Događaji Sajmovi

Security Expo 2019: Korištenje biometrijskih podataka u fokusu sajma

Gotovo 100 inovativnih tehnoloških rješenja bilo je usmjereno ka ostvarivanju većeg nivoa povjerenja kod kupaca u oblasti fizičke i digitalne sigurnosti
Izvor: Inter Expo centar
E-mail: redakcija@asadria.com

Tokom tri dana 26. izdanja međunarodnog sajma Security Expo u bugarskom Inter Expo centru, od 6. do 9. marta, predstavljena su napredna sigurnosna rješenja koja se zasnivaju na korištenju biometrijskih podataka. Sajam se ponovo pretvorio u platformu za uspostavljanje kontakata, razmjenu ideja te predstavljanje novih proizvoda i tehnologija, a istovremeno su se održavali i Sedmica arhitekture i građevine te Sajam vodovodne tehnologije, koji su omogućili uspostavljanje korisnih poslovnih kontakata u sektorima od javnog značaja. Manifestacije je ukupno posjetilo više od 7.200 profesionalaca. Security Expo se održao pod sponzorstvom Ministarstva unutrašnjih poslova Bugarske uz podršku Agencije za protivpožarnu i zaštitu populacije te Agencije za komunikacijske i informatičke sisteme, kao i Ministarstva odbrane preko podrške Vojnog instituta “Profesor Tsvetan Lazarov” i na kraju Općine Sofija.

Vizuelna komunikacija
Predvodnici u oblasti videonadzora već godinama omogućavaju korištenje otisaka prstiju i prepoznavanja lica u kontroli pristupa, a ove godine je demonstriran još veći tehnološki napredak: te tehnologije sada omogućavaju vizuelnu komunikaciju između korisnika u kontroli pristupa. Predstavnici Sectrona su otkrili da je još veći dio industrije počeo koristiti takve inovativne tehnologije, a u svom su demonstracijskom kamionu i ove godine predstavili unaprijeđena videonadzorna rješenja i sisteme. Posjetioci su mogli pogledati i kamere nove generacije za prepoznavanje lica i slika za upotrebu u teško pristupačnim područjima, koje nemaju mrtvih uglova, a imaju bolje videoanalitičke mogućnosti. Kupci su iz Sectronove prezentacije mogli saznati više o novim proizvodima u oblasti vatrodojave, alarmnih sistema, sistema evakuacije i glasovnih notifikacija te brzog suzbijanja požara. Posjetioci su također mogli vidjeti premijeru električnog teretnog vozila ALKE, a inovativni modul za gašenje požara koji se može smjestiti u njega rješenje je koje već sada preferiraju brojna bugarska šumarska udruženja i agencije. S druge strane, vodeće lokalne kompanije kao što su Andi L i Tekra predstavile su funkcionalne i uspješne videonadzorne sisteme, čime je bugarska javnost saznala više o prednostima rješenja vodećih svjetskih proizvođača kao što su Bosch, Hikvision i Sony.

Logiranje putem mobilnog telefona
Nove biometrijske tehnologije nude veću sigurnost i odraz su izuzetnog progresa tog tržišnog segmenta. Ovo se dešava ne samo u oblasti fizičke zaštite i sigurnosti nego i u oblasti računarske sigurnosti. To je postalo jasno tokom druge konferencije “Sigurnost digitalnog plaćanja”, koju je Inter Expo centar organizovao 6. marta. Na konferenciji je predstavljen savremen i siguran sistem elektronske identifikacije putem mobilnih telefona, a njegov kreator je profesor Georgi Dimitrov. Sistem omogućava generalnu digitalnu transformaciju, ima podršku za daljinski elektronski potpis, a EC ga je proglasio šampionom u digitalnoj transformaciji. Ova revolucionarna promjena uskoro će biti jedan od proizvoda u ponudi BORICA-e. “Moći ćemo plaćati pomoću prepoznavanja otiska prsta i lica. Biološke karakteristike na taj način postaju lozinke”, najavio je direktor u oblasti kartičnog poslovanja i terminala u BORICA-i Radoslav Dimitrov. Konferenciji je također prisustvovao i OneSpan, jedna od vodećih svjetskih kompanija u oblasti softverskih rješenja za prevenciju prevara, koja uživa povjerenje više od polovine najvećih finansijskih institucija u svijetu kao što su HSBC, Deutsche Bank, US Bank, MUFG i Mizuho. Druge inovativne bugarske kompanije također su predstavile uspješne sisteme i metode za prevenciju finansijskih zloupotreba.

Plaćanje pomoću skeniranja lica i otiska prsta
Industrija tehnologija za finansijski sektor ubrzano se razvija. Finansijsko-tehnološka kompanija Paysera, koja je svoje postojanje započela kao posrednik u jeftinim transferima između različitih valuta, sada se priprema da postane prava online banka. Samo tokom 2018. godine korisnici su izvršili uplate ukupne vrijednosti preko 276 miliona eura, pri čemu je ta kompanija klijentima ukupno uštedila više od milion eura u taksama i provizijama. Nasuprot mnogim drugim bankama, Paysera koristi sistem višefaktorske identifikacije. Mobilno plaćanje i dalje je novitet na bugarskom tržištu, ali će njegova popularnost rasti. Učesnici sajma imali su priliku uživo vidjeti demonstraciju novčane transakcije između dva telefona u samo nekoliko sekundi. Prezentaciju su održali Valeri Valchev i Konstantin Dzhelebov, kreatori inovativnih finansijsko-tehnoloških firmi Payneticsa i Phyrea. Bankovni sistem u Bugarskoj se otvara za nove tehnologije i trebao bi svojim klijentima ponuditi sigurno i praktično korisničko iskustvo. Međutim, trenutno postoji svega nekoliko banki koje svoje sisteme otvaraju za nove kompanije na ovom tržištu. Cilj je omogućiti plaćanje ne pomoću kartice, nego korisnikovog računa neovisno o tome u kojoj je on banci, komentariše Vladimir Ikonomov, predsjedavajući bugarske Asocijacije za certificirane istražitelje prevara, koja je dio međunarodne organizacije ACFE. Tržišni udio digitalnih načina plaćanja i korištenja bankarskih usluga tek treba porasti budući da na tom polju postoji ozbiljan potencijal.

Izbjegnite plaćanje otkupnine u kriptovalutama
Do prevara najčešće dolazi tokom transakcija u stvarnom vremenu. Stručnjaci iz Saveza za računarsku sigurnost i bugarske Asocijacije certificiranih etičkih hakera 7. marta su demonstrirali stvarne hakerske napade. Slabosti sistema leže u uvjerenju kompanija da se hakerski napadi ne mogu dogoditi njima, kao i u korištenju iste lozinke. Koje je rješenje za to? Korištenje sigurnih aplikacija i nekoliko slojeva prepoznavanja ili, pak, dvofaktorske ili trofaktorske autentifikacije je obavezna stvar. Izuzetno je bitno koristiti usluge kompanija specijaliziranih za upravljanje svim dostupnim podacima i prevenciju pokušaja zloupotreba podataka i novca. “Sve više kompanija gubi milione zbog zlonamjernih kriptovirusa. A ako ne platite otkupninu, gotovo je sigurno da ćete se morati odreći svih svojih podataka, upozorava predsjedavajući bugarske Asocijacije certificiranih etičkih hakera”, Rostislav Petrov.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *