Kontrola pristupa

Pet koraka za odabir najboljih brava za kontrolu pristupa

Jačanje sigurnosti obično ne uključuje brojna manja ulaganja. Odabir najboljih elektronskih brava je odluka koja mora biti razborita. Pogreške mogu biti jako skupe.

Koji faktori određuju adekvatnu kontrolu pristupa unutar zgrade ili na radnom mjestu? Poželjnost i sigurnost se uvijek moraju razmotriti zajedno s onim što je pristupačno ili dostupno na tržištu tehnologija za elektronsku kontrolu pristupa.

Ova lista sa pet tačaka može vam pomoći da pri odabiru pravog rješenja za kontrolu pristupa primjenite strateški pristup.

Možete li proširiti postojeći sistem umjesto da krenete od nule?

Sigurnost se vremenom mora mijenjati. Brave koje se “priključuju” integrišu se sa postojećim sistemom i šire njegov domet ili mogućnosti. One vam mogu uštedjeti značajnu količinu novca. Zbog toga se za buduće investicije isplati birati brave razvijene pomoću otvorene arhitekture. To vam u budućnosti pruža fleksibilnost i omogućava odabir pravih brava za određeni zadatak, umjesto samo onih koje su najbolje unutar zatvorenog ekosistema.

Bežične brave poput onih iz serije Aperio, na primjer, neometano rade sa sistemima preko 100 različitih proizvođača sistema kontrole pristupa širom svijeta. Mogu se integrisati na mreži ili van nje. Korisnici nastavljaju raditi sa postojećim akreditivima, tako da se proširenje kontrole pristupa na vašoj lokaciji u vidu npr. integracije odvija neometano.

Kakva je raspored u vašem objektu?

Trebat će vam brave prilagođene za vrata sa intenzivnim i slabijim prometom, kao i brave za unutrašnju i vanjsku upotrebu. Bežične brave je skoro uvijek lakše instalirati i održavati nego one ožičene. Brave sa baterijom su energetski učinkovitije i aktiviraju se isključivo u kontaktu sa akreditivom. Zbog toga se mogu lakše uskladiti s ciljevima poslovne održivosti.

Certificirane bežične sigurnosne brave nude zaštitu sigurnosno osjetljivih zona, kao i onih koje treba uskladiti sa strogim standardima ili propisima. Vaš odabrani sistem zaključavanja treba pokriti instalacije sa standardnim vratima na određenoj lokaciji, kao i one na udaljenim terenskim lokacijama, uz specijalne aplikacije za pristupne tačke.

Ko koristi vašu lokaciju i koji akreditivi odgovaraju njihovim sadašnjim i budućim potrebama?

Većina kompanija mora ograničavati pristup za stalno osoblje, povremene izvođače radova i posjetioce. Vaš pristupni sistem mora biti dovoljno fleksibilan da bi mogao izaći na kraj sa ovim zahtjevom. To uključuje akreditive koje izdajete. Različiti sistemi nude akreditive pohranjene na karticama i privjescima za ključeve, kao i na programibilnim ključevima na baterije.

Kontrola pristupa se sve više čini održivom i praktičnom. Pri tom se mobilna kontrola pristupa sve češće uzima u obzir. Procjenjuje se da će se do 2021. godine skidati i do 44 miliona akreditiva za mobilne uređaje, navodi se u analizi kompanije IHS Markit. Na primjer, aplikacija Openow za SMARTair sistem za bežični pristup pretvara korisnikov pametni telefon u virtualni ključ. Upravitelji objekata izdaju i opozivaju „ključeve“ koristeći intuitivni softver koji je, također, baziran na aplikacijama. To je efikasno i fleksibilno mobilno rješenje koje će ispuniti očekivanja korisnika na duže staze.

Mobilna radna snaga koja radi na raštrkanim lokacijama ima nešto drugačije potrebe za upravljanje akreditivima za mobilne uređaje. Sigurni programabilni ključevi se mogu lako ažurirati preko Bluetootha i aplikacija, što je npr. slučaj kod rješenja CLIQ Connect kompanije ASSA ABLOY. Ono će vašu organizaciju poštedjeti nepotrebnih odlazaka po ključeve i njihovog vraćanja.

Može li jedan sistem štititi i nešto drugo osim vrata?

Mnogi bežični sistemi uključuju brave za ormariće, mašine, liftove i police za servere. Za vanjske pristupne tačke trebat će vam brave za glavne ulaze ili katanci sa certifikatom za ekstremne vremenske uvjete i kvalitetniji IP standard.

Iz perspektive upravljanja objektima, jasne su prednosti u pogledu praćenja objekata koji nisu vrata i tu spadaju skladišta lijekova, parkirališta, ormari ili liftovi. Praćenje se vrši preko istog softverskog sučelja kao i za vaša vrata. Sa stanovišta korisnika objekta, jasna je pogodnost korištenja jedinstvenog akreditiva za svaku situaciju koja uključuje odobravanje pristupa. Još bolje je ako se akreditiv nalazi u telefonu koji korisnici nose sa sobom (vidi gore).

Da li kontrola pristupa mora biti u realnom vremenu?

Ako odaberete mrežni sistem za kontrolu pristupa, vi ćete moći kontrolisati i izmjenjivati sigurnosne parametre za svaka vrata, u bilo koje vrijeme i sa bilo kojeg mjesta s kojeg možete pristupiti upravljačkom softveru. Možete na daljinu i u stvarnom vremenu nadzirati skladišta lijekova i opozivati prava pristupa u slučaju gubljenja akreditiva. U hitnim slučajevima, daljinsko zaključavanje ili otključavanje ulaza mogu igrati ključnu ulogu.

Na primjer, Aperio bežične brave se preko čvorišta integrišu sa mrežnim elektronskim pristupom i sistemima za nadzor u realnom vremenu u bolnicama, školama, skladištima, studentskim domovima i mnogim drugim zaštićenim okruženjima. S nekim bežičnim sistemima, uključujući SMARTair, vi možete kombinirati ažuriranje preko kartice i online ažuriranje za različita vrata unutar iste zgrade.

Bežična kontrola pristupa nudi nevjerojatnu kombinaciju sigurnosti, fleksibilnosti, usklađenosti s propisima, jednostavnosti instalacije, ekonomičnosti i besprijekorne integracije. To je tehnologija budućnosti koju možete imati već danas.

Preuzmite besplatan izvještaj kompanije ASSA ABLOY o sektoru bežične kontrole pristupa i novim tehnologijama na https://campaigns.assaabloyopeningsolutions.eu/wacreport2018

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *