Svijet

Pandemija potakla rast tržišta beskontaktne biometrije

Svjetsko tržište tehnologije za beskontaktnu biometriju doseći će vrijednost 30,15 milijardi dolara do 2027. godine, prema složenoj godišnjoj stopi rasta od 20,3%, stoji u studiji Grand View Researcha.

Rast tržišta će potaknuti veća potražnja za sigurnosnim rješenjima usljed opasnosti od terorističkih napada, pri čemu će se povećavati upotreba beskontaktnih biometrijskih rješenja u poslovnim sredinama, ali i zbog pandemije novog koronavirusa, koja je podstakla mnoga preduzeća da razviju sisteme za prepoznavanje lica kako bi zaštitili svoje online platforme.

Rast digitalnog bankarstva širom svijeta daje vjetar u leđa upotrebi glasovnih i tehnologija za prepoznavanje lica u bankarskom i finansijskom sektoru. Naprimjer, Citigroup je 2016. uveo glasovnu biometriju za provjeru identiteta svojih klijenata. Upotreba beskontaktne biometrije za autorizaciju bankama pruža dodatni pouzdani način provjere identiteta kupaca, u potpunosti prilagođen korisniku.

Uz to, proizvođači softvera tržištu nude setove razvojnih alata, što tehnološkim kompanijama omogućava da svome hardveru dodaju i napredni beskontaktni biometrijski softver. Naprimjer, Facefirst je u januaru 2020. ponudio set alata za razvoj softvera (SDK) za provjeru identiteta, koji programerima omogućava da integrišu napredne tehnologije za prepoznavanje lica u svoje sisteme. SDK radi offline i online, pokreće se u Docker kontejnerima i podržava Linux operativni sistem, koji mu omogućava lakšu integraciju s bilo kojim IoT uređajem.

Neke od ključnih, ujedno i najvećih kompanija na ovom tržištu su: Aware, Fingerprint Cards, Fujitsu, Gemalto, HID Global, Idemia, M2sys Technology, NEC Corporation, Nviasoft i Touchless Biometric Systems.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *