Događaji Sajmovi Svijet Vijesti

Sajam Intersec 2019 počinje u Dubaiju uz učešće 1212 izlagača iz 54 zemlje

Intersec 2019, vodeći svjetski sajam sigurnosti, zaštite i protupožarne zaštite, otvoren je danas (20. januara) u Dubaiju uz učešće 1212 izlagača iz 54 zemlje.

Ova godišnja trodnevna manifestacija će trajati do 22. januara i održat će se u Međunarodnom kongresnom i izložbenom centru u Dubaiju. Organizator je kompanija Messe Frankfurt Middle East, uz podršku policije Dubaija, Policijske akademije Dubaija, Civilne zaštite Dubaija, Regulatorne agencija za sigurnosnu industriju (SIRA) i opštine Dubai. Tu je i 35 međunarodnih i državnih partnera, profesionalnih udruženja i neprofitnih institucija čiji je cilj unapređenje globalne sigurnosti i protupožarne zaštite.

Ovogodišnje izdanje sajma obilježit će novi Intersec Future Security Summit sa više od 40 izlagača koji obuhvataju regionalne i međunarodne stručnjake i predstavnike državnih institucija. Planiran je i povratak Drone Zone programa kao i pristup posebnom prostoru za žive demonstracije protupožarnih i spasilačkih akcija. Tu su i brojne radionice i seminari preko kojih će se više od 30.000 očekivanih posjetitelja informisati o najnovijim tržišnim trendovima i tehnologijama.

Svjetska premijera specijalnog vatrogasnog vozila TIGON na Intersecu 2019

Sajam Intersec 2019 podijeljen je u šest sekcija, uz izložbeni prostor koji obuhvata 60.000 kvadratnih metara: protupožarna zaštita i evakuacija (431 izlagač), komercijalna sigurnost (375 izlagača), zaštita na radu i očuvanje zdravlja na poslu (142 izlagača), informatička sigurnost (120 izlagača), državna sigurnost i policijski rad (90 izlagača) i fizička i perimetarska sigurnost (54 izlagača).

Ovaj događaj se često koristi kao standardna platforma za stotine izlagača koji žele predstaviti svoje najnovije proizvode i rješenja za globalnu industriju sigurnosti, zaštite i protupožarne zaštite.
Kompanija Rosenbauer iz Austrije je jedan od vodećih svjetskih proizvođača sistema za gašenje požara i zaštitu u vanrednim situacijama. Ona je ove sedmice predstavila TIGON, kao „dosada neviđeno i fantastično specijalno protupožarno vozilo za sve vrste terena namijenjeno industrijskoj upotrebi“.

“Ovo specijalno vozilo kombinira provjerenu off-road stručnost koju nudi Tatra i optimalno dizajnirane pogonske komponente sa vrhunskom tehnologijom gašenja iz Rosenbauera”, kaže Christian Mairzedt, potpredsjednik u Rosenbaueru i šef sektora Bliskog istoka i Sjeverne Afrike u ovoj kompaniji.

„Rosenbauer TIGON je jedno od terenski najfleksibilnijih, najsvestranijih i najdugovječnijih industrijskih vozila na svijetu. Njegove vrhunske performanse čine ga jednim od najboljih vatrogasnih vozila našeg vremena.”

 

U društvu pedeset najboljih globalnih ponuđača sigurnosnih rješenja

Skoro dvije trećine od 50 najboljih svjetskih proizvođača sigurnosti nalaze se među učesnicima sajma Intersec 2019. Tu je 17 od 20 vodećih kompanija koje čine Hikvision, Dahua, ASSA ABLOY, Bosch Security Systems, Axis Communications, FLIR Systems, Hanwha Techwin, Tiandy Technologies, Avigilon, Infinova, Optex, VIVOTEK, CP Plus, Nedap, Raysharp, Milestone Systems i Kedacom.

Svi oni će predstaviti svoja najnovija rješenja, od usluga za pametne gradove zasnovanih na vještačkoj inteligenciji (AI) i pametnih proizvoda za kućnu sigurnost do najnovijih HD IP-mrežnih kamera i analitičkog softvera koji se koriste u industrijskim vertikalama poput bankarstva, maloprodaje, ugostiteljstva i sektora nafte i gasa.

Avigilon će predstaviti svoj novi softver Avigilon Control Center (ACC) 6.14. On dolazi u paketu sa poboljšanim mogućnostima tehnologije za pretraživanje prema izgledu na svim lokacijama, većom sigurnošću i kvalitetnijim performansama. Kanadska kompanija će predstaviti i svoju tehnologiju za pretraživanje prema izgledu koja koristi AI i duboko učenje za pretraživanje višesatnog zabilježenog materijala.

Paul Such, zamjenik direktora sektora prodaje za Evropu, Bliski Istok i Afriku u Avigilonu, kaže da Avigilonova tehnologija za pretraživanje prema izgledu korisnicima omogućava brzo pronalaženje određene osobe ili vozila na više lokacija koje su povezane istim ACC klijentom. „Predstavit ćemo i Avigilonovu tehnologiju detekcije neobičnih pokreta (UMD) kao naprednu AI tehnologiju koja će donijeti potpuno novi nivo automatizacije za potrebe videonadzora“, kaže Such. „UMD tehnologija je projektovana za kontinuirano učenje o tome šta je tipična aktivnost za određenu zonu i poslužit će da fokusira pažnju operatera na netipične događaje kojima je potrebna dodatna istraga“.

Such navodi da je već dostignuta kritična masa u pogledu količine snimljenih video podataka i da su jasna ograničenja ljudske koncentracije da se efektivno nosi s potrebom pretraživanja tako velike količine podataka i dodaje: „Zbog toga potražnja za videoanalitikom raste na globalnom nivou. Zahvaljujući snazi AI-ja, Avigilon razvija tehnologije i proizvode koji drastično podižu efikasnost sigurnosnih sistema kroz fokusiranje ljudske pažnje na ono što je najvažnije“.

Umjetna inteligencija i Internet stvari u fokusu Summita

Ovogodišnje 21. izdanje Intersec-a 2019 poklopilo se sa predstavljanjem trodnevnog Intersec Future Security Summita čiji je prvi dan posvećen ključnim temama kao što su predviđanje budućnosti sektora sigurnosti, vještačke inteligencije, Interneta stvari (IoT) i inteligentnih sistema.

Martin Gren, suosnivač kompanije Axis Communications i izumitelj prve IP kamere na svijetu, danas je bio među glavnim govornicima koji su iznijeli svoje poglede na budućnost globalne sigurnosne industrije.

„Vidimo da sigurnosne potrebe jačaju dok nove i prateće tehnologije sa sobom donose nove vidove primjene“, kaže Gren i dodaje da je vještačka inteligencija još na počecima iako je u posljednjih nekoliko godina zabilježila ogromna poboljšanja.

„Svi očekuju da će se industrija stubokom promijeniti zbog AI-ja i dubokog učenja i to je oblast u koju Axis intenzivno ulaže. Ipak, mislim da su stvarne koristi od njih još nekoliko godina ispred nas. Umjesto toga, vidjet ćete kako AI pruža podršku regularnim osnovnim algoritmima i lično mislim da će tržište za audio tehnologiju preći sa analognog na IP jer je 98% njega još uvijek analogno“.

Gren kaže da su Bliski istok i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) uvijek bili inovatori sigurnosnih tehnologija zbog toga što je ovaj region bio manje izložen tradicionalnim analognim tehnologijama. „Bliski istok je bio rani korisnik tehnologije i mislim da su Emirati pokazali obim i spremnost da ulažu mnogo više od većine drugih zemalja“, nastavlja Gren. „Tako je nastala moderna i nadograđena mreža pametnih i inteligentnih sistema koja je sasvim jedinstvena“.

Bliskoistočno tržište čeka dvocifreni rast

Intersec 2019 se odvija u okruženju bliskoistočnog tržišta na kojem jača potražnja za sigurnošću, zaštitom i zaštitom od požara. Andreas Rex, direktor Interseca, kaže: „Vrijednost bliskoistočnog tržišta za fizičku i perimetarsku sigurnost, komercijalnu i informatičku sigurnost, protupožarnu zaštitu i bespilotne letjelice, trenutno se procjenjuje na 14,5 milijardi dolara“. Analitičari kažu da će se taj rast nastaviti uz godišnju stopu rasta od 13,5 posto u narednih šest godina i dostići vrijednosti od 31 milijardu dolara u 2024. godini.

„Državne strukture preuzimaju vodeću ulogu u kreiranju sigurne i zaštićene infrastrukture, zgrada, granica i zajednica, a ova regija je i dalje pionir kada je u pitanju primjena pametnijih, integrisanih i inovativnih rješenja koja obuhvataju javni i privatni sektor – od bankarstva, avijacije , obrazovanja i maloprodaje do ugostiteljstva, zdravstva, građevinarstva i energetike“.

„Ova rješenja će tokom sedmice biti predstavljena na izložbenom prostoru sajma Intersec na kojem učestvuje više od 1.200 izlagača iz 54 zemlje“, dodaje Rex.

Sa svojih 83 posto međunarodnih učesnika, Intersec 2019 uključuje 15 paviljona sa predstavnicima iz Kanade, Kine, Češke, Francuske, Njemačke, Hong Konga, Indije, Italije, Južne Koreje, Pakistana, Rusije, Singapura, Tajvana, Velike Britanije i SAD.

Ovogodišnji događaj će obilježiti i jednodnevna Konferencija Intersec Fire koja će se održati 21. januara. Na njoj će biti predstavljeni globalni trendovi u oblasti protupožarne zaštite i njihov uticaj na region Bliskog istoka. Dan kasnije bit će otvoren i Forum Regulatorne agencije za sigurnosnu industriju Dubaija (SIRA) na kojem će biti predstavljene najnovije informacije o zakonu o sigurnosti i industrijskim propisima u Dubaiju.

Ove godine nam se vraćaju i popularni sadržaji kao što je Drone Zone posvećen dronovima, prostor za žive demonstracije i paviljon posvećenom sigurnosnom projektovanju u zgradama. Intersec se održava pod pokroviteljstvom Njegovog Visočanstva Sheikh Mansoor bin Mohammed bin Rashid Al Maktouma.

Dodatne informacije potražite na: www.intersecexpo.com.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *