Istraživanja Najave II

Security 50: Hoće li rast kineskih kompanija usporiti u narednih pet godina?

U posljednjoj deceniji većina kineskih kompanija prošla je kroz period najvećeg rasta. No, američke sankcije počele su usporavati njihov rast u SAD-u i nekim drugim zemljama, pa se nameće pitanje hoće li kineskih proizvođači eksponencijalno rasti i u narednih pet godina?

I ovogodišnje izdanje Security 50 liste bilježi rekordno visoke prihode pet najbolje rangiranih kompanija. To su: Hikvision Digital Technology, Dahua Technology, ASSA ABLOY, Bosch Security Systems i Axis Communications. Tih pet proizvođača ostvaruje ukupni prihod od oko 17 milijardi američkih dolara, što čini 68,4 posto ukupnog prihoda svih 50 kompanija na listi. Uzmimo za primjer sektor videonadzora. Pet najbolje rangiranih, uključujući spomenute četiri kompanije i FLIR Systems, zaradili su 15 milijardi dolara, što je oko 74 posto od ukupnog prihoda 41 videonadzorne kompanije. Može se zaključiti da prvih pet proizvođača dominira svjetskim tržištem sigurnosti i neće biti veliko iznenađenje ako zadrže vodeću poziciju i u budućnosti.

Više javnih dioničkih kompanija iz Kine
Dvije kineske kompanije na prvom i drugom mjestu postale su pravi divovi. No, još jedan kineski proizvođač, Uniview Technologies, zabilježio je rast od 31,3 posto sa 468,3 miliona američkih dolara u 2017. na 614,8 miliona u 2018. godini. On već pokazuje ambiciju da postane treća najveća videonadzorna kompanija iz Kine. Inače, Uniview je javno dioničko društvo koje uglavnom nudi rješenja za transport i sigurnosne sisteme za lokalna kineska državna tijela, a 2018. godine kupio ga je China TransInfo. Zahvaljujući kapitalizaciji, brzorastućem domaćem tržištu i poticajima države, i dalje ćemo svjedočiti rastu broja kineskih sigurnosnih kompanija čijim se dionicama trguje na berzi. To će se dešavati bez obzira na aktuelni trgovinski spor Sjedinjenih Američkih Država i Kine. Ne znači to da situacija nije povoljna i za mnoge nekineske firme, što pokazuje i analiza podataka koje svake godine prikupljamo od većine kompanija ovog profila iz cijelog svijeta. Novopridošlica u klub 20 najboljih na Security 50 listi ove godine je Megvii Technology. Riječ je o novom i veoma uspješnom kineskom startupu fokusiranom na vještačku inteligenciju (AI). Kompanija prepoznatljiva po svojoj tehnologiji prepoznavanja lica dostigla je rast od 529,4 posto u odnosu na prihode ostvarene u 2017. godini, koji su s tadašnjih 25,37 miliona dolara skočili na 159,7 miliona dolara u prošloj godini. Time je ova kompanija dospjela na prvo mjesto prema kriteriju rasta prihoda. Kompanija se priprema za inicijalnu javnu ponudu dionica, uprkos stavljanju na američku crnu listu. Kompanije SenseTime i YITU su još neke od jako uspješnih kineskih startup firmi koje bi mogle doživjeti sličnu sudbinu.

Hikvision i Dahua napreduju uprkos sankcijama
Kompanije Hikvision i Dahua su za 2018. prijavile ostvareni prihod od prodaje opreme u visini od sedam, odnosno 3,6 milijardi dolara. Ostvareni rast u odnosu na 2017. iznosio je 17,14%, odnosno 25,58%. Konkretno, Hikvision je uspio povećati ukupni operativni prihod od oko 6 milijardi američkih dolara u periodu između prvog i trećeg kvartala 2019. godine, što je godišnji rast od 17,9 posto, navodi se u najnovijim izvještajima. Ovi rezultati su ostvareni uprkos američkom zakonu koji zabranjuje korištenje proizvoda obje kompanije u američkim saveznim uredima, kao i stavljanju na listu poslovnih subjekata s kojim američke kompanije ne smiju poslovati. Na kinesko tržište otpada 71,53 posto Hikvisionovih operativnih prihoda, u poređenju s 28,47 posto ostvarenih u inostranstvu. Domaći operativni prihodi te kompanije zabilježili su rast od 20,18 posto u odnosu na 2017. godinu, u poređenju s 15,9 posto ostvarenih u inostranstvu. To pokazuje da domaće tržište podržava postojeći zamah rasta kompanije.

Sada ćemo skrenuti pažnju na Dahuine izvještaje o prodaji tokom prva tri kvartala 2019. godine. Njena vrijednost je iznosila oko 2,3 milijarde dolara, uz skroman rast od tek oko 9,30 posto u odnosu na isti period u 2018. Neki američki klijenti izrazili su zabrinutost u vezi sa saradnjom s ova dva diva ili općenito kineskim kompanijama. To je dovelo do rasta prihoda ostalih azijskih proizvođača, kao što je VIVOTEK, koji je zabilježio rast od 34,72%. Njegova vrijednost je tokom prva tri kvartala 2019. godine dostigla cifru od 189,6 miliona američkih dolara.

Istraživanje novih tržišta
Kako bi nadoknadili gubitke na američkom tržištu, Hikvision i Dahua su se angažovali na projektima u drugim zemljama i regionima. „Potražnja tržišta za tehnologijama sigurnih gradova, pametne maloprodaje i transporta raste jako brzo, posebno u Latinskoj Americi i Azijsko-pacifičkoj regiji. Jedan od projekata je onaj u okviru kojeg smo ponudili cjelovito rješenje sigurnog grada za jedan latinoamerički grad, uključujući više od 1.000 kamera, cjelovite prijenosne mreže, sisteme za pohranu podataka u oblaku, platforme za upravljanje videom i aplikacije za velike podatke u vozilima i prepoznavanje lica. Tako pomažemo lokalnoj policiji u rješavanju slučajeva kriminala i dajemo joj pristup opremi za rano upozoravanje koja prati potencijalno opasne ljude i vozila. Uspostava komandnog centra uključivala je korištenje LED ekrana i policijskog sistema za slanje naredbi i raspoređivanje osoblja, koji je značajno poboljšao efikasnost policijskog rada“, kaže Fu Liquan, predsjednik Upravnog odbora kompanije Dahua Technology.

Kakva je situacija u vertikalama?
Ipak, Hikvision i Dahua uspjeh duguju više aktivnostima na razvoju poslovanja. Obje su kompanije usvojile vertikalni pristup tržištu i prilagodile proizvode i rješenja tako da više nisu fokusirani samo na sigurnost nego i na poboljšanja efikasnosti i radnih procesa. Ti faktori doprinijeli su rastu na domaćem i međunarodnom tržištu, paralelno s opsežnim aktivnostima na planu istraživanja i razvoja na polju vještačke inteligencije i dubokog učenja. „Hikvision učestvuje u različitim projektima poboljšanja poslovne efikasnosti i automatizacije u vertikalnim sektorima. Kompanija nudi inovativne tehnologije, proizvode i rješenja, posebno u segmentu inteligentnog upravljanja saobraćajem i vođenja maloprodaje. U segmentu pametnog prijevoza portfolio Hikvisionovih rješenja za saobraćaj s ugrađenom AI tehnologijom obogaćuje standardni videonadzor funkcijama koje u stvarnom vremenu upozoravaju operatere na probleme u odvijanju saobraćaja. To kompanijama omogućava da odmah poduzmu mjere da se saobraćajne komunikacije raščiste, a protok vozila nastavi. U maloprodaji, Hikvisionova tehnologija vještačke inteligencije omogućava trgovcima da dobiju jasan uvid u pravce kretanje kupaca, optimiziraju raspored artikala unutar prodavnica i postave robu na vidljiva mjesta kako bi povećali prihode od prodaje, poboljšali iskustvo kupovine i skratili vrijeme čekanja u redovima“, kaže Keen Yao, zamjenik direktora kompanije Hikvision Digital Technology.

Dahua je dodatno pojednostavila standardizirana rješenja i ponudila posebno prilagođena rješenja za sigurne gradove, pametni saobraćaj i maloprodaju, kao i druge ključne industrije. „Kompanija je predstavila i seriju pametnih front-end i serverskih proizvoda namijenjenih primjeni pametnih aplikacija nove generacije i cjelovitoj implementaciji Dahua Heart of City tehnologije”, kaže Fu. Možemo reći da se kineske kompanije suočavaju s preprekama razvoju svojih inostranih tržišta. Potencijal da ovi kineski divovi zadrže visoki rast i u narednih pet godina zavisi od njihovih prodajnih rezultata na domaćem tržištu i povjerenja stranih kupaca.

50 najboljih sigurnosnih kompanija nastavlja dvocifreni rast
Pedeset najboljih kompanija u industriji sigurnosti je tokom 2018. u prosjeku raslo uz dvocifrene vrijednosti. SAD i Kina su dva glavna tržišta za većinu kompanija na listi, dok mnoge tajvanske firme i dalje bilježi negativne trendove. Kompanije sa Security 50 liste su u 2018. u prosjeku rasle za oko 16 posto. Ukupno 37 ih je zabilježilo rast, od kojih je 20 ostvarilo dvocifrenu ili veću stopu rasta, što potvrđuje da je industrija sigurnosti solidno poslovala lani. Ove godine prvih deset proizvođača po ostvarenom rastu prihoda na listi Security 50 su: Megvii Technology, CP Plus, Kedacom, Costar Technologies, Uniview Technologies, Identiv, IDIS, Dahua, ASSA ABLOY i Magal. IDIS je skočio sa 25. mjesta u prošloj godini na ovogodišnje deseto. Američka filijala kompanije ASSA ABLOY ostvarila je rast od 9 posto. Kompanija je u svom finansijskom izvještaju navela da je „potražnja na području Sjeverne Amerike bila snažna, a u Latinskoj Americi i značajna za većinu tržišta. Rast u SAD-u bio je izuzetno snažan za elektromehaničke brave u segmentu komercijalnih i institucionalnih klijenata, kao i na tržištu privatnih domova. Profitabilnost je i dalje bila pozitivna, uprkos povećanim troškovima.“

„Američko tržište sigurnosnih sistema se oporavilo od kratkoročnog usporavanja u 2017. godini, koje je pogodilo mnoge firme. U međuvremenu se povratilo zahvaljujući dobrim rezultatima u 2018. Regije EMEA i APAC su također zabilježile rast potražnje u prošloj godini, pri čemu je pojačana aktivnost na tržištu rezultirala većim interesom potencijalnih krajnjih korisnika“, kaže Dror Sharon, direktor kompanije Magal Security Systems. Sve poslovne jedinice Costar Technologiesa zabilježile su bolje prodajne rezultate širom Sjeverne i Južne Amerike, a neke od njih, kao što je Arecont Vision Costar, ostvarile su i rast na bazi projekata na Bliskom Istoku i u Azijsko-pacifičkoj regiji. „Sigurnosni proizvodi, rješenja i tehnologije bilježe veliku potražnju, a paralelno s njom raste i potražnja na više tržišta. U našem slučaju kombinacija proizvoda izrađenih u SAD-u i ostalih proizvoda svjetske klase u širokom spektru vertikala dovela je do kontinuiranog rasta u brojnim regijama”, kaže Jeff Whitney, zamjenik direktora marketinga u kompaniji Arecont Vision Costar/Costar Technologies.

Rast je zabilježen i u svim glavnim vertikalama. „Prošle smo godine svjedočili većoj potražnji za našom Hirsch serijom proizvoda za fizički pristup, i to iz više sektora: državnog, saveznog i lokalnog, te obrazovnog. U maloprodaji i bankarstvu zabilježena je potražnja za našim 3VR rješenjima za video i podatkovnu analitiku. Interes za Liberty web-rješenjem za upravljanje pristupom uglavnom su iskativala mala i srednja preduzeća, manje startup firme i maloprodaja. Istovremeno, interes za našim sistemom Freedom, koji koristi softverski definiranu arhitekturu (SDA), pokazale su IT kompanije, školske ustanove i tehničke firme koje se oslanjaju na visoku tehnologiju budućnosti“, kaže Mark Allen, direktor rješenja za zgrade u kompaniji Identiv.

Još važnija je činjenica da sve više proizvođača učestvuje na projektima koji nemaju direktne veze sa sigurnošću, i to u različitim vertikalama. Oni pomažu krajnjim korisnicima da dođu do poslovne inteligencije ili podignu efikasnost upravljanja. „Jedna od najvećih vertikala na koje se Axis fokusira je maloprodajni sektor. Tamošnja potražnja za videonadzornim rješenjima ne temelji se samo na tradicionalnim potrebama za sigurnošću nego i na rješenjima koja unapređuju korisničko iskustvo i cjelokupno poslovanje. Uz podršku analitike, konkretni primjeri koristi kamera u ovom segmentu uključuju optimizaciju rasporeda artikala u prodavnicama, skraćeno čekanje u redovima i lakše upravljanje intervalima navale kupaca“, kaže predsjednik Uprave i direktor kompanije Axis Communications. Može se primijetiti i sve veći interes za razvoj sigurnih (i pametnih) gradova. S jedne strane postoji sigurnosni aspekt, koji jača kada su kamere povezane s policijom i pomažu organima reda i drugim operaterima da štite gradove, ali tu su i aspekti efikasnosti i održivosti. Što se tiče naredne godine, očekuje se da će ove tehnologije zadržati popularnost, dok će se primjena sigurnosne opreme u projektima koji nemaju veze sa sigurnošću nastaviti. Pozitivan trend se očekuje i kada je u pitanju tržište, jer izvještaj kompanije Memoori predviđa da će se rast sektora sigurnosti odvijati uz složenu godišnju stopu od 10,7 posto između 2019. i 2024. godine. Međutim, ostaje nepoznanica hoće li restriktivne trgovinske mjere uvedene u SAD-u zaista imati negativan učinak na prodajne rezultate kineskih kompanija u 2019. O tome će se znati nešto više u prvoj polovini naredne godine.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *