Svijet

Stroge regulative pokreću tržište vatrodojave

Globalno tržište vatrodojave dostići će vrijednost 75,3 milijarde dolara do 2027. godine, uz prosječnu stopu rasta od 8,5%, stoji u istraživanju Grand View Researcha. 

Glavni pokretači su veća potrošnja na uređaje za zaštitu od požara, strožije regulative vezane za sigurnost na radnom mjestu te povećana potražnja za najsavremenijim sistemima za detekciju i dojavu požara.

Sve veći broj požarnih nesreća prerastao je u potrebu za ugradnjom naprednih vatrodojavnih sistema u stambenom, komercijalnom i industrijskom sektoru. Naprimjer, zakonodavni zahtjevi iz više zemalja, uključujući Nacionalno udruženje za zaštitu od požara SAD-a i Građevinski kodeks Australije, obavezuju građevinske firme na postavljanje uređaja za otkrivanje požara.

Tržištem je u 2019. dominirala Sjeverna Amerika i očekuje se da će zadržati poziciju u narednim godinama, dok se za Azijsko-pacifičku regiju pretpostavlja najviša stopa rasta do 2027, ponajviše zbog rastuće industrijalizacije i urbanizacije.

Očekuje se da će segment detektora požara dominirati na tržištu zahvaljujući strogim propisima u raznim državama, koji zahtijevaju njihovo postavljanje. Naprimjer, u Indiji je 2016. objavljen Nacionalni građevinski kodeks kako bi se primijenili sigurnosni standardi upotrebom aktivnih i pasivnih sistema za otkrivanje dima. Očekuje se da će ovaj segment do 2027. dostići 38,1 milijardu dolara, a najveći dio činit će detektori dima sa 17 milijardi.

Među značajnijim učesnicima na tržištu navedeni su: Bosch, Eaton Gentex, United Technologies Corporation, Honeywell i Johnson Controls.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *