Svijet Vijesti

Rusija će testirati potpuno isključenje s interneta

Rusija planira da nakratko prekine vezu s globalnim internetom, u okviru eksperimenta osmišljenog kao provjera sposobnosti zemlje da se odbrani od cyber napada.

Internetski provajderi se u dogovoru s ruskom vladom pripremaju za ovaj test, u skladu s prijedlogom novog zakona koji zahtijeva da cjelokupni internetski saobraćaj prolazi kroz ruske servere.

Nacrt ovog zakona koji je nazvan Nacionalni program za digitalnu ekonomiju zahtijeva od ruskih internetskih provajdera da osiguraju funkcionisanje ukoliko neprijateljske države pokušaju izolovati zemlju od ostatka globalne svjetske mreže. Ideja je da se provjeri da li zemlja, u slučaju velikog cyber napada, može funkcionisati sa svojim internetom nazvanim Runet.

Tokom testa cjelokupni internetski saobraćaj će se preusmjeravati kroz tačke koje nadgleda Roskomnadzor, ruska federalna služba za nadzor telekomunikacija.

Test će nakratko odvojiti Runet od globalnog interneta u nekom trenutku prije 1. aprila, objavila je lokalna novinska agencija RosBiznesKonsalting (RBK).

Ideja o odvajanju Rusije od globalnog interneta prvi put je predložena 2014. godine nakon što je Vijeće sigurnosti Rusije upozorilo na rizike koje nosi oslanjanje na druge zemlje u smislu osiguravanja esencijalnih dijelova ruske internetske infastrukture.

Pojedini elementi djelimičnog odsjecanja od globalnog interneta ostaju neriješeni, kaže Natalija Kasperskaja, bivša direktorica kompanije Kaspersky Lab, koja je član radne grupe za informatičku sigurnost. Pitanja koja ostaju neriješena uključuju stepen utjecaja koje će ovaj eksperiment imati na ruske građane, poslovne subjekte i vladine agencije.

(informacija.rs)

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *