Kontrola pristupa

Šta je budućnost kontrole pristupa i upravljanja objektima?

Povezivanje i praktičnost korištenja su ključni prioriteti u brojnim poslovnim funkcijama i kapacitetima a tu kontrola pristupa igra važnu ulogu.

 Ove dvije oblasti su ključne teme u posljednjem izdanju izvještaja o situaciji na ovom tržištu. Oslanjajući se na nove podatke prikupljene iz razgovora sa 400 profesionalaca iz oblasti sigurnosti, upravljanja objektima i IT-a iz cijelog svijeta, Izvještaj o bežičnoj kontroli pristupa u 2023. opisuje trendove koji će uticati na ovo tržište u narednim godinama.

Novi izvještaj donosi uvide profesionalaca iz organizacije Omdia i stručnjaka za rješenja za digitalni pristup iz ASSA ABLOY Opening Solutions.

„U posebnom fokusu Izvještaja za 2023. je potencijalni uticaj kontrole pristupa na šire poslovanje odnosno njena uloga kao alata za poslovnu inteligenciju, ekonomičnost i, naravno, bolje performanse u pogledu održivosti“, objašnjava Richard Sharp, direktor upravljanja linijom proizvoda i rješenja za digitalni pristup u ASSA ABLOY Opening Solutions EMEIA.

„Izvještaj također naglašava načine na koje sigurnosni odjeli i konsultanti mogu direktno doprinijeti strateškom poslovanju.”

Faktor praktičnosti korištenja i efikasnosti

 Praktičnost korištenja odnosno „operativna efikasnost“ danas igra esencijalnu ulogu. Krajnji korisnici tehnologije cijene fleksibilne i skalabilne tehnologije koje su jednostavne za korištenje i integraciju s pratećim sistemima. U istraživanju za potrebe Izvještaja, 93% ispitanika se složilo da su kompatibilni standardi koji se mogu integrisati važni pri odabiru ili davanju preporuke za sisteme kontrole pristupa.

„Sigurnost se danas često podrazumijeva“, dodaje Sharp. „Uloga kontrole pristupa danas je u tome da pomogne preduzećima da rade pametnije i uštedi im vrijeme i novac u sklopu tog procesa“.

Najvažnija tehnologija za praktičnost primjene je pametni telefon. Podaci iz Izvještaja za 2023. ističu rastuću primjenu mobilnih akreditiva u organizacijama različitih veličina i profila.

Među anketiranim organizacijama, 29% je navelo da su već uveli mobilne akreditive, umjesto ili (još češće) paralelno sa karticama, bedževima i slično. Očekuje se da će dodatnih 40% kompanija početi koristiti akreditive za pametne telefone u naredne dvije godine. Prema istraživanju organizacije Omdia, „ne očekuje se da će nijedan drugi tip opreme na tržištu fizičke kontrole pristupa (PACS) imati uporedivu stopu rasta.”

U većini slučajeva, glavna motivacija je pristupačnost korištenja. Učesnici u istraživanju je navode kao prioritet u odnosu na troškove i sigurnost kada im se postavi pitanje o prednostima mobilnih akreditiva. Čak i u slučajevima kada uvođenje mobilnih akreditiva još nije blizu, i dalje postoji dobar razlog za ulaganje u rješenja koja mogu podržati mobilne uređaje.

„Danas je ključno osigurati dugoročnu održivost svake investicije u tehnologiju kontrole pristupa i podržati uvođenje mobilnih akreditiva u budućnosti“, kaže Sharp.

Da li su sigurnosni timovi spremni za holističku praksu u cyber i tehničkoj sigurnosti?

Sve veći broj preduzeća već usvaja holistički pristup sigurnosti, kombinujući cyber i tehničku  sigurnost pod jednim internim krovom. „Nije dovoljno imati efikasan, pristupačan i siguran sistem kontrole pristupa ako nemate odgovarajuću digitalnu (cyber) zaštitu”, navodi se u Izvještaju. „Ako je digitalni segment nesiguran ili neispravan, sistem ostaje ranjiv, a isto vrijedi i za njegov mehanički segment.”

Iz tog razloga, usklađenost sa cyber sigurnošću uskoro će biti uslov za prodaju svakog digitalnog proizvoda na tržištu u EU. To je, s obzirom na veličinu evropskog tržišta, važna informacija za proizvođače iz cijelog svijeta.

Ipak, mnogi tradicionalno orijentisani sigurnosni odjeli imaju dileme u vezi sa relevantnim propisima, uključujući Evropski zakon o cyber sigurnosti i NIS2 za koji je potrebno osigurati usklađenost do 2024. godine.

Nakon što im se skrenula pažnja na četiri važna regionalna zakona i direktive koji su (ili će uskoro biti) ključni za cyber i tehničku sigurnost, 55% ispitanika iz Izvještaja kaže da nije prepoznalo nijedan od njih.

Samo 12% njih je navelo da su u potpunosti spremni za implikacije zakona o cyber sigurnosti.

„Postoji razlog za optimizam: ovo je barem ‘poznato nepoznato“, kaže Sharp. „Sada je zadatak industrijskih lidera kao što je ASSA ABLOY da pomognu kupcima i partnerima da isplaniraju svoje sljedeće korake u popunjavanju ove praznine. Sada je pravo vrijeme za nadogradnju i sistema i znanja“.

Kako sigurnosni menadžeri mogu uticati na širu poslovnu strategiju

 Ko su ključne osobe koje utiču na donošenje važnih odluka u vezi sa tehnologijom sigurnosti i kontrole pristupa, uključujući one o budžetu? Prema podacima iz Izvještaja, to često nisu ljudi koji naručuju ove sisteme niti upravljaju njima.

Međutim, sve veći fokus na efikasnosti uštede troškova i poslovnim tokovima predstavlja priliku za menadžere sigurnosti i direktore da pokažu kako i njihova oblast može doprinijeti poslovnom uspjehu.

„Podaci prikupljeni iz sigurnosnih sistema mogu se koristiti u mnogim drugim oblastima poslovanja, kao što je upravljanje hibridnim obrascima rada i poboljšanje energetske efikasnosti grijanjem i osvjetljenjem samo onih prostorija u kojim ima ljudi“, navodi se u Izvještaju.

Integracija svih sistema zgrade je ključna. Fleksibilan, skalabilan i interoperabilan sistem ide dalje od praktičnosti korištenja. Kako navodi Deloitte* „vrijednost integracije je dugo bila ignorisana i prvi korisnici koji su prihvatili naprednu integraciju uvidjeli su njene prednosti, smanjeni rizik i uštede troškova“.

Održivost je još jedna važna oblast na koju odluke o kontroli pristupa bitno utiču. Rješenja za bežično zaključavanje su brža i manje zahtjevna za instalaciju. Ona troše znatno manje energije tokom upotrebe u odnosu na žičana i ne traže kompleksan režim održavanja. Odabir bežične kontrole pristupa može biti važan element u strategiji održivosti organizacije: 89% ispitanika je navelo da će njihove odluke o tehnologiji kontrole pristupa zavisiti i od faktora održivosti.

„Sigurnost može pobjeći iz svog silosa“, dodaje Sharp. „To je neophodno ako organizacije žele napredovati u izazovnoj ekonomskoj klimi koja je pred nama.”

Izvještaj o bežičnoj kontroli pristupa u 2023. na 24 strane opisuje opće trendove i nudi ekskluzivne stručne analize. Preuzmite besplatan primjerak sa

https://www.assaabloy.com/group/emeia/campaigns/wireless-access-control-report-2023

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *