Regija

Postavljen videonadzor na ulazima u sarajevsku općinu Stari Grad

Sarajevska Općina Stari Grad finansirala je projekat kojim je videonadzorom pokriveno sedam ulaza/izlaza iz tog dijela grada.

Postavljeno je devet visokosofisticiranih videonadzornih kamera s brojnim analitičkim funkcijama i mogućnošću pregleda arhive, slika i snimaka te vršenja različitih vrsta pretraga. Snimak s kamera se bežičnim putem prenosi ka Policijskoj stanici Stari Grad, gdje se nalazi server putem kojeg se prati stanje i pohranjuju snimci, kojim se u svakom momentu može pristupiti i analizirati.

Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić je istakao da se na ovaj način podiže stepen sigurnosti građana i njihove imovine, a policiji omogućava pravovremena reakcija.

“Ovdje je riječ o vrlo sofisticiranoj i modernoj opremi kojom smo pokrili ulaze u općinu Stari Grad i sam Kanton Sarajevo. Podsjećam da smo prije nekoliko godina videonadzorom pokrili sve osnovne i srednje škole u Starom Gradu, gdje je postavljeno više od 100 kamera. Također, sistem videonadzora u užoj gradskoj jezgri planiramo obnoviti i postaviti vrhunsku opremu, čime ćemo na području čitave Općine Stari Grad imati oko 140 kamera”, izjavio je Hadžibajrić.

Videonadzor je postavljen na lokacijama: Trebević (Prvi šumar), raskrsnica ulica Hambina carina – Šumarska, raskrsnica ulica Brajkovac – Šumarska, spajanje ulica Baruthana – Faletići, Ulica Pašino brdo, raskrsnica ulica Sarajevskih gazija – Mošćanica – Baruthana – Brusulje i magistralni put M-5 Sarajevo – Pale, lokalitet Lapišnica.

Za uvođenje videonadzora izdvojeno je blizu 85.000 eura. Projekat je realizovala općinska Služba za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica.

Šef Ureda policijskog komesara Mustafa Bešić zahvalio je načelniku Hadžibajriću na dosadašnjoj odličnoj saradnji i pomoći koju ta lokalna zajednica kontinuirano pruža Upravi policije i Policijskoj upravi Stari Grad.

“Smatramo da će se dopunom ovog videonadzornog sistema koji je potpuno kompatibilan s postojećim nadzornim sistemom poboljšati performanse u radu Uprave policije, poboljšati operativni, a i represivni momenat policijskog rada. Videonadzor će imati i preventivno dejstvo na ljude koji su skloni nezakonitim aktivnostima s porukom da takve aktivnosti neće biti neprimijećene”, izjavio je Bešić.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *