Regija Vijesti

Učestvujte u savjetovanju o Zakonu o privatnoj zaštiti u Hrvatskoj

Hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova otvorilo je 15. februara javno savjetovanje o Nacrtu prijedloga Zakona o privatnoj zaštiti s prijedlogom Iskaza o procjeni učinaka propisa i Obrascem testa malog i srednjeg poduzetništva.

Inicijativa za donošenje Zakona o privatnoj zaštiti pokrenuta je radi poboljšanja primjene fizičke i tehničke zaštite u praksi, a potreba za time utvrđena je nadzorom provođenja važećeg Zakona o privatnoj zaštiti te preporukama poslodavaca, korisnika i sindikata.

Strategija nacionalne sigurnosti također predviđa uključivanje pravnih subjekata iz sektora privatne zaštite u sistem domovinske sigurnosti, što je dodatni razlog da se privatna zaštita osavremeni i podigne kvalitet obavljanja zaštitarskih poslova, kao i činjenica da se povećava udio privatne zaštite u pružanju sigurnosti na važnim objektima s povećanim rizikom (kritična infrastruktura).

“Sve navedeno će se postići jedino u uvjetima efikasne djelatnosti privatne zaštite, osposobljene, obučene i opremljene za preventivno i operativno djelovanje u okolnostima visokog rizika, djelujući primarno preventivno i kao podrška policiji, ali i operativno kada se za to ukaže potreba”, stoji u opisu savjetovanja.

Savjetovanje je otvoreno do 16. marta, a na ovom linku možete pogledati tekst Nacrta.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *