Svijet

Rastući jaz između brzine odgovora na alarm i stvarnosti

Novo istraživanje Parks Associatesa otkriva da očekivanja vlasnika sigurnosnih sistema u vezi s hitnim odgovorom na alarm znatno odstupaju od stvarnosti. Rad “Očekivanja protiv stvarnosti: Unapređenje reakcije na alarme” otkriva da 86% vlasnika sigurnosnih sistema očekuje policijski odgovor na alarm u roku od pola sata, od toga 42% za deset minuta, dok u mnogim gradovima stvarni vremenski odgovor može biti i do 146 minuta.

U radu se upozorava na problem koji za sigurnosnu industriju predstavlja jaz između očekivanja vlasnika sigurnosnih sistema i stvarnog vremena odgovora na alarm. Također predlaže strategije kako profesionalni monitoring sigurnosnih sistema može bolje odgovoriti na očekivanja kupaca i istražuje nove prilike za prihode koje se mogu ostvariti kroz ova poboljšanja.

“Vlasnici sigurnosnih sistema očekuju brz i pouzdan odgovor, ukoliko to bude potrebno. Među onima koji koriste usluge profesionalnog monitoringa 83% kaže da je pouzdan i brz odgovor na sigurnosne događaje ‘vrlo važan’ za njihovu odluku o kupovini sistema. Čak i među onima koji ne koriste usluge profesionalnog monitoringa, većina – čak 59% – navodi da je obećanje brzog policijskog odgovora vrlo važan faktor pri odabiru sigurnosnog sistema”, rekao je Daniel Holcomb, viši analitičar za pametne domove u istraživačkoj kompaniji Parks Associates.

Bolje korisničko iskustvo

Sve je veći jaz između očekivanja korisnika sigurnosnih usluga i stvarne sposobnosti policije da ispuni ta očekivanja. Mark Zimmerman, izvršni direktor kompanije RSPNDR, naglasio je da taj jaz mnogi vide kao egzistencijalnu prijetnju industriji sigurnosti. Međutim, on u tome vidi priliku za industriju da pruži bolje korisničko iskustvo i znatno poveća mjesečne prihode pružanjem usluga privatne zaštite na zahtjev.

Vrijednost koju korisnici pridaju svojim sigurnosnim uslugama dolazi do izražaja u vjerovatnoći da će preporučiti svoje pružaoce usluga drugima, što se mjeri Indeksom lojalnosti potrošača (Net Promoter Score – NPS). Pružaoci sigurnosnih usluga konstantno postižu veći NPS nego druge usluge, kao što su internetske, mobilne i video usluge. Sigurnosne kompanije rizikuju ovaj privilegovani položaj ako njihovi korisnici dožive kašnjenje u odgovoru ili loše iskustvo nakon aktiviranja alarma.

Opcija daljinskog nadzora

Da bi zaštitile svoj ugled i otvorile nove prilike za veću zaradu, sigurnosne kompanije mogu istražiti nove poslovne modele koji bi mogli uključivati usluge kao što su privatna zaštita i daljinski nadzor. Ove usluge se mogu reklamirati kao dodatni sloj zaštite, potencijalno smanjujući potrebu za hitnim policijskim odgovorom.

“Integracijom rješenja privatne zaštite i drugih inovativnih usluga, pružaoci sigurnosnih usluga mogu se izdvojiti na konkurentnom tržištu dok adresiraju evoluirajuće potrebe i brige svojih korisnika”, rekao je Holcomb.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *