Fizička zaštita Lična zaštita

Predstavljamo kompaniju New Akord Security

Usred stoljeća tehnologije i brzih promjena, sigurnost ostaje konstantna briga društva. Kompanije koje se fokusiraju na razvoj sigurnosnih tehnologija imaju privilegiranu poziciju u suočavanju s tim izazovima. Primjer takve kompanije je New Akord Security, koja se predstavila i na prestižnom događaju Adria Security Summit 2023

Učešće rumunske kompanije New Akord Security na Adria Security Summitu 2023 pružilo joj je odličnu priliku da istakne svoje ekspertize i inovacije u oblasti sigurnosti bez primjene smrtonosne sile. S bogatim iskustvom i raznovrsnim portfeljom, kompanija je postala značajan igrač u industriji sigurnosti, a ističe se po razvoju naprednih tehnologija usmjerenih na prevenciju i odvraćanje od kriminala bez korištenja smrtonosnih rješenja. Njihova oprema i rješenja obuhvataju širok spektar područja – od lične sigurnosti do zaštite perimetara strateških infrastruktura. Ključni element kompanije je posvećenost održivom razvoju i poštovanju ljudskih prava.

Utjecaj nesmrtonosnog oružja

U sve napetijoj situaciji u svijetu, lična sigurnost i zaštita pravosudnih organa konstantne su brige. U ovom kontekstu, oružje koje nije smrtonosno postalo je esencijalni element za održavanje mira i reda. Na Adria Security Summitu 2023 New Akord Security je predstavio nekoliko značajnih inovacija u sigurnosti bez primjene smrtonosne sile: uređaj BolaWrap 150, električne pištolje TX100P i TX200P s elektrošokom i prijenosni vatrogasni pištolj EXO2. Ovi revolucionarni uređaji značajno su transformisali sigurnost i zaštitu pojedinaca i vlasti.

Sigurnosna revolucija – BolaWrap 150

BolaWrap 150 je patentirani inovativni ručni daljinski imobilizator dizajniran da pruži efikasan i siguran način za imobilizaciju osobe. Koristeći patentiranu tehnologiju, BolaWrap koristi izdržljivo Kevlar® uže dužine 2,5 metra kako bi privremeno imobilizovao subjekte s udaljenosti od tri do 4,5 metra. Koristi poseban projektil da lansira dva kabla s kukama na kraju koje se omotaju oko tijela ciljane osobe. Ovaj uređaj omogućava organima reda da brzo i sigurno uhapse osumnjičenog, bez upotrebe bilo kakve sile. Jedna od najvećih prednosti BolaWrapa 150 je sposobnost neutralizacije subjekata bez nanošenja povreda. Pored toga, BolaWrap se može koristiti u raznim situacijama, od intervencija s osobama koje imaju probleme s mentalnim zdravljem do kontrole nasilnih pojedinaca.

Elektrošok uređaj – TX200P

Elektrošok uređaj TX200P je primjer nesmrtonosne tehnologije električne imobilizacije koja je razvijena da bude efikasnija i preciznija. Ovaj uređaj koristi visokotehnološke elektrode za brzu i efikasnu imobilizaciju pojedinaca koji predstavljaju rizik po javnu sigurnost. Ono što TX200P čini izuzetnim je njegova sposobnost pružanja precizne kontrole nad intenzitetom električnog udara, što omogućava operaterima da prilagode nivo sile prema situaciji. Također, uređaj je opremljen tehnologijom snimanja videozapisa radi dokumentovanja i evaluacije događaja koji uključuju njegovu upotrebu. U okviru pilot-projekta, 40 elektrošok uređaja ponuđeno je bukureškoj policiji, a 300 službenika će do kraja godine biti obučeno za njihovu pravilnu upotrebu.

Exo2 Fire Gun: Zaštita od požara i katastrofa

Exo2 je inovativni vatrogasni pištolj kreiran za suočavanje s prijetnjama od požara i katastrofa. Ovaj napredni uređaj koristi tehnologiju za oblikovanje posebne tvari koja može ugasiti požare tipa B, stvarati zaštitne barijere i tako pružiti sigurnost ljudima. Njegov jednostavan dizajn omogućava lako rukovanje, a koristi se u hitnim situacijama, poput gašenja malih i srednjih požara. Pruža visok nivo sigurnosti i zaštite u kritičnim situacijama.

Razlozi za opremanje nesmrtonosnim oružjem

Upotreba nesmrtonosnog oružja značajno smanjuje rizik od smrti ili ozbiljnih povreda tokom primjene sile. To je važno kako bi se zaštitili civili i policijski službenici. Dalje, nesmrtonosno oružje nudi sigurniju alternativu vatrenom oružju, što može pomoći u smanjenju nasilnih događaja i eskalacije sukoba. Opremanje nesmrtonosnim oružjem pruža policijskim službenicima učinkovite alate za upravljanje kriznim situacijama, uključujući one s osobama koje imaju problema s mentalnim zdravljem, gdje bi upotreba smrtonosne sile bila neprikladna. Također, opremanje policijskih službenika nesmrtonosnim oružjem daje im dodatni alat za odbranu i intervenciju u opasnim situacijama bez ugrožavanja vlastitih života. Na kraju, implementacija nesmrtonosnog oružja pokazuje da policijske snage brinu o zaštiti života i sigurnosti građana. To može pomoći u povećanju povjerenja javnosti u policijske snage.

Sigurnost implementacije

Da bi se ostvarila sigurnost implementacije opremanja policijskih snaga nesmrtonosnim oružjem, važno je razmotriti nekoliko tačaka: Prikladna obuka – policijske snage moraju imati odgovarajuću obuku o pravilnoj upotrebi ovih uređaja; Jasni propisi i postupci – implementacija bi trebala biti popraćena jasnim propisima o upotrebi nesmrtonosnog oružja, postupcima izvještavanja i praćenja kako bi se spriječile zloupotrebe; Stalna procjena – upotreba nesmrtonosnog oružja mora biti stalno procjenjivana kako bi se osiguralo da se upotrebljava na odgovarajući način i da se postignu očekivane koristi; Javno savjetovanje – implementaciji treba prethoditi javno savjetovanje i uključivanje zajednice kako bi se osigurala transparentnost i razumijevanje razloga i prednosti upotrebe.

Širenje saradnje

Sve ove inovacije koje je New Akord Security predstavio na Adria Security Summitu 2023 predstavljaju etičke i efikasne alternative tradicionalnim tehnologijama te mogu promijeniti način na koji se reaguje na prijetnje u različitim situacijama. Ove inovacije omogućavaju preciznije djelovanje policijskim službenicima, smanjujući rizik od neželjenih posljedica, i tako predstavljaju korak prema sveobuhvatnijoj i etičnijoj sigurnosti, fokusiranoj na zaštitu života i integriteta pojedinca. Cilj je bio promovirati nove koncepte za policijske snage, ali i uspostaviti partnerstva i saradnju za širenje i implementaciju ove vrste opreme i tehnologija u zemljama Jadranske regije. Snažnom vizijom i posvećenošću inovacijama, New Akord Security pozicionira se kao lider u području sigurnosti bez upotrebe smrtonosne sile te kao promotor etičkih i održivih vrijednosti u industriji.

Upotreba nesmrtonosnog oružja značajno smanjuje rizik od smrti ili ozbiljnih povreda tokom primjene sile. To je važno kako bi se zaštitili civili i policijski službenici

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *