Svijet

Rast evropskog tržišta sigurnosti za rezidencijalne i male poslovne korisnike

Najnoviji izvještaj Berg Insighta pokazuje da je sjevernoameričko tržište sigurnosnih sistema za domove i mala preduzeća najmanje tri puta veće od evropskog: 21,5 posto od blizu 150 miliona domaćinstava i firmi u Sjevernoj Americi koristi takve sisteme u poređenju sa 6,8 posto od oko 245 miliona domaćinstava i malih preduzeća u Evropi.

Prema istraživačima, procjenjuje se da je na kraju 2020. bilo 32,3 miliona aktivnih alarmnih sistema u SAD-u i Kanadi i oko 16,8 miliona aktivnih alarmnih sistema u Evropi (27 članica EU + tri zemlje).

Potencijal rasta u Evropi

Ovi tržišni podaci, kaže Berg Insight, ukazuju na značajan potencijal rasta alarmnih sistema na evropskom tržištu, posebno u stambenom segmentu, gdje trenutna stopa iznosi samo 5,6 posto. Međutim, očekuje se da će rast znatno varirati od zemlje do zemlje u narednih nekoliko godina. Predviđa se da će se nordijsko tržište najbrže razvijati, dok će druga velika tržišta u Europi ostvariti manji rast zbog velike fragmentacije tržišta i manjeg broja specijaliziranih kompanija koje prodaju protivprovalna rješenja. I u Evropi i u Sjevernoj Americi interaktivne sigurnosne usluge i proizvodi za pametne domove ključni su pokretači rasta na tržištu kućne sigurnosti.

Raznovrstan spektar igrača

Kompanije iz širokog spektra industrija nude sigurnosne sisteme za domove i mala preduzeća na evropskom i sjevernoameričkom tržištu. Tradicionalno tržište kućnih sigurnosnih sistema opslužuju specijalizirane kompanije za kućnu sigurnost kao što su ADT, Verisure, Brinks Home Security (Monitronics) i Sector Alarm, zatim kompanije za pružanje sigurnosnih usluga kao što su Prosegur, Securitas i G4S, kompanije za telekomunikacije i kablovsku televiziju kao što su Comcast, Telus, Cox Communications i Bell Canada te komunalna preduzeća, banke i osiguravajuća društva kao što su EPS (Crédit Mutuel), Crédit Agricole i Groupama. Tržište DIY kućnih sigurnosnih sistema predvode start-upi kao što su Frontpoint, Simplisafe, Ajax Systems, Ring (Amazon) i Wyze Labs. DIY sigurnosni sistemi obično uključuju samonadzor kao standardnu funkciju, a profesionalne usluge praćenja alarma se nude kao opcija.

Vodeće kompanije

ADT je vodeći dobavljač profesionalno nadgledanih alarmnih sistema u Sjevernoj Americi sa 6,5 miliona rezidencijalnih i poslovnih korisnika na kraju 2020. Slijede Vivint, Comcast, Simplisafe i Brinks Home Security (Monitronics), svi sa između 900.000 i 1,7 miliona korisnika alarmnog sistema na kraju prošle godine. U SAD-u samo nekoliko tržišnih igrača nudi usluge širom zemlje. Umjesto toga, postoji nekoliko manjih provajdera kućne sigurnosti s jakim lokalnim prisustvom. U Evropi je Verisure jasan tržišni lider sa 3,8 miliona rezidencijalnih i malih poslovnih korisnika. Kompanija je aktivna u 12 evropskih zemalja i četiri države u Južnoj Americi. Drugi vodeći igrači u Evropi su Sector Alarm i EPS Télésurveillance, podružnica Crédit Mutuela, oba s više od 500.000 nadgledanih alarmnih sistema na kraju 2020.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *