav sistem mogao bi znatno umanjiti troškove, pružajući informaciju o dostupnosti robe, bez označavanja svakog proizvoda pojedinačno.

Šta trgovci žele od ovih rješenja?
Trgovci danas trebaju pametnija i efikasnija rješenja za upravljanje inventarom. “Nažalost, trgovci koji i dalje koriste starije metode će tokom prodaje zabilježiti nedostatak artikala, a skeniranje bar kodova artikala na policama je veoma iscrpljujući posao. U većini slučajeva trgovci nemaju osoblje koje će upravljati inventarom i pratiti stanje artikala na policama. Ovo preusmjerava kupce na druge prodavnice ili online kupovinu”, objašnjava Don Taylor. Kako bi se prevazišli ovi problemi i zadržali kupci u prodavnicama, trgovci žele unaprijediti iskustvo kupovine tako što će umanjiti nedostatak artikala, personalizirati reklame u prodavnicama i osoblje više usmjeriti na potrebe kupaca. Oni također tragaju za automatiziranim rješenjima za praćenje stanja na policama, bržim načinima skeniranja proizvoda te sistemima koji se mogu brzo instalirati. Kako kaže Feldman, trgovci najviše traže precizan broj artikala na policama u maloprodaji. “Trgovci sve više udovoljavaju potrebama kupaca, posebno kada govorimo o online narudžbama i preuzeću u prodavnici. Zbog toga je tačnost količine robe ključna pri preciznom i tačnom ispunjavanju zahtjeva kupaca”. Putem podataka prikupljenih RFID tagovima preciznost drugih informacija se također može unaprijediti, poput vremena koje određeni proizvod provede na polici i koliko je puta uzet s police i vraćen na nju.

Rješenja za pozitivan povrat ulaganja (ROI)
Primjena pametnih rješenja za upravljanje inventarom zahtijeva vrijeme i novac – dvije komponente koje trgovci ne žele trošiti. Kako bi zaobišli ove prepreke, Pal Robotics i Newave Sensor Solutions su razvili rješenja koja su jednostavna za primijeniti, a garantiraju pozitivan povrat ulaganja. “Kreirali smo rješenje koje je odmah spremno za upotrebu i koje ne zahtijeva dodatnu izmjenu prostora i instalacije unutar prodavnice”, kazao je Sergio Ramos Jubierre, proizvodni menadžer i vođa prodaje u Pal Roboticsu prilikom predstavljanja svog autonomnog robota Stockbota. Pal Robotics pruža mogućnost kupovine na leasing, putem kojeg trgovci bez ulaganja novca unaprijed mogu koristiti Stockbota, koji će im unaprijediti poslovanje i donijeti pozitivan povrat ulaganja. “Stockbot prikuplja podatke koji se mogu primijeniti na više mjesta poput upravljanja prodavnicom, vidljivosti prodajnog lanca, procesa automatizacije i preciznosti, višekanalne prodaje, aktivnosti promocije, povrata, lociranja artikala itd. Ovo ima direktan utjecaj na reputaciju brenda/prodavnice i samu prodaju, ali i na zadovoljstvo kupaca”, objašnjava Jubierre. Taylor je objasnio kako su trgovci koji su implementirali RFID rješenja u svojim prodavnicama zapazili dobar povrat ulaganja te su proširili spektar primjene RFID-a. Trgovci se polako odmiču od ručnih RFID skeniranja, a okreću fiksnim čitačima koji im omogućavaju bolje korištenje resursa u prodavnici i unapređenje produktivnosti. Veliki broj trgovina naveliko sve više implementira RFID portale u svojim distribucijskim centrima kako bi pratili kartonsku ambalažu i palete koje se unose i iznose. Kompanija Newave je sa svojim partnerom nedavno ugradila više od 1.500 portala za jednu internacionalnu trgovinu. U svega nekoliko dana ova tehnologija je donijela rast produktivnosti za 25%.

Savladavanje prepreka u prodaji
Primjena novih tehnologija donosi i određena iskušenja. Danas se trgovci susreću s novim izazovima, među kojima su rast potražnje i dinamika kretanja robe i dostave, dok drugi vode do dijela operacije i logistike. Sergio Ramos Jubierre je istakao skalabilnost, praćenje, automatizaciju i izvještavanje kao najveće prepreke protiv kojih se treba boriti. On je ukazao i na RFID tehnologije jer smatra da su one najbolje rješenje za maloprodajnu industriju. Osim RFID tagova, prodavnice roba široke potrošnje počele su implementirati bar kodove. “Zbog niske mraže u prodavnicama roba široke potrošnje bar kodovi su poželjan izbor za prodavnice hrane”, kaže Jubierre. Cijene RFID tagova su zasigurno prepreka ka primjeni određenih pametnih rješenja za upravljanje inventarom, poput tehnologija koje se koriste za očitavanje tagova i prikupljanje podataka. Ali, cijene RFID tagova opadaju i opadat će s rastom potražnje. “Metalni i tekućinom punjeni artikli će imati koristi od novog dizajna oznaka. Broj proizvođača koji stavljaju RFID etikete na svoje proizvode će rasti, jer sve više trgovaca traži da se na robu prethodno postavi tag. Mnogo je efikasnije unaprijed postaviti RFID, ali je potrebno prethodno olakšati onim trgovcima koji se tek susreću s tom tehnologijom da je lakše implementiraju”, kaže Harley Feldman. On je objasnio da je automatsko prikupljanje podataka RFID tehnologijom poželjno, ali da su cijene još visoke. Kao rezultat, većina trgovaca još koristi ručne RFID skenere za prikupljanje podataka iz skladišta, jer su fleksibilni i jeftini. Nažalost, oni zahtijevaju osobu koja će ih koristiti, što rezultira većim troškovima rada.

Proboj novih tehnologija
Kako bi se implementiralo više rješenja za pametno upravljanje inventarom, potrebno je prethodno educirati trgovce o benefitima tih tehnologija. Često su nedostatak edukacije o novim tehnologijama, nerazumijevanje principa njihovog rada i neuviđanje prednosti za poslovanje koje one donose prepreka usvajanju pametnih rješenja. Trgovci trebaju edukatora koji će upoznati zaposlene u njihovim trgovinama s novim tehnologijama i samo adekvatnom obukom trgovaca nove tehnologije mogu započeti intenzivniji proboj na tržištima.

Izazovi s pametnim policama
Upotreba pametnih polica za upravljanje inventarom može koštati mnogo novca, jer trgovac mora zamijeniti trenutne police kako bi uveo nove sa senzorima. Don Taylor, potpredsjednik razvoja poslovanja u kompaniji Newave Sensor Solutions, objašnjava kako se njihova pametna polica u većini slučajeva može uklopiti među već postavljene i na taj način smanjiti nedostatak robe za 60% u nekoliko prvih mjeseci nakon instalacije. Kako bi došao do preciznih podataka pomoću pametnih polica, trgovac mora posjedovati neki vid discipline u prodavnici. Newave zahtijeva planogram proizvoda kako bi mogao pratiti i nadgledati svaki artikl. “Trgovci moraju utvrditi da li im je primjena nove tehnologije donijela pozitivan povrat ulaganja. Newave može u stvarnom vremenu pružiti informacije svakom autorizovanom uređaju o rasprodatoj robi, niskim zalihama i propuštenoj rasprodaji, koje mogu pomoći trgovcu da povrati uloženo”, kaže Taylor. Newave tvrdi da će njihova tehnologija donijeti pozitivan povrat ulaganja za manje od godinu dana.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *