Svijet Vijesti

San Francisco prvi u SAD-u zabranio tehnologiju prepoznavanja lica

San Francisco je prvi grad u Sjedinjenim Američkim Državama u kojem je izričito zabranjena upotreba tehnologije prepoznavanja lica.

Tehnologija je jako korisna u određenim situacijama, naprimjer za pronalaženje osumnjičenih za krivična djela, ali nosi i neke potencijalne probleme, odnosno mogućnost zloupotrebe. Osim toga, činjenica je da nije nepogrešiva, što potvrđuje primjer iz Londona kada je sistem prepoznavanja lica pogrešno identifikovao 96% ciljeva.

Zbog brojnih kontroverzi gradski vijećnici San Francisca su s osam glasova za i jednim protiv donijeli odluku o zabrani upotrebe te tehnologije, zbog čega će policiji i drugim institucijama u tom gradu ubuduće biti zabranjeno da je koriste. Zabrana se ne odnosi na upotrebu u lične i poslovne svrhe.

Matt Cagle iz Američkog udruženja za građanske slobode kaže da bi ova zabrana mogla biti prvi korak i podsticaj za druge gradove da učine isto.

“Ovim glasanjem San Francisco se izjasnio da je tehnologija za nadzor lica nespojiva sa zdravom demokratijom i da stanovnici zaslužuju glas u odlukama o visokotehnološkom nadzoru”, rekao je Cagle dodajući da bi ovaj primjer trebali slijediti i drugi gradovi.

S druge strane, protivnici zabrane kažu da će ona ugroziti sigurnost ljudi i ometati napore u borbi protiv kriminala.

“Mislimo da bi umjesto direktne zabrane, moratorij bio prikladniji”, rekao je Joel Engardio, potpredsjednik Stop Crime SF-a. “Slažemo se da postoje problemi s tehnologijom identifikacije lica i da je danas ne bi trebalo koristiti. Ali tehnologija će biti unaprijeđena i mogla bi biti koristan alat za javnu sigurnost kada se koristi odgovorno.”

Nova pravila neće se primjenjivati na aerodromima ili u luci San Francisca, koji nisu u nadležnosti gradskih nego federalnih vlasti.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *