Svijet Vijesti

Vrijednost globalnog ANPR tržišta 800 mil. dolara do 2022.

Prema najnovijem istraživanju kompanije IHS Markit, prihodi od prodaje inteligentnih uređaja za automatsko prepoznavanje registarskih tablica (ANPR) dosegnut će 800 miliona dolara do 2022. godine uz složenu godišnju stopu rasta od 16,4 posto.
ANPR uređaji se sve više koriste, a s time je povećan raspon ponuđenih funkcionalnosti. Napredak u videoanalitici i procesorskoj snazi, koji se koriste u modernim ANPR uređajima, preoblikuje to tržište, kaže se u IHS-ovom istraživanju.

(R)evolucija u industriji

Uređaji za kontrolu brzine sada imaju više funkcija nego ikada ranije, kao što su detekcija pojaseva u vozilima i detekcija kaciga za motocikliste. Napredni algoritmi u tim uređajima oslanjaju se na tehnike mašinskog učenja i dubokog učenja za analizu snimaka vozača kako bi se prepoznalo koriste li pojas ili kacigu. Ovaj proces prepoznavanja je veoma složen, jer ANPR kamera treba, naprimjer, razlikovati pojaseve unutar slike s mnogo šuma u pozadini, kao što su refleksije svjetlosti od vjetrobranskog stakla automobila, sjene te prepreke poput zaštite od sunca. Napredni algoritmi omogućavaju preciznu detekciju objekata u realnom vremenu.

Detekcija opasne vožnje, koja može utvrditi vozi li automobil iza vatrogasnog vozila ili vozi li po sredini između dvije saobraćajne trake, važna je dodatna funkcija analitike pogonjene vještačkom inteligencijom (AI).

Detekcija prolaska kroz crveno svjetlo je još jedna funkcija ANPR uređaja koja je u velikoj mjeri imala koristi od napretka u analitici. Tradicionalno je postojala potreba za dva odvojena uređaja na jednoj lokaciji – jednog za čitanje registarske tablice, a drugog za snimanje prolaska kroz crveno svjetlo na semaforu. Savremeni uređaji s poboljšanom analitikom su sve sposobniji da oba zadatka obavljaju istovremeno, što pomaže u smanjenju troškova sistema i bržem slanju kazne za prekršaj.

Analitika se sve više ugrađuje u kamere za automatsko prepoznavanje registarskih tablica. One ne zahtijevaju softver za obradu podataka, što smanjuje ukupne troškove sistema i olakšava njegovo usvajanje u mnogim industrijama. Povećanje procesorske snage omogućava ANPR uređajima da budu mnogo kompaktniji, što dodatno pojednostavljuje instalaciju. Napredak u videoanalitici ima veliki utjecaj na moderna ANPR rješenja, što je dovelo do povećanja njihovog usvajanja u sistemima kontrole pristupa i na parkinzima u hotelima, bolnicama i aerodromima.

Više podataka, više briga za privatnost

Iako napredna analitika mnogo obećava, regulatorna i praktična razmatranja su dvije glavne prepreke za šire usvajanje ANPR sistema.

Na regulatornom nivou, zabrinutost zbog ugrožavanja privatnosti će igrati važnu ulogu. Kako ANPR sistemi prikupljaju sve više podataka, a dodatni se uređaji raspoređuju na više lokacija nego ikada prije, zabrinutost zbog privatnosti vozača je velika. Ljudi se pitaju zašto ih snimaju, gdje se te slike pohranjuju i koliko su sigurne. Ovim pitanjima će se proaktivno morati baviti proizvođači i instalateri kako bi se spriječila reakcija javnosti protiv ovih tehnologija.

Na praktičnom nivou, najveća prepreka za njihovo usvajanje i dalje je cijena. U zemljama gdje su troškovi rada prilično niski i koncepti pametnih gradova nisu dovoljno razvijeni agencije za provedbu zakona i dalje preferiraju ručne provjere.

Prema naprijed

Napredne analize transformišu ANPR uređaje u višenamjenske sisteme detekcije, koji se dobro uklapaju u koncept sigurnih i pametnih gradova, uprkos mnogim konkurentnim tehnologijama. Sljedeća faza za ANPR sisteme, prema IHS Markitu, jeste integracija prepoznavanja lica s prepoznavanjem registarskih tablica. Iako su ove dvije funkcije već bile objedinjene u nekim sistemima za kontrolu pristupa, ovakvu vrstu kombinovane detekcije i dalje vrše dvije odvojene kamere, uglavnom zbog uglova instalacije i drugih praktičnih faktora. Međutim, u budućnosti poboljšanja u funkcijama kamere i analitičkim algoritmima mogla bi otvoriti vrata spajanju ova dva sistema u jedan, što bi značajno poboljšalo mogućnosti ovih uređaja.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *