Regija Vijesti

Postavljene kamere za nadzor saobraćaja u Kantonu 10

Na prostoru bosanskohercegovačkih općina Livno, Tomislavgrad i Kupres postavljene su kamere koje očitavaju neregistrovana, ukradena te vozila koja su predmet policijskih istraga, a ovih dana bit će postavljene u Drvaru i Glamoču. Kamere imaju ugrađen sistem za automatsko prepoznavanje registarskih tablica, što policiji omogućava identificiranje prekršaja i poduzimanje zakonskih mjera, saznaje Federalna novinska agencija u MUP-u Kantona 10.

Instalirane kamere mogu očitavati i do deset vozila u sekundi, s najmanje, kako kažu, 90-postotnom tačnošću očitanja, a sve to rade u uvjetima smanjene vidljivosti, danju ili noću, te pri većim brzinama vozila. Povezane su s bazom podataka u MUP-u te u slučaju detekcije sumnjivog vozila, odmah se šalje obavijest patroli na terenu.

Osim bosanskohercegovačkih registarskih tablica, softver unutar kamera može prepoznavati registarske oznake i tehničku ispravnost vozila svih država Evropske unije, Srbije, Crne Gore i Makedonije te jedinstvene registarske oznake motocikala i mopeda. U MUP-u očekuju da će postavljanje ovih kamera znatno doprinijeti povećanju sigurnosti na saobraćajnicama.

(Fena)

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *